MunicipiNatura

Riscos de la plaga de processionària per als cans i actuació en cas de contacte

El nombre de casos de cans afectats per la processionària augmenta cada any

La proliferació de la processionària del pi (Thaumetopea pityocampa de nom científic) és una plaga que representa un greu perill per a la salut dels cans. Aquesta espècie d’eruga, els nius de la qual solen trobar-se en els pins, tanca un verí altament tòxic per als cans i altres mascotes.

El principal risc associat amb la processionària és el contacte directe amb els seus pèls urticants, que contenen una substància anomenada thaumatopina. Aquesta toxina pot causar greus problemes de salut en els animals si són inhalats o ingerits, provocant des d’irritació en la pell, vòmits i diarrea, fins a reaccions al·lèrgiques greus i fins i tot la mort en casos extrems.

Segons dades de veterinaris especialitzats, cada any augmenten els casos de cans afectats per la processionària, especialment durant els mesos d’hivern quan aquestes erugues descendeixen dels arbres a la recerca de terra per a enterrar-se i convertir-se en ferides.

Riscos de la plaga per als cans:

  • Inhalació o ingestió de pèls: En cas d’inhalar o ingerir aquests pèls, la toxina pot provocar greus problemes de salut, des d’irritació en la boca i la gola fins a vòmits, diarrea i fins i tot asfíxia en els casos més greus. Així mateix, poden experimentar símptomes gastrointestinals com a dolor abdominal, nàusees, vòmits i diarrea. La inhalació dels pèls pot ocasionar irritació en les vies respiratòries, provocant dificultats per a respirar, tos persistent i altres problemes respiratoris.
  • Reaccions al·lèrgiques i dermatitis: L’exposició als pèls urticants pot desencadenar reaccions al·lèrgiques en els cans, manifestades per picor intensa, enrogiment i inflamació en la pell. Aquestes reaccions poden ser tan severes que requereixin tractament mèdic urgent per a alleujar el malestar de l’animal.

Què fer en cas de contacte amb la processionària:

En cas que un ca entri en contacte amb la processionària del pi, és crucial actuar amb rapidesa i eficàcia per a minimitzar els riscos per a la seva salut. Si s’observa que l’animal ha estat en contacte amb els pèls urticants de la processionària o mostra signes d’irritació en la pell, és important evitar que es llepi o es grati la zona afectada per a prevenir una major propagació de la toxina. Es recomana rentar acuradament la zona afectada amb aigua temperada i sabó suau per a eliminar els pèls urticants de la pell del ca. A més, s’ha de proporcionar aigua fresca per a beure i vigilar de prop qualsevol símptoma de malestar, com a vòmits, diarrea o dificultats respiratòries. Davant qualsevol signe de reacció al·lèrgica o complicació, és fonamental contactar immediatament amb un veterinari per a rebre atenció i tractament adequats.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button