Municipi

El mè de Pollença escasseja

El segell de qualitat ‘Mè de Pollença‘ ha obtingut molts bons rèdits al llarg de la darrera dècada. Un producte de qualitat reconegut a tota Mallorca.

Aquesta senya d’identitat de producte local s’està veient lleugerament afectada els darrers estius per vàris factors.

L’augment de les temperatures, un factor que canvia els cicles de l’animal

En primer lloc, els estius tant calorosos i secs estàn fent que les ovelles avançin els seus cicles reproductius i que en aquesta època, ara es facin menys cries. En aquests mesos d’estiu, es fa més complexe trobar mè lletó.

Ara les ovelles crien més mens als mesos de primavera

Ramader de Pollença

Un efecte més d’un palpable canvi climàtic que està des-sincronitzant els cicles naturals als que estavem avasats. Alguns animals, com en aquest cas les ovelles, adapten els seus ritmes amb el clima.

La frenada de la imoprtació, un altre factor

D’altre banda, un altre factor a tenir en compte amb que el mè escassegi ha sigut el descens de les importacions d’aquests animals degut a la crisi energètica i l’augment dels costs.

Amb la pujada de preu del combustibles s’ha fet més car portar bens de fora, amb la qual cosa la demanda quasi per enter sobre el mè local.

La demanda enguany ha sigut forta ja que el mè que venia de fora no ha tingut tanta importació per l’elevat cost. Sumat a que amb la calor cada vegada se’n crien menys, ara n’hi ha poc. Realment, mai ha bastat per abastir tota la demanda el mè de Pollença. Ara degut als problemes amb la importació es nota més.

Ramader i pagès anònim de Pollença

D’altre banda, en una entrevista concedida a Última Hora Martí Solivellas, president de la cooperativa pagesa de Pollença, explica que si bé a la península el preu d’aquest producte ha baixat considerablement, aquí ha baixat sols 20 cèntims. I és que al mercat en general el producte no és molt abundant i a més no presenta tanta qualitat.

Ara, aquí per mantenir els animals, amb l’augment general dels preus degut a la inflació, el preu dels pinsos és elevat. I a l’estiu, amb aquesta calor, els animals necessiten un suplement. Per això el preu dels mèns locals no pot baixar més.

No hi haurà desproveïment perquè també la demanda ha baixat

Sigui com sigui, també explica Solivellas que l’oferta bastarà per proveïr els clients (majoritàriament restaurants) fins septembre. Però precisament aquest fet també és perquè la temporada turística està essent atípica.

Davant el fet que les previsions o els resultats de facturació del turisme no estàn essent tan bons com s’esperava, ha baixat el número de comandes de mè. El descens podria considerar-se en que s’ha reduït a la meitat el sacrifici de mèns.

Les circumstàncies climàtiques i de crisi energètica són els perills que es troben a l’aguait en el futur del nostre segle. En aquest sentit, podem veure una mostra de com poden afectar aquests perills directament a l’economia de Pollença.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button