PolíticaPollença
Destacat

L’Ajuntament proposarà Can Bach a l’Ibsalut perquè s’hi construeixi el nou PAC

La prioritat de tots els partits polítics és que el centre de salut es construeixi com més aviat millor

El PAC, a Can Bach o a Can Conill? Aquesta ha estat, de nou, el tema més destacat del plenari d’avui capvespre. En una jornada política frenètica, amb dues sessions extraordinàries, l’equip de govern i l’oposició han tornat a debatre on s’ha de construir  el nou centre sanitari de Pollença. La votció final, ab disparitat d’opinions, resol que l’Ajuntament porposarà Can Bach a l’Ibsalut.

Després d’haver seguit d’aprop aquesta polèmica, no és d’estranyar que no s’hagi arribat a un consens. Uns i altres defensen fermament la postura adoptada des de l’inici. L’equip de govern, format per Tots per Pollença, Unió Mollera, El PI i els Populars, no contemplen d’altra opció que construir el PAC a Can Bach. De mentres, Junts Avançam segueix apostant per Can Conill. Però el seny ha arribat a la sala de plens consistorial  de la mà de Michel Muller d’Unides Podem i Marina LLobera d’Alternativa per Pollença.

Els regidors de l'Ajuntament de Pollença durant la sessió plenària extraordinària del 30 d'octubre que es va decidir que l'Ajuntament proposarà Can Bach a l'Ibsalut per construir-hi el PAC.

Davant la pregunta, “el Pac, a Can Bach o a Can Conill?”, la majoria dels regidors ho tenen molt clar. Cal que el nou centre de salut se construeixi ja. El solar elegit és, en aquest moment, indiferent. El que realment importa és cobrir les necessitats bàsiques de la població. I la sanitat, és una de les més fonamentals.

Aquest és el tema estrella de la política pollencina des de ja fa uns mesos. Si feim memòria, podem visualitzar una trajectòria caòtica. Primer s’aprova cedir Can Conill a la Conselleria de Salut. Després, Tots per Pollença i els Populars interposen un recurs contenciós i el partit liderat per Tomeu Cifre es retira. La Conselleria anuncia que ja té el projecte fet. I així, un seguit d’esdeveniments que han posat la construcció del PAC en el centre de la polèmica. És per això, que avui ho han portat, una vegada més, al plenari extraordinari celebrat a les 16,30 hores.

Sí, l’Ajuntament proposarà Can Bach a l’Ibsalut per construir-hi el centre sanitari

L’objectiu d’avui era aprovar la proposta de posar a disposició de l’Ibsalut el solar de Can Bach perquè hi inicii la construcció del centre de salut. I és exactament això el que ha passat. Amb els vots de Tots per Pollença, el PI, Unió Mollera i Unides Podem, el terreny en qüestió es proposarà com a lloc definitiu. Alternativa s’ha abstingut i Junts Avançam ha votat en contra de la moció. Cal destacar, també, que el regidor popular David Alonso no ha pogut participar ni de la votació ni del debat per qüestions jurídiques: segueix endavant amb el recurs contenciós.

Unides Podem considera que és una situació “pròpia de ciència-ficció”

Michel Muller ha demostrat haver realitzat un gran treball d’investigació tot exercint una oposició responsable. Al llarg de la sessió plenària d’avui, l’únic regidor d’Unides Podem ha fet una exposició molt clara dels fets que l’han portat a votar a favor de cedir el solar de Can Bach a la Conselleria de Salut. Ha reiterat els fets que ja ens va explicar fa una setmana i vam recollir a la notícia titulada “La tramitació per construir el PAC a Can Conill, una prioritat real o una maniobra electoralista?“. Ha fet una exposició molt clara dels motius que han determinat que acabi donant suport a l’actual equip de govern. Des de la formació, també han difós a través de les seves xarxes socials aquests motius.

Michel Muller, d'Unides Podem, durant la sessió plenària extraordinària del 30 d'octubre on es va decidir que l'Ajuntament proposarà Can Bach a l'Ibsalut per construir-hi el PAC.

Ara bé, no tot han estat elogis. El convenciment no és del 100%. Com explicàvem unes línies més amunt, la seva prioritat és que el PAC es construeixi el més aviat possible. Han donat suport a aquest punt, sempre i quan el temps d’espera sigui raonable. Aquesta decisió ha permès, també, que ara poguem afirmatr que l’Ajuntament proposarà Can Bach a l’Ibsalut.

En un moment donat, Muller ha afirmat que, segons les fonts que ells han pogut consultar, canviar el projecte ideat per Can Conill a Can Bach suposaria tornar a començar des de zero. Els informes inicials apunten que l’obra s’acabaria el 2023 si s’opta pel solar de Can Conill i el 2025/2026 si l’opció definitiva és Can Bach.

