Municipi

Tierra de Fuegos, una evolució gastronòmica

El restaurant Tierra de Fuegos és un negoci especialitzat en tot tipus de carns a la brasa situat al Carrer de la Verge del Carme, al Port de Pollença.

‘TDF’ té ja una llarga història per contar, però sobretot un recorregut per endavant per seguir inventant-la. Maridats amb una extensa carta de vins i, sobretot, ginebres i còctels, el seu objetciu ha sigut des de l’inici oferir un escenari complet de caliu, brases, carns suculentes i begudes idònies per regar-les.

Els seus inicis a un lloc amb història

El seu restaurant es troba situat justament al local on ja fa anys hi havia l’emblemàtic restaurant ‘Tots’. Tant és així que aquell negoci era emblemàtic que, al Moll, el carrer Verge del Carme és conegut popularment com el ‘Carrer d’eu Tots’.

En ‘Facu’ i en Diego, es feren socis per reobrir el mític ‘Tots’ amb el nom de ‘Tierra de Fuegos’, en honor a l’extrem austral d’America del Sud i a les protagonistes brases i focs en que s’elaboren els seus menjars.

Si bé el ‘Tots’ obrí als anys 60 i portà un ambient carismàtic a aquest barri del Moll, quan arribaren al 2017 en Diego i en ‘Facu’ al carrer Verge del Carme, aquelles cues que es formaven a l’antic local i els concerts que s’hi realitzaven a dins havien desaparegut i l’ambient del carrer havia minvat. No obstant, aquest carrer ha evolucionat els darrers anys per a convertir-se en un centre neuràlgic d’activitats gastronòmiques al Port de Pollença.

L’ambient que s’hi respira a dia d’avui és inmillorable, i tot és gràcies als mateixos comerços que habiten el carrer. Aportant cadascú una estètica particular, terrasses ben cuidades, decoracions amables, ambients agradables. I a més a més: per aquells carrers no hi passa el camió de neteja municipal. Els mateixos restaurants i tendes són qui s’encarreguen de mantenir-lo vistós i net. Dintre d’aquest bon clima de familiaritat entre restauradors, el carrer ha sofert una evolució molt positiva des dels darrers anys amb l’opertura de restaurants com ‘Tierra de Fuegos’. I així és aquesta evolució, que ells també han evolucionat molt al seu negoci.

L’evolució gastronòmica de Tierra de Fuegos

En aquest ambient d’enaltiment de la gastronomia, Tierra de Fuegos ha anat evolucionant i especialitzant-se fins a aconseguir un producte únic i exclusiu a la zona.

Si bé la seva cuina porta treballant diferents talls de carn des dels seus inicis, a banda de distints peixos a la brasa i una extensa selecció d’hamburgueses, la creixent demanda dels clients de carns d’alta qualitat els ha motivat des de les darreres temporades a augmentar la seva selecció de productes.

En aquest sentit, TDF ha aconseguit col·laborar amb una empresa puntera al món de la producció càrnica: l’empresa de Cantàbria Vaca Pinta S.L. Aquest proveïdor de carns d’alta qualitat presenta un producte innovador fruit del seu coneixement de les raçes bovines. Es tracta d’una empresa puntera que està aconseguint una transformació del producte amb el tracte dels seus exemplars.

L’especialització en el producte

Si bé les vaques tenen vàries etapes en quant a la producció de llet, aquests ramaders han descobert que si es cessa en l’extracció de llet d’aquests animals, aleshores això les fa guanyar pes i acumular greixos a certes parts del seu cos. L’augment del greix i així, del seu volum, fa que l’animal desenvolupi una morfologia que es tradueix en un producte càrnic final més gran i saborós.

L’especialització d’aquesta empresa amb vaques de raça holandesa, rossa gallega o ‘frisona’ l’estableix com una distribuïdora d’un producte excepcional. I Tierra de Fuegos persegueix, oferint aquests talls de carn, esser un lloc excepcional al municipi. De fet, ho aconsegueix, essent dels pocs establiments sinó l’unic que es troba en possessió de dues cambres refrigeradores per a madurar les carns assegurant així un mínim de 45 dies de maduració.

Aleshores, això situa Tierra de Fuegos com un establiment punter a Pollença en el treball d’aquests productes. Però no tot són aquestes suculentes carns el que la seva cuina ens pot oferir. També treballen el peix a la brasa (tonyina, salmó o bacallà), el pop (també a la brasa), i una ampla gamma de plats vegetarians i entrants per a que el client gaudeixi d’una oferta equilibrada i variada.

I les especialitats de la casa…

TDF compta ara amb la possibilitat ben exclusiva de poder ofertar bou galleg. És una oferta gastronòmica molt potent i que es pot trobar no només a pocs llocs de la zona, sinó fins i tot a pocs restaurants de l’illa. Per aquest motiu i degut a la qualitat d’aquests productes, a banda de la carta fixa, l’establiment ofereix els ‘especials del mes‘ en els quals els productes va variant degut a la seva exclusivitat i escassetat. Així, els preus es fixen segons mercat depenent de l’oferta i d’allò rebut des del proveïdor.

D’altre banda, degut al tamany de les costelles d’aquests bovins tan selectes, la majoria de talls són per a mínim dues persones. Per aquest motiu, van decidir incloure a la carta una costella de ‘lletó de reinosa‘. Una carn també saborosa però d’un tamany inferior (al voltant de 500g) apte per a demanar individual o per a fer un tast divers entre vàries persones.

