FormentorMunicipi

La manifestació marítima a Formentor i la por a l’ombra de la privatització

Les dificultats d’accés a Formentor estàn incomodant visiblement els Pollencins. Si bé ja van anunciar-se accions ciutadanes vers els impediments per arribar a Formentor en cotxe per mor d’haver d’estar obligats a pagar per l’accés a la península de Formentor.

Sobre el pagament, una taxa inevitable a constitueix el pagament del pàrquing a l’empresa Immobiliària Formentor. Val a dir que la titularitat sobre l’explotació del pàrquing es troba en tràmits legals.

La cessió d’aquest espai per part de l’hotel a l’Ajuntament fou una part de l’acord signat pel qual s’autoritzava a remodelar (que no demolir) l’hotel. No obstant, en aquest acord, l’empresa es va reserar el dret de recórrer aquesta cessió. Aleshores, l’empresa ha interposat un recurs contra la cessió de l’aparcament, contenciós que encara es troba a l’espera d’una resolució. En fer això, l’Ajuntament revocà la llicència de la concessió de l’aparcament, que és propietat municipal. I com a nova contestació per part de l’empresa, imposaren un altre recurs sobre aquesta revocació. Llavors ara, fins que el jutje no estimi o desestimi aquest recurs i, finalment, falli a favor o en contra d’una o altre part de la disputa, l’empresa està explotant el pàrquing legalment.

Ara, però, les protestes arriben no per terra sinó per mar. A aquest àudio de Ràdio Pollença podreu escoltar les declaracions dels tres organitzadors de la manifestació que s’ha programat per via marítima.

Diumenge dia 16, trobada a les 12.00h a la Fortalesa per mobilitzar-se a Formentor

Coincidint amb el dia que la Verge del Carme, patrona del Moll, serà passejada en processó com és tradició per la badia de Pollença, també un col·lectiu de pollencins es reuniràn de forma espontània per arribar en grup a Formentor i mostrar el seu descontent.

De moment, unes 55 barques ja estàn apuntades per sumar-se a aquesta causa. De forma espontània, un col·lectiu no organitzat baix el nom de cap associació ni formació política s’ha decidit a protestar i llegir un manifest reivindicatiu. Qualsevol persona i embarcació que ho desitgi pot acudir a la protesta.

Quines són les motivacions de la protesta?

La motivació principal de la protesta és la pèrdua d’un espai públic en general i d’un tradicional i estimat recó per als pollencins, en particular. I a més sense, segons pensen els organitzadors, un motiu suficientment justificat.

En primer lloc, no consideren que una mesura que s’aplica sols durant tres mesos (de juny a septembre) tingui com a justificació el respecte al medi ambient. En aquest sentit, els tres organitzadors d’aquesta protesta han manifestat que si realment això fos així es seguiria un model anàleg al que es segueix en les zones declarades parcs naturals. Amb unes restriccions que afectarien a tothom per igual i tot l’any.

El cas és que aquestes restriccions, en estreta relació amb les d’accés per via terrestre, sols afecten a qui no viu allà. Els qui poden viure allà i els futurs clients del nou Hotel Formentor estaràn exempts de tals restriccions i podràn gaudir amb moltes més facilitats d’un espai del municipi de Pollença mentre que, els pollencins i la resta de ciutadans de l’illa, no. A més, en aquest sentit, aquestes restriccions sols afecten als tres mesos d’estiu. Mesos de vacançes escolars, de més calor i de més assiduïtat de turistes. Així, mitjançant el seguit d’impediments d’accés que afecten a qui vulgui arribar a la península de Formentor, aquests mesos on més gaudi fa anar-hi és quan és més complexe fer-ho. I, per banda contrària, serien els mesos de temporada alta on qui pugui allotjar-se a aquest territori evitaria les massificacions més molestes que aquesta època de vacançes duu aparellada amb sí mateixa.

