Cultura

Així va anar la V Trobada Mallorquina de baldufes

Les baldufes no van aturar de rodar des del matí fins l'horabaixa

Aquest dissabte es celebrà al Claustre de Sant Domingo la V Trobada Mallorquina de Baldufes, un esdeveniment que portava temps preparant-se i que ha reunit baldufaires, coleccionistes i artesans dissenyadors de distintes procedències.

Si bé l’any passat la Federació Mundial de Baldufa fins i tot pagà els vols a varis assistents procedents dels EE UU (la qual cosa fa veure que l’afició a la baldufa gaudeix de bona salut arreu del món) i l’Ajuntament els cedí l’espai del Refugi del Pont Romà, enguany novament hi han assistit baldufaires de llocs com França, Itàlia, Catalunya i arreu de Mallorca. En aquesta ocasió, se’ls ha hospedat al mateix Claustre de Sant Domingo.

El dia va anar ‘tot rodat’

Així, es pot veure com l’afició a la baldufa fa família i és que un any més, en aquest tipus de convocatòries, l’assistència fou abundant i l’ambient de joia. Al voltant de 300 persones estaren entretingudes llençant, fabricant i veient rodar les baldufes.

En una jornada que començà pel matí i continuà amb un dinar de Paella, que cuinà PRODIS i que en recaudà els beneficis per la seva associació, els assitents de totes les edats gaudiren de la baldufa i, sobretot, del bon ambient.

Col·leccionistes, famílies, aficionats i amics s’entretengueren amb tallers i mostres de confecció de baldufes. Exhibicions de malabars i habilitats duites a terme pels pollencins i actuals campió i top 3 del món de baldufes: Xisco Valls i Skye Cerdà. També per altres com qui ha estat també campió del món Guillem Vizcaíno, o el veterà Rocco, amb mostres del seu domini de ‘il trottolaio‘ (baldufa en italià).

Aquest tipus de mostres són freqüents a Itàlia, Catalunya o França. I els coneixements sobre la fabricació de baldufes cultivats pels seus productors. Per exemple, alguns es dediquen a viatjar per mercadets per trobar models procedents d’altres països. I, és clar, alguns són més cotitzats per la seva raresa. El manteniment dels coneixements sobre una joguina antiga i tradicional com la baldufa és el que fa que es pugui seguir amb el seu llegat i fomentar-la tal i com es fà. I així, mantenir el culte a unes diades i a una afició tan interactiva com aquesta.

Per acabar, competició a duel

Per acabar aquesta trobada, els baldufaires més experimentats, després d’haver fet mostres i tallers per una gran colla de nins i nines, feren una particular competició o batalla de baldufes. L’objectiu: mantenir la pròpia baldufa rutllant (alguns a sobre del palmell de la mà, altres donant-lis corda).

La final, la disputaren entre Guillem Vizcaíno, antic campió del món de freestyle, i Iago.

I, finalment, Guillem Vizcaíno guanyà aquesta competició simbòlica fent gaudir els joves assistents d’allò més bé.

Guillem Vizcaíno, campió de la Final
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button