Cala Sant VicençEu MollFormentorMunicipi

Enguany acabarà l’actual concessió de la gestió de platjes

La temàtica de les platjes està al punt del dia el darrer mes al municipi. L’enrevolt generat pels recents desastres ecològics: l’enfonsament del vaixell i el recent tancament de platjes degut a la contaminació per aigües fecals, posa de manifest la necessitat de tenir-ne cura.

En una senda que en va lligada, també s’obre una nova temàtica: l’any vinent acabarà la concessió de l’explotació de les platjes que, com ha vingut essent habitual la darrera dècada, es troba externalitzada a una empresa privada.

En aquest sentit, es presentarà la possibilitat que es trii si es segueix externalitzant aquest servei o si finalment l’Ajuntament de Pollença en decideix una explotació i gestió municipal.

La gestió municipal de les platjes del municipi és un tema que es porta plantejant anys enllà. Partits com Alternativa per Pollença porten anys reclamant que s’escolti aquesta proposta.

A Alternativa per Pollença defensam i sempre hem defensat la gestió municipal de les platges com passa a altres municipis: Alcúdia, Manacor…

Es tracta de fer un canvi de model, que passaria d’estar centrat en el guany a fer-ho en la millora del servei, de les condicions laborals dels treballadors i el medi ambient. La municipalització implica un control absolut de l’ajuntament sobre els preus que s’apliquen i representa unes millors condicions de treball per a tots els professionals que hi treballen.

A més a més, els beneficis econòmics que es queda l’empresa concessionària, serien recaptats completament per l’ajuntament.

Caldria també la municipalització del servei de neteja viària.

Pepe García, coordinador d’Alternativa per Pollença

La platja com a bé i com a servei

Els arguments a favor de la municipalització de serveis rauen en l’augment de control, que permet decidir quin model de platja es vol: quins serveis poden oferir-se, a quin preu i com mantenir la seva neteja i bon estat de les instal·lacions. Sense parlar del més obvi: la recaptació íntegra dels beneficis.

Així mateix, un altre dels arguments és el de donar feines amb millors condicions per als treballadors, generant així riquesa i seguretat per a treballadors municipals.

La selecció del model a seguir per a la gestió de les platjes implica la possibilitat d’un control més eficient i directe del municipi sobre temes mediambientals. Augmenta la possibilitat de prompta detecció de desequilibris mediambientals com els sorgits aquests dies amb l’olor d’aigües fecals o de vessaments d’olis.

La cura del medi ambient i el bon servei i imatge vers la qualitat del turisme són realment dos elements estretament relacionats. I més a més en unes darreres setmanes en les quals la imatge del municipi ha quedat degradada a diaris de tirada internacional i importantíssims per al nostre turisme britànic com The Sun.

En aquest sentit, alguns serveis públics com aquest de la gestió de platjes, els serveis de neteja, depuradora, recollida de residus, etc. poden arribar a ser deficitaris si se’n vol augmentar la seva qualitat o ampliar els seus planters. No obstant, pareix la millor manera d’invertir els diners de l’Ajuntament en el bon manteniment i qualitat de serveis com aquests. Per a mantenir un poble agradable per a qui l’habita tant com per a qui el visita.

Els exemples d’Alcúdia i Manacor

Alcúdia i Manacor són dos exemples excepcionals al litoral balear. Normalment, la majoria de municipis treuen a concurs públic la licitació d’aquest servei a empreses a les quals s’externalitza.

A Alcúdia, per exemple, fa més de dues dècades que es va decidir municipalitzar aquest servei després d’haver estat gestionat a través d’una concessió de 25 anys a una empresa privada.

“si l’Ajuntament fes una concessió, per ventura podria recaptar més, però el servei no seria tan bo. Nosaltres tenim unes de les gandules de més qualitat de Mallorca”

Declaracions de l’exbatle d’Alcúdia, Domingo Bonnín, a aquest artícle del diari Ara Balears

I és que amb aquest model Alcúdia ha arribat a tenir un litoral que, compartit en part amb la gestió de l’Ajuntament de muro, ha sigut guardonat com a millors platjes de l’Estat i del món.

L’Ajuntament de Manacor, per la seva banda, seguí el model alcudienc i també municipalitzà el servei

“L’Ajuntament d’Alcúdia ens assessorà molt en aquesta tasca, i a més ens deixà un nombre significatiu de gandules quan nosaltre encara no en teníem a bastament”

explicacions de l’exregidora manacorina Cristina Capó, qui ha estat la responsable de la SAM (Empresa de Serveis del Municipi de Manacor) durant el darrer mandat, donades al diari Ara Balears.

I és que la gestió municipal de les platjes permet fer una gestió més política i democràtica d’aquests espais públics. Per exemple, fent una ordenació més racionalitzada de la distribució de les gandules i parasols que, s’ha de reconèixer, sol esser un servei contractat majoritariament per extrangers i no per gent local. Així, també es pot garantir l’espai i goig de les persones que no contracten aquests pagaments. De la mateixa manera, la millora d’un tenir cura amb més esment del material. I finalment, poder racionalitzar-se una neteja més adient respecte el tracte de la sorra i la gestió de restes com les de posidònia.

En aquest sentit, no sols la millora de la qualitat en el servei fa destacar la gestió municipal de platjes com aquestes. També els seus índex recaudatoris acaben essent molt positius.

L’Ajuntament d’Alcúdia, tot i haver de tenir-se en compte el seu aventatge de gaudir d’una àrea més extensa d’arena on col·locar-hi gandules, recaudà aproximadament uns 2.6 milions d’euros el 2022. I l’Ajuntament de Manacor, on les seves cales i espais dificulten la col·locació de més gandules, un total de 0,5 milions amb la previsió d’arribar a uns 800.000 euros aquesta temporada.

En definitiva, la valoració de l’impacte positiu o negatiu per al municipi sobre el com gestionar les platjes serà un tema a pendre en compte seriosament per Pollença de cara a l’any vinent

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button