MunicipiPolíticaPollença

La tramitació per construïr el PAC a Can Conill, una prioritat real o una maniobra electoralista?

Tomeu Cifre i Unides Podem deixen en evidència la Conselleria de Salut i dubten de les afirmacions fetes al comunicat de premsa

Destacats
 • Tomeu Cifre diu que és una maniobra electoralista de cara al 10 de novembre.
 • Unides Podem també dubta del que exposa la Conselleria de Salut i Consum.
 • Alternativa demana que es convoqui una reunió de polítics i tècnic per posar damunt la taula tots els elements a tenir en compte i prendre la millor decisió.

La Conselleria de Salut i Consum afirma que ho té tot llest per començar a construir el nou Centre Sanitari al solar de Can Conill, segons ha anunciat en una nota de premsa. La institució insular considera prioritari edificar-lo durant aquesta legislatura, pel que aquests dies citarà a l’Ajuntament de Pollença per signar les escriptures davant notari.

En el comunicat expliquen, també, que ja s’han invertit 63.125,70 euros dels 1,8 milions que suposarà aquesta obra. Segons la Conselleria, ja s’haurien gastat els 53.445,70 euros que correspondrien  a la redacció del projecte i els 9.680 euros en concepte de premis del concurs d’idees.

Una nota de premsa que no convenç…

Ha portat més polèmica que no pas tranquil·litat. L’equip de govern actual ja ha deixat clar en més d’una ocasió que prefereix que el PAC es construeixi a Can Bach i no a Can Conill, el que avalen amb els informes tècnics. Els regidors de Tots per Pollença, Unió Mollera, PP i PI estan donant les passes necessàries perquè sigui així i tenen intenció d’aconseguir-ho. La nota de premsa emesa ahir per la Conselleria de Salut i Consum ha fet dubtar als polítics pollencins, qui l’agafen en pinces. Amb el seus arguments, d’una manera o altre, desacrediten el comunicat de la institució insular.

Tomeu Cifre: “no té ni cap ni peus”

Tomeu Cifre, acutal batle de Pollença

Aquest matí hem pogut xerrar amb l’actual batle, Tomeu Cifre, qui ha assegurat que la nota de premsa “no té ni cap ni peus”. Considera que és una maniobra electoralista de cara al 10 de novembre. “Jugar amb el tema del PAC no me pareix correcte”, critica.

Posa en dubte que tenguin enllestits els tràmits: “no han demanat cap tipus de llicència”, la que és necessària per començar a construir en sòl municipal. A més a més, “el solar no es pot cedir ni es pot anar a la notaria”, hi ha una moció interposada i ho impedeix.

Ens ha explicat que no tenen constància que el projecte estigui redactat, tal com afirma la Conselleria en la nota de premsa. Tot i això, Tomeu Cifre ha especificat  que aquest seria vàlid tant pel solar de Can Conill com pel solar de Can Bach. Ha puntualitzat, però, que “els doblers que diuen que s’han gastat no corresponen ni al projecte bàsic”. “Volem saber més detalls”, exigeix.

Pel que fa a la cessió de Can Bach a la Conselleria de Salut i Consum, explica que l’Ajuntament de Pollença encara no ha posat a la disposició de la institució insular aquest terreny. A això ho faran en el proper plenari.

Michael L. Muller, regidor de Podem Pollença

Unides Podem qüestionen a la Conselleria de Salut i Consum

Per altra banda, i seguint la mateixa tessitura crítica que Tots per Pollença, Unides Podem, ha posat de manifest els seus dubtes sobre la nota de premsa emesa ahir per la Conselleria. Avui dematí han compartit un comunicat on deixen ben clar el seu posicionament. I ens ho ha explicat, també, a Som Pollença. Dubten que s’hagin invertit diners per iniciar els tràmits de construcció. Així mateix, n’estan convençuts que el projecte no està redactat, “posa clarament que ja està en fase de redacció, no diu que estigui acabat”. “No és vera, el projecte no està fet i és fàcil caure en l’error”, sentencia. Al seu parer, aquest fet demostra que “si fa un any no hi hagués hagut cap moció ni cap contenciós, encara no ho haguessin començat”, lamenta Muller. També es pregunta per què no ho han fet abans, si és tan fàcil com sembla ara.