Però a una cosa s’han mantingut incondicionalment fidels en ‘Facu’ i en Diego. Des que van començar, ofereixen un plat de la casa ben sentit; una autèntica ‘parrillada argentina‘ ben arrelat a les seves terres (en ‘Facu’ i en Diego, són ambdós argentins). Tot i la seva llarga història a Espanya i Mallorca, no podia faltar aquest tradicional rostit. Tres talls diferents el conformen: l’entranya, la molleja i el xoriç criollo. A destacar que els tres talls són d’elaboració local, illenca. Fins i tot l’embotit del xoriç. Podreu gaudir-los acompanyats de patates i ensalada per un preu de 22 euros.

Els maridatges

Els punts claus per acompanyar un bon àpat no poden deixar de ser els següents: un bon vi per assaborir millor unes carns com aquestes, una gran gamma de licors i còctels per a retornar a un equilibri fresc al cos i el paladar, i un bon equip de professionals que generi bon ambient, sigui alquimista amb les begudes i sàpiga aconsellar de la millor manera al client.

En primer lloc, el maridatge del producte: vins, còctels i liquors. Com no regar aquests productes de luxe amb grans vins que els enalteixin? Una bona carn o un bon peix a la brasa bé els reclamen. Ni més ni manco que una carta extensa de 45 etiquetes de diferents vins, pensat a propòsit per ressaltar aquests sabors proteïnics, són el complement perfecte per acompanyar el menú.

Però no queda aquí la cosa. Tot depèn del producte i del moment quan es tracta d’aquests tipus d’acompanyaments. Des que van començar, TDF ofereix una oferta de cocteleria i ginebres ben ample per a acompanyar amb els entrants, com a aperitiu, com a entreplat o com a postre. I fins i tot per acompanyar amb peix i carn! La seva especialització gastronòmica també passa per centrar-se en els alcohols i begudes. Tant és així, que aquests restauradors estàn començant a fabricar liquors casolans. Licors propis, fermentats per ells mateixos. Per exemple, ara estàn desenvolupant un liquor de nespre. Ideal per un final a taula que desembafa, és refrescant i, a més, casolà.

En segon lloc, maridar l’ambient. Tan important o més com el que anem a degustar és l’on, com i amb qui ho feim. Una acollidora terrassa, bona música i, sobretot, un bon equip en són la clau.

La presència dels dos socis al local, un com a maitre i l’altre com a xef, garanteix el poder traslladar aquesta especialització en els productes de la millor manera als clients. Qui millors coneixedors d’aquest funcionament que ells per a que us puguin aconsellar? Però dos líders no són res sense un bon equip.

L’staff és extens i, val a dir, ben format. Procedents de llocs tan diversos del món, des de Sud-Amèrica a Catalunya i, és clar, Pollença, el conjunt professional de Tierra de Fuegos barreja l’experiència amb el saber. Anys de cocteleria a les esquenes, domini de les brases amb tota la fama de la cuina argentina, gust pel servei i un somriure.

Aquestes són les eines amb que TDF ha fidelitzat clients extrangers, molleros i pollencins. Com haureu pogut saber a través del boca a boca, a Tierra de Fuegos s’hi menja bé. Però, a part, els clients estrangers i repetidors que hi acudeixen any rere any quan en tenen oportunitat a les seves vacançes, ho garanteixen.

El Projecte: el camí que queda per recórrer

Però així i tot i amb el que ja s’ha explicat, TDF no ha assolit ni molt manco encara els seus objectius. La il·lusió per a la que fa feina aquest negoci és la de poder arribar a poder oferir plats personalitzats. Personalitzats al seu gust i personalitzats per a la seva ample cartera de clients, la gran majoria repetidors.

Arribar a una marca pròpia i exclusiva és el somni d’un restaurant que ha crescut i evolucionat al llarg dels darrers 7 anys. I els agradaria poder arribar a això amb un tracte directe i personal amb els seus productes.

Per això, el futur en el qual es centra Tierra de Fuegos és el de poder arribar a l’especialització gastronòmica a través de crear la seva pròpia sala d’especejament. Just al pis superior, el local disposa d’una segona planta. És just allà on a la marca li agradaria crear el seu propi ‘laboratori‘. Una sala on ells mateixos poder fer els seus talls, madurar la seva carn i anar provant la manera de millorar la qualitat i el producte. A més, fent un treball d’aprofitament del producte en el 100%: fer hamburgueses pròpies amb els talls de carn que seleccionin. Poder donar-lis gust amb l’afegitó de greixos que necessiti el tall. Poder fer brous amb els ossos (que ja empren per fer les sevs salses). Fer-ne servir el moll (la medul·la de l’interior d’aquests ossos). Arribar així a l’equilibri, l’excelència i aprofitar el 100% dels animals com a filosofia respectuosa amb la dieta carnívora.

Per descomptat el projecte és ambiciós. Tot el que s’ho pot permetre una evolució gastronòmica com la que ens han pogut contar. Des d’aquí, els desitjam tota la sort en el seu projecte, i desitjam ben breument fer-los una visita!

I PER ACABAR, TIERRA DE FUEGOS US CONVIDA A PARTICIPAR A UN SORTEIG D’UN ÀPAT GRATUÏT!

SOLS HEU DE SEGUIR LES INSTRUCCIONS QUE VEUREU EN AQUESTA IMATGE I AQUEST BONUS DE REGAL SERÀ VOSTRE!

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button