Municipi

La desinfecció amb ozó arriba a Pollença

Mai ha d'aplicar-se en presència de persones, però es permet el seu ús com a desinfectant de superfícies, equips i maquinàries

L’ús de l’ozó com a mètode de neteja i desinfecció està guanyant popularitat entre moltes empreses arran de la pandèmia de la COVID-19. No obstant això, la seva utilització ha generat certa controvèrsia atès que l’utilització de l’ozó no està inclòs en la llista oficial de viricides autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat.

Segons un comunicat publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i del Repte Demogràfic, es permet la seva comercialització com a desinfectant sempre que s’ajusti a la normativa vigent i el seu alliberament en el medi ambient sigui mínim.

Per tant, l’ús de l’Ozó com a desinfectant estarà permès en els següents casos: sobre superfícies, materials o equips que no tinguin contacte directe amb aliments ni pinsos (si estaria permès en superfícies com cotxes, piscines o aires condicionats); desinfectant en aigües potables; i desinfectant en superfícies o materials relacionats amb aliments o pinsos en els casos en els quals aquests aliments estiguin envasats.

El problema resideix en què la seva eficàcia com a desinfectant d’ús ambiental es troba encara en avaluació per la Unió Europea i es desconeixen les dosis necessàries per a garantir la seva eficàcia.

A l’ésser un biocida, cal tenir en compte els següents advertiments: en cap cas s’ha d’aplicar en presència de persones; els encarregats del seu ús han de comptar amb els equips de protecció adequats i homologats; pot produir efectes com a irritació en la pell, mal ocular o dificultats respiratòries; després del seu ús, les zones han de ser degudament ventilades; i pot desencadenar reaccions químiques perilloses en contacte amb altres productes químics.

Per part seva, l’Ajuntament de Pollença acaba d’adquirir dues màquines d’Ozó que seran utilitzades per a la desinfecció dels vehicles de l’ajuntament i municipals, així com per a les sales de consulta de la residència, del PAC, del port i de les sales de reunions i despatxos.

Ja són diverses les empreses de Pollença i Port de Pollença, com a Tallers Sanbi o l’empresa de neteja Neteges Tramuntana, que han apostat per la utilització de màquines d’ozó per a la millora en la desinfecció.
Totes elles han d’estar inscrites en el Registre Oficial de Biocides i el client ha de saber que tot el seu personal està degudament format per a fer les tasques de desinfecció d’acord amb la normativa vigent.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button