Eu MollMunicipiPollença

Dues treballadores socials més per gestionar l’allau d’usuaris

S'estudia crear unes targetes alimentàries per utilitzar al comerç local

Davant l’allau d’usuaris als serveis socials, aquest dilluns han començat dues treballadores socials més al Port de Pollença. Les famílies que requereixen ajuda, han augmentat exponencialment al municipi des de l’inici de la crisi sanitària i econòmica. Concretament, al Moll en són 300 i a Pollença la xifra oscil·la entre les 60 i 65 famílies. És per això, que en aquesta àrea s’han hagut de reinventar i cercar solucions com més aviat millor.

Ajudes econòmiques: “tothom està preocupat”

Francisca Nadal, Regidora de Benestar social

Després de dos mesos treballant de valent perquè les necessitats més bàsiques estiguessin cobertes, ara és hora de posar-se al dia amb les ajudes econòmiques. I aquesta és la finalitat que tenen les dues treballadores socials que han començat avui. Francisca Cerdà, regidora de Benestar Social, explica que elles “es posaran a gestionar les ajudes econòmiques, ja que la majoria dels usuaris les necessiten”. Molts d’ells no poden pagar el lloguer ni el subministrament elèctric: “tothom està preocupat”.

Amb aquesta situació, cal estudiar amb detall cada cas en particular. Cerdà puntualitza que ara s’obriran les ajudes de lloguer IBAVI “i s’ha de valorar si els usuaris poden entrar amb aquestes ajudes o si se’ls hi ha de donar des de l’Ajuntament”. A més a més, “encara hi ha resogas (Renta Social Garantitzada) per tramitar i altres ajudes econòmiques que són prioritat”. La regidora assegura que “es farà la màxima via possible perquè ara ja tenim personal”. Fins ara no hi havia recursos humans suficients per gestionar-ho tan aviat, cal recordar que és una situació excepcional i que l’augment d’usuaris ha estat sobtat.

Abastiment alimentari

Les targetes Eroski al Moll

Com bé comunicàvem la setmana passada, al Moll s’han repartit unes targetes Eroski pels usuaris dels serveis socials. A hores d’ara ja són 150 de les 300 famílies les quals disposen d’elles i es preveu que la resta l’obtinguin al llarg d’aquesta setmana. Amb aquestes no poden adquirir qualsevol producte, sinó que han de ser de primera necessitat i de marca blanca. Per assegurar-se que això sigui així, les targetes en qüestió porten el llistat de què és permès i quan passen algun aliment que no hi està inclòs, l’escàner pita.

Francisca Cerdà explica que a final de mes, des de l’àrea de Serveis Socials, podran demanar un extracte de la targeta i així poder estudiar “el que realment necessiten i el què no aquestes famílies usuàries”. Podran fer una estadística per millora.

Estan mirant “d’abandonar les targetes eroski i passar al comerç local”.

El rebost social

Al nucli de Pollença no han posat en marxa les targetes com al Moll, ja que la quantitat de famílies que requereixen d’ajuda social no són tantes. És per aquest motiu que han seguit donant els aliments i productes de primera necessitat en mà a aquells usuaris. Tomeu Cifre, batle del municipi, assegura que “se’ls hi dóna a tothom que té necessitat” i aclareix que “no hi ha llista d’espera”.

Però l’Ajuntament no és l’única entitat que ha contribuït a la causa. Des de la Parròquia i Ca les Monges també han estat treballant. El rector, Francesc Vicens, apunta que “hi ha hagut un increment substancial de famílies” i “molts casos de pobresa energètica”. És per això, que han duit a terme diverses iniciatives “per poder omplir el rebost, com l’operació quilo posada en marxa per uns voluntaris que passen l’estiu a Cala Sant Vicenç”.

La tasca realitzada des de Parròquies de Pollença, que sovint passa desapercebuda, també ha estat molt important aquests dies. I així ho explica el rector:

Hi ha situacions d’irregulars i situacions familiars que des de l’administració no poden solucionar, i ara, en temps de fam, tothom ha de poder menjar. El nostre paper (de l’església) és el de completar el que es fa des de l’administració. On no poden arribar ells, per qüestions legals i per vergonya anar als serveis socials, hi arribam noltros.

Com ho han gestionat?

Francisca Cerdà ha volgut celebrar la gran tasca realitzada pel personal de Serveis Socials fins al dia d’avui. “Un 10 per elles, perquè ho han sabut gestionar beníssim i tot ha sortit”, afirma. I a partir d’avui tenen l’ajuda extra de les dues noves treballadores socials.

Després de l’allau inicial, ara tot està estacionat, explica. “Nosaltres pensem que hi ha famílies que, quan puguin, agafaran avió i tornaran a casa seva”, ja que molts dels usuaris són famílies que res van traslladar a Mallorca per fer la temporada turística.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button