MunicipiPolíticaPollença

Parlam amb Biel Bauzà, director general de Colonya, sobre Ca’n Morató

Colonya recurrirà la denegació del Govern de rehabilitar l'antiga fàbrica com a seu social de l'entitat

Ahir, 28 de septembre, es publicà la notícia que la Direcció General de Recursos Hídrics de les Illes Balears denegava l’autorització a Caixa Colonya per a convertir l’antiga fàbrica de Ca’n Morató en la seu social de la seva entitat.

El motiu: La pròpia fàbrica i les obres relatives a la seva rehabilitació es troben en una zona inundable degut a la seva proximitat al torrent de Sant Jordi. En aquest sentit, l’entitat governamental considera que l’edificació es troba baix sota el risc d’inundació en cas de crescuda o desbordament del torrent, per la qual cosa no es poden permetre “edificacions, obres de reparació o rehabilitació que suposin un increment de l’ocupació en planta o del volum d’edificacions existents, canvis d’ús que incrementin la vulnerabilitat de la seguretat de les persones o béns davant de les inundacions”.

L’entitat bancària portava treballant en aquest projecte des de fa ja molt enrrere, remuntant-se les tasques a l’any 2009. Havent ja anunciat i patrocinat la rehabilitació ja des de l’adquisició del solar el 2020. Per això, ara, la denegació per part del Govern ha representat un dur cop per a les intencions de l’entitat. Colonya ja havia avançat havent seleccionat el projecte el maig de 2021, amb un pressupost de més de 3.000.000 d’euros i l’Ajuntament havia modificat la normativa urbanística per a que Colonya pogués rehabilitar la fàbrica.

Caixa Colonya, sorpresa per la notícia

Ja al seu dia es mostrà certa preocupació per els informes de la Direcció General de Recursos Hídrics: “tot avança a bon ritme, encara que el que més ens preocupa per complir els terminis és l’endarreriment dels informes que ha d’elaborar Recursos Hídrics”. Tot i això, aquesta resolució ha sigut rebuda amb gran sorpresa per part de la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Des de l’entitat, i des de l’Ajuntament, es considera que aquest projecte beneficia no sols Colonya, sinó també el poble de Pollença. Aquesta seu anava a ser dedicada per a la realització d’actes socials i culturals en bé de tot el poble per als quals a dia d’avui s’han de cercar altres espais.

La direcció de Colonya recalca que es tracta d’una entitat que dóna ajudes i col·laboracions socials. A banda que conserva la singularitat de seguir essent una Caixa d’estalvis. A més,

S’està desaprofitant una oportunitat per part de les administracions públiques de poder recuperar un bé catalogat per patrimoni. Hi queda molt poc patrimoni industrial aquí a les Illes.

Biel Bauzà, director general de Caixa Colonya

A banda d’això, de ser ferma aquesta resolució, el solar es quedaria com gairebé inservible, convertint-se en sòl rústic d’ús agrari..

També es recorda des de direcció que s’emeteren al seu dia informes favorables per a la rehabilitació quan es tirà endavant amb el projecte. S’havia parlat amb les institucions, per això ara sorprèn tant que, dos anys després, Recursos Hídrics emeti l’informe desfavorable.

Colonya presentarà recurs d’alçada

Per tot l’anterior, la Caixa d’Estalvis creu que té la possibilitat de continuar endavant. Així, o bé recurrirà l’informe o bé avaluarà altres mesures per a reduïr aquest risc com a zona inundable, motiu pel qual l’informe esdevé desfavorable.

En aquest sentit, en disposar de l’informe tècnic en que s’ha basat aquest informe desfavorable estudiarà les mesures que hi podrà prendre. L’Ajuntament de Pollença, que es posiciona a favor de l’admissió del projecte i que ha reclamat l’informe, ha emès la següent nota de premsa:

” L’Ajuntament de Pollença treballara per aconseguir aprovar el projecte de rehabilitació de Can Morató

La denegació de l’autorització de Recursos hídrics per a dur a terme la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Can Morató ha provocat una gran decepció a l’ajuntament.

Es tracta d’un projecte  emblemàtic , que pretén recuperar com a seu social i espai cultural de la Caixa de Colonya i la fundació Guillem Cifre de Colonya.  En definitiva l’objectiu era i és recuperar la memòria d’una activitat industrial, recuperar un edifici catalogat i protegit i alhora donar li una nova vida amb altres usos.

Per part de l’Ajuntament estam decidit a seguir lluitamt per aconseguir aprovar aquest projecte tan emblemàtic tant per Pollença com per Mallorca i al mateix tenps col.laborar amb la caixa de Colonya per complir aquets objectiu. “

Nota de premsa emesa per l’Ajuntament de Pollença
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button