NaturaOpinió

Platja de Muro, la millor del món. I les nostres?

En un recent rànquing per una app que ha comptabilitzat més de 300.000 opinions, la platja de Muro ha sigut valorada com la millor del món

Segons el diari Última Hora, l’aplicació Rightboat a través de les opinions dels seus usuaris classifica la Platja de Muro com la millor del món.

Arenosa, tranquil·la i de poca profunditat són els trets que se’n destaquen. Just els trets que les platjes del nostre litoral compleixen molt a mitjes. Perquè?

En principi les platjes del nostre municipi; les de la Cala Sant Vicenç, Eu Moll i Formentor, són platjes d’un caire més bé rocós en contraposició a aquesta arena blanquinosa que es pot veure a Muro o es Trenc. I tot i això, probablment molts de pollencins pensin que les millors platjes del món són precisament les de Sant Vicenç i Formentor.

El problema és que s’han perdut certs elements els darrers anys: a Formentor, es obvi. Molts de pollencins ja no fan la seva típica excursió passat la creueta per les recents prohibicions, a part de la massificació. Formentor ja no és un terreny tan lliure i obert pels pollencins com ho era abans. De fet, ja ni tan sols se’l sent propi.

En els darrers anys, la massificació turística i la localització d’indrets abans desconeguts han sobrepoblat indrets del municipi abans desconeguts; com Cala Carbó i Cala Bóquer. I l’abundància de turistes a platjes no molt extenses com Cala Barques, Cala Clara o Cala Molins fa que es percebi una sensació d’angoixa ben aviat quan hi ha molta gent.

D’altre banda, en una temporada com la d’enguany, amb un descens d’aquesta massificació aquest juny probablement provocat pel mal temps, el Moll sí presenta tranquil·litat. A més, sí gaudeix d’una extensió més llarga de zones arenoses i aigües poc profundes. El problema es troba en que, com ja sabem, el Moll passa el filtre de qualitat de l’aigua de puntetes. I no oblidem que altres anys, el problema de la qualitat de l’aigua ha afectat també a Sant Vicenç.

En la certificació d’aptitud per al bany de l’AEMA, el Moll presenta un descens respecte altres anys. I a més, és palpable la diferència respecte del poble veí, Alcúdia, que sí presenta certificats d’excel·lència en totes les seves platjes. A més, fins i tot s’ha arribat a posar en dubte el distintiu de ‘banderes blaves’ atorgades al nostre municipi i als de la resta de Balears. Donat que aquestes banderes no s’atorguen en tant a un anàlisi minuciós de l’estat de l’aigüa sinó simplement al compliment de normatives legals per part de municipi.

Un exemple parescut a les certificacions negatives donades per AEMA al Moll és Sóller. Presentant un cas similar, amb una bahia naturalment tancada i on s’hi crearen arenals d’arena artificial. Havent-s’hi detectat, com al Moll, vertits d’aigües fecals a la mar (en el seu cas en un nivell encara molt més superior). Però, finalment, presentant la particularitat de ser una bahia encara més petita i tancada, el seu problema és encara molt més endèmic.

I és que a platjes com la del Moll s’hi rompé el seu equilibri natural: la sorra artificial que recorre tot la costa pollencina d’aquest litoral representa una ruptura de l’ecosistema rocós anterior. I això, n’ha tingut unes conseqüencies any rere any, juntament amb l’ampliació del Club nàutic que, feta sense previsions i sense un estudi tècnic adeqüat que pogués endivinar que es tallaria la circulació natural de l’aigua, ara és un problema que no té una fàcil sol·lució (tot i que s’hauria de trobar). És evident, que hi ha molts més factors.

Perdrem els pollencins, finalment, aquella percepció que gaudíem de les millors platjes del món? Tenint en compte que la satisfacció de la majoria del poble en quant a les aigües per al seu bany es troba a la Cala Sant Vicenç. Però sabent que aquestes des de fa ja alguns anys han presentat avisos de vertits de fecals. I sabent que aquestes platjes estàn cada cop estàn més massificades i que es preveu que hi estiguin més en els propers anys. Donant-se el Moll per perdut donat que la inacció és palpable. I finalment, havent-se perdut una sensació de llibertat per aribar a Formentor, Cala Murta o Cala Figuera. Acabarem els pollencins anant a nedar a Platjes de Muro?

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button