Ple extraordinari: reducció dels sous i canvis en la gestió de dues àrees
Avui ha tingut lloc un ple extraordinari a l’ajuntament de Pollença. Dos dels temes principals a tractar han sigut la disminució dels sous dels components del consistori en un 10% respecte l’anterior equip de govern i els retocs a la gestió de dues àrees fonamentals per al municipi: urbanisme i serveis.
Reducció dels sous
En quant a la reducció dels sous, mesura impulsada pel govern de PSOE i MÉS, l’establert ha sigut el següent: una reducció global dels costs d’una quantia global de 16.500 euros.
En aquest sentit, el batle passarà de cobrar 57.866,90 euros a cobrar-ne 52.000 i les regidores i regidors en dedicació exclusiva passaràn d’ingressar-ne 50.224,16 a 45.000. Els regidors i regidores sense dedicació exclusiva tindràn un sou annual de 18.000 euros i, per als de l’oposició, les dietes es mantindràn igual que a l’anterior mandat: 8.400 euros per als portaveus i 7.200 per a la resta.
Les aportacions per a cada grup municipal es quedaràn igual.
Pel que fa a l’oposició, les queixes han tingut a veure en relació a que la coalició TOTS-EL Pi consideren que la pujada del 40% del sou que s’aprovà l’anterior legislatura ha sigut objecte de demagògia els darrers quatre anys per part de l’esquerra i que ara, amb aquesta reducció, la diferència no és prou significativa respecte el que d’aquella pujada es criticà. A més, s’ha fet èmfasi també per part del PP en que ara les dedicacions exclusives d’aquest govern són 6, les quals posen en dubte que siguin les necessàries. El màxim de dedicacions exclusives que pot haver-hi a aquest ajuntament és de 7. L’anterior fóren quatre i mitja.
A més, les dietes per formar part de l’equip de govern és de 1.500 euros, pel qual el sou de les dedicacions exclusives segueix essent un sou similar al de l’anterior legislatura.
Des de la dreta argumenten que ells sí que han sigut partidaris de defensar un sou que diuen es correspon amb la feina de gestió que un treballador polític es mereix. Per altre banda, l’esquerra ho ha atacat sempre de forma desmesurada i ara la baixada no consideren sigui tan significativa en correspondència amb tot el que se’n han queixat.
Per la seva banda, Joana Aina Campomar ha reconegut que tots estaven d’acord amb que una pujada dels sous era necessària l’anterior legislatura. El que trobava abusiu l’oposició era que es fes cap al percentatge màxim permès tal i com es va fer.
Gestió de les àrees d’urbanisme i serveis
En aquestes dues àrees s’hi han introduït dos canvis. A l’àrea de serveis, per tal de reforçar-la, s’ha ampliat el planter incorporant una nova persona que dirigirà aquest sector.
Una figura externa a la composició actual de la brigada. Amb experiència prèvia en altres empreses de serveis i amb la intenció de donar una visió més ample per avaluar les possibles mancançes d’aquesta àrea.
La regidora de serveis, Joana Aina Campomar, comunicà la intenció que en aquest àmbit es duguin a terme millores en aspectes com la neteja, la il·luminació, l’accessibilitat, l’ajardinamet i l’arbrat i les zones d’ombra.
Així, l’anterior cap de serveis, Tolo Cerdà, qui portava 20 anys a la direcció de la brigada, cedirà el seu lloc tot i seguir formant part de l’equip.
De la mateixa manera, Martí March ha decidit incorporar un càrrec de confiança (que no ha sigut encara anomenat) com a coordinador o gerent de l’àrea d’urbanisme. Amb la intenció que sigui una figura experta que coordini una àrea que altres partits, com el PP, ha reconegut com a necessària.
No obstant, les crítiques de l’oposisicó, sobretot PP i UMP, han versat en recalcar la importància que hi té l’experiència en aquestes àrees. El fet que l’antic cap de serveis coneixés de primera mà tot el municipi i la seva infraestructura, igual que si, com diu David Alonso, el nou coordinador de l’àrea d’urbanisme és una persona que prové del sector privat, els costarà un llarg període d’adaptació a especialitzar-se i conèixer bé el funcionament d’aquestes àrees municipals, havent gent al conssistori que ja les coneix millor que algú extern.
Finalment, Tomeu Cifre ha posat damunt la taula el com es farien aquests anomenaments: si després d’un procés selectiu o mitjançant un decret de nomenament.
Per acabar, s’ha establert que els plens tornaràn a efectuarse en una periodicitat mensual.
Un comentari