El representant d’Unides Podem ha assegurat que el factor temps és determinant, ja que fa quatre anys que intenten arribar a un acord. “No ens podem permetre esperar més temps”, ha argumentat en la seva intervenció. Al que ha afegit que espera que “els polítics es mengin l’orgull i seguesquin endavant” fent referència directa a Junts Avançam i a l’equip de govern.

Una reunió amb els tècnics de la Conselleria de Salut, per favor

Marina Llobera, la representant d’Alternativa per Pollença al Consistori, ha tornat a demanar una reunió amb els tècnics de la Conselleria de Salut. Ja la va reclamar durant la legislatura passada i al llarg d’aquestes darreres setmanes. L’objectiu és tenir més informació sobre el tema i poder opinar amb més criteri, tal com ens va explicar. Però no ha tingut sort, tot i comptar amb el suport d’Unides Podem i el PI.

Ha assegurat que està cansada del tema, igual que part del poble. “A la gent li és igual on es faci, el que els hi preocupa és que es faci i es faci aviat“, ha afirmat convençuda. Ha retret a Junts Avançam i a l’actual equip de govern encapçalat per Tomeu Cifre que és molt significatiu que sigui Alternativa per Pollença qui hagi de “fer una crida al seny” en aquest tema. A ells, sempre se’ls ha “acusat de radicals i antisistema”.

Llobera ha aprofitat, també, per criticar que s’utilitza la construcció del nou centre de salut amb interessos del partit i no es prioritzi agilitzar els tràmits perquè la pregunta ” El PAC, a Can Bach o a Can Conill?” deixi de ser un tema d’actualitat.

Des d’Alternativa, consideren que la problemàtica s’ha de tancar com més aviat millor. Però són realistes i contemplen tots els escenaris possibles. Vistes les accions polítiques i judicials empreses per les diferents formacions, la situació es podria complicar encara més i endarrerir la construcció del PAC.

Pel que fa a la seva preferència respecte al solar, consideren que cedir Can Bach a la Conselleria és imprudent. La institució autonòmica podria no contemplar-ho com una opció. Cal recordar que, segons van comunicar en una nota de premsa, ja han iniciat els tràmits per efectuar la cessió de Can Conill per part de l’Ajuntament de Pollença. Per tant, tot i que es proposarà Can Bach a l’Ibsalut, Alternativa es va abstenir en aquest punt.

Una oposició contundent per part de Junts Avançam

Els regidors de Junts Avançam durant la sessió plenària extraordinària del 30 d'octubre on s'ha aprovat que l'Ajuntament prposarà Can BAch a l'Ibsalut perquè hi construeixi el PAC.

Junts Avançam ha recordat totes les passes fetes durant el seu mandat. Miquel Àngel March ha assegurat al llarg de la primera sessió plenària d’avui que quan ell era el batle de Pollença es va debatre la cessió de Can Conill a la Conselleria fins a cinc vegades.

Així mateix, se sumen a les peticions d’Unides Podem i Alternativa per Pollença de no allargar més el debat. El PAC, a Can Bach o a Can Conill? Per ells, la millor opció és la segona perquè garanteix una major rapidesa a l’hora de construir-lo. El que import és que s’edifiqui com abans millor.

Al llarg de tota la sessió, només hi hagut un petit moment de tensió. March ha qualificat d'”insultant” que l’equip de govern asseguri que Junts Avançam ha estat quatre anys sense fer res. Els anys que fa que treballen per construir el PAC. Per defensar-se, s’han refugiat en què els tràmits són unes gestions molt lentes i que la rapidesa, en aquest cas, no és competència seva sinó que de la Conselleria.

Tot i haver votat en contra, March ha declarat que ells no dificultaran cap tràmit “a diferència de vostès amb els contenciosos”. Al que ha afegit a manera de recordatori que “en dos anys podem tenir el PAC a Can Conill, en sis a Can Bach”.

Tomeu Cifre també es defensa

“Vostès tenen tots els avantatges tenint una Conselleria insular per tirar endavant tota la credibilitat d’aquests anys que han estat al govern”, ha afirmat tot dirgint-se a Junts Avançam.

Intervenció Tomeu Cifre

El PI aposta per una construcció a curt termini

Després que tots els partits polítics de la oposició exposassin amb més o menys claredat els seus arguments, ha estat el torn d’El PI amb Josep Marquet com a portaveu. A diferència d’alguns dels seus companys d’institució, considera que el projecte que aparentment ha iniciat i finançat la Consellera es pot aplicar indistintament a Can Bach o a Can Conill. Com a membre de l’equip de govern, ha votat a favor i finalment l?l’Ajuntament proposarà Can Bach a l’Ibsalut

Marquet ha aprofitat el seu torn de paraula per demanar generositat a tots els polítics que estaven allà presents. El mateix ha demanat a la Conselleria. L’objectiu? No allargar més aquesta polèmica. A tot això, el regidor ha afegit que, al seu parer, Can Bach és el solar on la majoria de pollencins i pollencines volen que es construeixi el nou PAC.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button