Amb l’anterior, aleshores, els manifestants consideren que no es tracta de que siguin mesures que lluitin contra la massificació, la conservació del medi ambient ni l’incivisme, sinó que són mesures recaptatòries (per l’elevat preu de les amarres, el qual varia en relació dels metres d’eslora) i que condueixen a una restricció de l’accés a aquesta zona de pollença. El qual es converteix en injust i un agravi comparatiu respecte de qui té residència o és hoste de l’hotel allà situats. Els entrevistats recalquen que els pollencins habitam aquest lloc tot l’any, no sols en l’estiu.

A més, apunten que aquesta novetat atempta contra el que havia sigut un bé i una costum tradicional per la gent del poble: el poder anar a esplaiar-se a aquest indret de Pollença amb una bellesa i comoditat particulars. I és que també recorden que els altres indrets de la nostra badia són pocs, o més llunyans o més petits per calar-hi. I això fa que, de forma col·lateral, es massifiquin aquests altres llocs. Amb la conseqüència indirecte que suposa, diuen ells, més pressió per al sòl marí d’aquests altres indrets.

Malgrat aquestes reivindicacions, això no vol dir que aquestes persones no estiguin a favor d’un camp de boies que redueixin el fer-li malbé al sòl marí o a la posidònia. Tampoc volen una massificació o un llibertinatge irracional per ocupar els espais marítims. Però si que demanen una legislació més adient, racional i consensuada. Alhora que coherent amb altres espais de la badia on no hi ha aquest control, fet que fa demanar-se perquè a un lloc sí i als altres no.

Al final dels motius de la protesta s’hi amaga la por a l’ombra de la privatització d’aquest espai del municipi i la denegació que els pollencins puguin accedir a una part del territori del seu terme municipal.

Què demanen?

La protesta s’ha marcat uns objectius concrets a assolir:

  • Lliure fondeig damunt d’arena
  • Lliure navegació dins la badia de Formentor
  • No privatització dels espais públics
  • Gratuïtat per a les embarcacions de la badia de Pollença
  • Defensa del camp de boies en la mesura que siguin per a la protecció del medi ambient i no per limitar l’accés a la badia de Formentor
  • Defensa dels drets fonementals de llibertat de moviment dins les aigües territorials i interiors

Diumenge a les 12:00 a la punta avançada.
Anirem en “romeria” fins a formentor, i allà donarem 3 voltes per dins la bahia en senyal de protesta.
S,accepten pancartes i elements per fer renou (bocines, siulets,etc)
A la 13:00 es llegirà un manifest per el canal 72vhf.

Comunicat dels participants de la mobilització

El segon i el darrer punt tenen a veure amb que, segons conten, s’han assabentat de casos en que s’ha cridat a l’ordre a embarcacions per part dels vigilants del camp de boies pel simple fet de trobar-se navegant pels voltants de la badia.

I el quart amb el fet que ‘Projecte Home’, l’associació abans que Ports IB gestionava el camp de boies, sí tenia en compte els residents, pels quals en reservava un cert nombre de boies i eren gratuïtes.

La necessitat de compensar accés, medi ambient i espais públics i privats

Finalment, la problemàtica sobre Formentor és una qüestió complexa. En primer lloc, és de necessitat evitar els col·lapses. En segon lloc, la massificació del lloc excerceix una pressió ambiental sobre la zona: massa cotxes, massa gent, producció de residus, etc. En tercer lloc, és una prioritat per una badia de Pollença que està perdent biodiversitat a l’atropellada conservar-hi zones on l’estat de les aigües i el sòl marí permeti la recuperació dels ecosistemes i les espècies. I, en quart lloc, s’ha de delimitar bé quines mesures representen un agravi comparatiu de qui pobla uns espais privats on les seves fronteres amb allò públic són difuses. La responsabilitat de cuidar la zona és una tasca compartida entre ens públics i ens privats. Però això no hauria de generar un perjudici per a les gents que han poblat aquesta terra històricament, i l’han mantingut.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button