Municipi

Plats de tota la vida: el Tumbet mallorquí

La recepta data del segle XVI

El receptari mallorquí és pròdig en plats senzills però de sabor contundent. El tumbet resumeix els grans pilars de la gastronomia insular: ingredients humils, de l’hort estival. És el millor exemple que la dieta mediterrània. Aquest plat no pot faltar quan parlam de cuina tradicional mallorquina, ni quan parlam d’estius. És un plat que a l’estiu no falta a cap casa de Mallorca, es prepara quan hi ha verdures de temporada com pebres, carbassons i tomàquets. Es pot menjar fred o calent, i s’acompanya amb carn (costelletes o llom de porc, normalment), o bé amb peix.

La recepta es remunta al segle XVI, amb l’arribada de la patata i el tomàquet. Tal com mostra el receptari ‘La cuyna mallorquina‘, publicat al segle XIX per Pere d’Alcàntara, existia una versió que duia patates, pebres, tomàquets i alls, servit amb carn bullida. Posteriorment, es va afegir l’albergínia i el carbassó.

Aquest plat, utilitza aliments tan simples que en moltes ocasions recorda a plats d’altres cultures. Com per exemple, recorda a la Samfaina de Cataluña, al ratatouille francès o a la musaka grega.

L’elaboració d’aquest plat tradicional és senzill, però és cert que duu feina. Es fregeixen per separat totes les verdures: carbassó, albergínia, pebre i patates. Després. es col·loquen per capes; la patata és la base, després el carbassó, l’albergínia i una última de pebre. La darrera passa, es afegir la carn o el peix que es prefereixi. Es rega amb salsa de tomàquet i al forn, perquè els sabors es barregin.

Aquesta és la manera bàsica de fer tumbet mallorquí. Ara bé, cada casa és un món i com passa amb tots els plats, haurà milers d’adaptacions. De fet, parlarem d’una recepta concreta i és de la ‘padrina youtuber’, Maria Gibert. Es tracta d’una dona de 82 anys que té més de trenta mil seguidors al seu canal de Youtube ‘Recetas Mallorquinas’. Explica passa a passa la seva elaboració de tumbet mallorquí. A continuació podeu veure la seva recepta:

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X