Municipi

Un pollencí, campió del món de freestyle amb baldufa!

El món de la baldufa està resorgint, però no d’aquella manera tradicional en què ja pocs la coneixem. Ja no s’empra per competir l’una amb l’altre dins d’un camp de combat circular, en el qual moltes vegades una acabava trencant l’altre en l’acte de treure-la.

Si bé és d’aquest tipus la competició amb baldufa que molts coneixem, a dia d’avui els baldufaires hi fan amb elles competicions un tant diferents. De fabricació pròpia, la majoria, i d’una mida d’uns 30 cm. Un pes que pot rondar els 3 Kg de forma usual i amb puntes de ferro també llimades a mà. Les baldufes d’aquesta competició no s’usen per competir físicament amb altres, tot i que amb el seu tamany bé podrien entrar en un bon combat.

S’usen per fer acrobàcies, malabars, espectacles psicomotrius i habilitats de punteria. Al següent vídeo en podreu veure una mostra feta circ:

Xisco Valls i Skye Cerdà fent un espectacle de circ amb baldufa. Vídeo de Miki Pascual

Des de fa ja uns anys es celebra el Campionat del Món de Baldufes. En ell s’hi presenten baldufaires d’arreu del globus. Ténen una web corporativa que els posa en contacte, un rànquing… i a través de la gravació d’una mostra d’habilitats, s’estableix qui n’és el campió… I enguany, és pollencí!

En Xisco Valls, professor de filosofia i membre de l’associació Cap de Fibló, ha sigut el guanyador d’enguany. Si bé ja al 2020 ell i en Josep Sina, també pollencí i conegut també per la seva destresa com a músic, entraren al top 5 del rànquing mundial de la competició que aquell any guanyà Guillem Vizcaíno, un altre baldufaire Mallorquí, enguany en Xisco ha aconseguit el primer lloc. Aquesta ha sigut l’actuació amb que s’ha guanyat aquest guardó:

Xisco Valls, campió del món de baldufa

Enguany, un altre cop un altre pollencí, Skye Cerdà, ha arribat al rànquing assolint la quarta posició. A pollença existeix una colla de baldufaires i, de fet, des de fa anys celebren una trobada amb espectacles: ‘La baldufada’:

Des de fa uns anys, a Pollença es celebra la Trobada Mallorquina de Baldufes, event d’abast internacional organitzat conjuntament pel col·lectiu embaldufats i per l’associació local Cap de Fibló, on convidats d’arreu del món es junten amb els locals per tal de continuar donant vida a aquestes juguetes ancestrals. L’edició d’enguany se celebrarà dia 14 d’octubre al Claustre de Sant Domingo, conjugant l’artesania, el joc, el circ i l’intercanvi cultural entorn a les baldufes.

El passat 30 de juliol es va celebrar el campionat mundial de freestyle de baldufa en la seva versió online, consistent en fer el màxim d’acrobàcies possibles amb una baldufa en un màxim de tres minuts. Dia 12 d’agost es van conèixer els resultats i el pollencí Francisco Valls va quedar en primera posició en la modalitat de baldufa tradicional, és a dir, amb una baldufa massissa de fusta i amb la punta de ferro, per davant de Tomohio Tokunaga, de Japó i de Juan Diego Arias, de Colombia, que qudaren en segona i tercera posició, destacant també que un altre pollencí, Skye Cerdà, va qudar en quarta posició.

Xisco Valls

La baldufa de’n Xisco és de fabricació 100% casolana. Ha sigut elaborada al seu propi torn. Ha triat la fusta i ha conefeccionat el seu estri de manera artesanal.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button