MunicipiNutrició

#SomNutrició: Necessitats hídriques en l’exercici físic

Andreu Cañellas explica la importància de la ingesta de líquids abans, durant i després de l'exercici

Les funcions de l’aigua en l’organisme són molt importants i més si hem de practicar esport, ja que la pèrdua de líquid és major. Per això, hem de realitzar un aport continu d’ingesta hídrica. En l’esport la pèrdua de líquid ve sobretot donat per la suor, on la quantitat d’aquesta depèn de cada persona, la intensitat de l’esforç, el tipus d’exercici i la temperatura ambiental. Les dones tendeixen a tenir ràtios de sudoració més alta que els homes en condicions iguals.

No està demostrat que hi hagi una clara relació entre les pèrdues totals per suor amb el rendiment esportiu.

Quan suam, perdem electròlits, als quals es troben el sodi, potassi, magnesi i clor. Hem de tenir especial atenció en la reposició de sodi durant i després de l’activitat física, ja que els nivells d’aquest durant l’exercici disminueixen i ens provoquen els anomenats “rampes” musculars. Per això, si hem de competir o dur a terme activitat física intensa, uns 2 dies abans s’a d’augmentar la ingesta de sal en els menjars i en el dia de la competició anar ingerint begudes isotòniques on ens aporten quantitats d’aquest electròlit, igual que quan acabem la competició.

Els grans blancs a la pell per la suor són concentracions de sodi que han quedat sense evaporar. Per les persones que sofreixen això, és imprescindible la ingesta de begudes isotòniques riques en sodi.

Per altra part, la deshidratació disminueix el rendiment, tenim més risc de lesió i finalment pot posar en joc la salut, inclús la vida de l’esportista. Sobretot, en curses de llarga i ultradistància.

La beguda ideal de l’esportista té 3 objectius principals: Aportar hidrats de carboni, reposició d’electròlits i reposició hídrica per evitar la deshidratació. A tenir en compte abans, durant i post l’exercici físic.

Es pot saber la quantitat de líquid que necessita ingerir cada hora un esportista per tal d’evitar la deshidratació durant l’activitat física, això és gràcies realitzant un test de sudoració.

Text per Andreu Cañellas

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button