Eu MollMunicipiNatura

Una petita i tardana bona notícia per la badia

Finalment el remolcador de salvament marítim i un equip de bussos ha instal·lat un dispositiu lipòfil al voltant del vaixell

El passat 17 de juny hi tingué lloc un desastre mediambiental a la Badia de Pollença. La situació ja és prou complexa per la quantitat de vaixells fondejats, la poca circulació natural de l’aigua per l’impediment de la mànega del club nàutic, els abocaments d’aigües contaminades o l’afegitó d’arena artificial que soterra els ecosistemes naturals de la badia.

Afegit a tot això i segurament a factors encara no estudiats o contemplats, l’abandonament de vaixells amarrats a ‘morts’ presenta, entre d’altres coses, aquests enormes riscs: que els materials descuidats de les embarcacions representin un perill contaminant, que la poca vigilància dels seus morts i cadenes acabin perjudicant el sòl marí i, finalment, que el seu desús acabi generant danys irreparables que acabin amb l’enfonsament del vaixell i, així, amb la dispersió dins la mar dels olis, benzina i líquids contaminants que alberga el vaixell al seu interior.

En aquest sentit, si bé fa uns dies les autoritats portuàries col·locaren una balisa per avisar les embarcacions circundants i que naveguin per la zona del perill que suposa de cara a un possible xoc, avui, finalment, també s’ha actuat en contra de possibles perjudicis mediambientals.

Desconeixent si és ja tard o no per evitar els mals majors que es temen des d’organitzacions ecologistes com Arrels Marines, avui s’està col·locant un dispositiu lipòfil al voltant del vaixell.

Aquest tipus de dispositius són un cordó flotant que es col·loca alrededor del vaixell i que presenta la capacitat de xuclar productes nocius per al medi com olis i benzines. Aleshores, si encara no han vessat a la mar aquests elements o si encara n’hi queden a l’interior del vaixell, el cordó en farà un efecte de retenció.

Finalment, però, es desconeix si el vaixell arribarà a ser retirat del fons marí en qualque moment. Ni Ports Ib ni el RCNPP ni tampoc la guàrdia civil ni costes en reconeixen competència.

Potser en un futur es pugui regular en base a aquests precedents el fet que, si un vaixell es troba fondejat il·legalment i, a sobre, en situació d’abandonament, es pugui procedir a la seva retirada per evitar mals tan grans com aquests.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button