També considera que és una estratègia política: “surt en un moment bastant curió, abans de les eleccions”. Des de la institució insular no han fet res fins ara, i ja porten gairebé dos anys amb la polèmica del PAC. Tots per Pollença s’han retirat del contenciós, fet que sembla ser obviat per la Conselleria. Muller dubta de “si s’ha omès aquesta informació o si ho fan per fer renou”. “És un conflicte polític i no tècnic”, observa.

Michael L. Muller afirma que amb aquests arguments i dubtes no desacrediten la Conselleria de Salut, sinó que la “qüestionen de manera naïf i irònica”. Hi ha errors polítics, i aquests sempre acaben sortint a la llum.

“L’embull és bastant complicat”. La situació no ha canviat des del darrer ple, pel que s’entén que és legalment impossible que es construesqui el centre de salut al terreny de Can Conill: “quan van voler cedir el solar davant notari, va dir que hi havia una moció que demanava al ple fer el PAC a Can Bach” i la moció va derivar en un contenciós administratiu que ho impedeix. “No es pot oficialitzar  perquè la posició del ple no és aquesta”.

Des del seu punt de vista, i des del punt de vista del partit, s’ha de cercar una solució que combini tècnica i lògica. A hores d’ara, el més lògic és que es construeixi el PAC a Can Bach, ja que hi ha tres informes tècnics que ho avalen. Però si s’ha d’esperar més d’un any perquè s’iniciin les obres, el més lògic seria que es construeixi a Can Conill; “si només fossin sis mesos, s’espera”.

Davant aquesta situació, Muller creu que “a nivell polític s’ha de fer pinya i remar cap allà mateix”. Pel que insisteixen a fer una reunió d’urgència amb personal tècnic del Govern Balear i amb totes les formacions que integren l’Ajuntament de Pollença perquè “s’expliqui clarament quant de temps pot suposar oferir un nou solar”. Demana que se’ls faci partícips de la decisió i del debat. Reclama, també, “llum a aquest tema tan fosc”. És evident que “el joc polític brut i inútil no serveix de res”.

Per refrescar la memòria

La dualitat d’opinions i preferències ha convertit la construcció del nou centre de salut en un tema polèmic i ha traslladat el debat a peu de carrer. Per comprendre la situació cal recordar un seguit d’ítems:

 1. Abans que l’Ajuntament disposàs de Can Bach es va aprovar en un plenari que el nou centre de salut es construiria al solar de Can Conill;
 2. Quan la institució municipal va comprar el terreny de Can Bach, Tots per Pollença, Populars de Pollença i el regidor no adscrit, Martí Roca, van instar a una segona votació. Va haver-hi més vots a favor perquè s’edifiqui a Can Bach i no a Can Conill;
 3. L’equip de govern de llavors no va fer-ne cas i el Partit Popular i Tots per Pollença van posar un recurs contenciós en contra de la construcció del PAC a Can Conill. Així els dos partits es veien obligats a abstenir-se en les decisions futures;
 4. Tots per Pollença va renunciar al contenciós per poder votar i decidir sobre la construcció del PAC [ho expliquem aquí].

Segons la Conselleria, el nou PAC seria així:

Del que s’extreu del comunicat de premsa que va fer ahir capvespre la institució insular, el projecte del nou PAC de Pollença està a càrrec de l’empresa Carles Enrich Studio, SLP. I aquestes han de ser les seves característiques:

 • Serà tres vegades més gran: passa de 600 m2 a 1.800m2;
 • Funcionarà amb energies netes. Disposarà de 20 m2 de panells solars fotovoltaics que aportaran el 100% de l’energia elèctrica necessària;
 • Tendrà 24 consultes distribuïdes així: sis de medicina general, una de pediatria, una d’infermeria, una d’infermeria pediàtrica, dues consultes polivalents per espirometries i ecografies, dues d’urgències, un box de crítics, una sala de cures, una sala de cirurgia menor, un espai pels professionals del servei d’urgències, una consulta d’atenció obstètrica amb una consulta de comare, una zona de rehabilitació amb dues consultes de fisioteràpia i una unitat de salut bucodental amb una consulta d’odontologia i una altra de consulta d’higienista.
 • Disposarà de 32 places d’aparcament.

Article d’opinió

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button