La calor, la saturació i els preus espanten els turistes
Els mesos de juliol i agost, típicament aquells de més afluència de turistes, són aquells que més preocupen a hotelers, economistes i touroperadors.
El turisme, la molt majoritària font d’ingressos de l’Estat Espanyol i molt clarament de la vida econòmica de Balears està sofrint una transformació. Ja des de la pandèmia, les reserves de plaçes turístiques ha canviat considerablement. Si bé anys enllà els turistes planificaven les seves vacançes amb mesos d’antelació, ara la reserva de bitllets i estançes és caracteritzada per fer-se a última hora degut als possibles imprevistos d’última hora i degut a la variabilitat de l’oferta. Les previsions foren molt optimistes per a aquest estiu i, en concret, pels mesos de juny, juliol i agost. No obstant, aquest nou comportament dels turistes juntament amb que les balears s’han tornat, en part degut a la influència de la crisi energètica viscuda degut a la guerra d’Ucraïna, una destinació molt costosa per als visitants, han rebaixat considerablement aquestes previsions.
Tant és així que els hotelers han començat a llençar ofertes d’abaratiment de fins un 25% per la caiguda de la demanda. I val a dir que el descens de la productivitat es contagia tant a l’oferta complementària com a la restauració:
La patronal de Restauración Mallorca-CAEB ya adelantó el pasado mes que el nivel de gasto en bares, cafeterías y restaurantes en las zonas no turísticas había bajado un 20 %. Sin embargo, esta situación ahora se ha trasladado a la oferta de restauración en las zonas turísticas, salvo en los establecimientos de alta gama.
Última Hora
L’augment dels preus de la restauració i de l’oferta complementària és precisament un dels motius pels quals els hotelers han decidit fer ofertes. Balears s’ha tornat una destinació cara per a moltes famílies europees.
A més, un dels motius que amaguen les xifres turístiques dels darrers anys és l’augment de rebuda de turistes nacionals a l’illa. L’augment d’aquests visitants treuen amb sí mateix que molts d’ells s’allotjen en vivendes de familiars o amics així com també molts de nosaltres, els espanyols, gaudim de capacitats adquisitives menors degut al canvi de divisa respecte els britànics o als majors sous que cobren tradicionals visitants europeus com els alemanys, per als quals normalment havíen resultat aquí els productes més barats que al seu país d’origen. No obstant, els visitants de països com precisament Alemanya es troben en situació de recessió i la seva afluència a les illes ha disminuït.
La Transformació del turisme degut a la calor i la saturació
En un artícle a l’Última Hora, Onofre Martorell, Catedràtic de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UIB i degà-president del Col·legi d’Economistes de les Illes Balears, i recentment elegit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Finançeres d’Espanya, ha fet una sèrie d’apreciacions respecte la futura transformació del turisme.
En primer lloc, cal destacar que s’apunta a que el canvi climàtic, tal i com es fa tan pal·lès aquest dies d’insuportable onada de calor, és una realitat que canviarà la vida de tots els ciutadans. I també així del turisme i de la forma en que ens lucram d’ell. Segons apunta la UE, tal com subratlla Martorell, degut a fenòmens com la massificació i sobretot la imprevisibilitat de la meteorologia (un mes plujós com el passat juny o un angoixós juliol degut a les altes temperatures) faràn variar la temporada turística oblidant aquests mesos de juliol i agost. Així, es revertirà l’augment de la demanda cap als mesos de maig, juny, septembre i octubre. Tot i que el ‘descens de la demanda dels mesos centrals de la temporada estival serà molt més pronunciat’
Esperem que el canvi climàtic no ens destrossi. El turisme és la nostra gran fortalesa
Onofre Martorell, Última Hora
I és que, com es compatibilitzaràn les tradicionals vacançes estivals on les famílies aprofiten per viatjar amb aquest canvi de dinàmica? El descens de la demanda comptarà amb molts d’aquests tipus de clients.
Així, les recomanacions d’aquest catedràtic apunten, com la majoria des de ja fa molt, a augmentar la qualitat de l’oferta turística per tal de revertir els efectes de la saturació i no fer que, juntament amb unes temperatures cada cop més insuportables o amb el caos que comporta un dia de tormenta amb l’afegitó a aquests dos factors de trobar-se en una situació de desbord per la gran quantitat de gent: cues, col·lapses de trànsit, escassetat de zones de refugi de la pluja i d’ombra,… Que aquests dos factors no portin Mallorca i les balears a convertir-se en un infern.
Finalment, el catedràtic apunta a la importància d’un major repartiment de la riquesa gràcies als beneficis del turisme. I és que, com s’explica que falti personal a les empreses quan tenim una taxa d’atur més elevada? L’augment de millors condicions dels treballadors de l’oferta turística juntament amb un augment de la qualitat dels productes i serveis ofertats (i això inclou des de reformar hotels per converitr-los en més estètics i personalitzats, la qual cosa augmenta la producció del sector de la construcció fins a l’oferta de productes locals de qualitat, la qual cosa oferta al sector primari i secundari) conduïria, probablement, a l’augment de la qualitat del servei, la justificació d’uns preus tan elevats, la disminució de la saturació degut a ofertar mals productes i serveis i en males condicions i l’augment d’una economia circular on les majors rentes dels treballadors puguéssen reflectir-se en l’augment de consum local.
Un comentari