Natura

La llei Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial preservarà i dinamitzarà aquest espai

El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimecres la futura normativa, la qual ampliarà la zona de protecció en més de 5.700 hectàrees i té previst aconseguir els objectius de la declaració de la Unesco

El Consell de Mallorca va presentar aquest dimecres la llei Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial davant batles, representants d’altres administracions, entitats socials i agents implicats en la protecció d’aquest territori. A l’acte, que va tenir lloc a Costa Nord, es varen anunciar les fites més destacades de la futura normativa. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assenyalat: “Aquesta llei pretén garantir la seva protecció i la seva dinamització sostenible per preservar el seu futur amb els valors que la fan un espai únic”.

A la llei, segons Cladera, hi han participat més de 170 persones, entre elles, tots els batles de la Serra, així com experts, institucions, entitats i particulars. A més, la iniciativa amplia la zona de protecció en més de 5.700 hectàrees, la qual cosa significa que uns 5.000 nous propietaris se sumaran als beneficis i podran demanar subvencions per tenir cura d’aquest patrimoni mundial. La simplificació administrativa i la implantació de mesures d’ajut i suport al conjunt d’administracions i particulars que incideixen en la conservació del paisatge cultural UNESCO, són alguns els propòsits centrals de la normativa.

D’altra banda, la llei contempla crear nous organismes de governança i coordinació: el Consell Social, un òrgan d’assessorament i consulta, i la Comissió de Direcció Estratègica, un organisme de direcció i coordinació, amb l’objectiu de ser més àgils i precisos en les accions de les administracions. Amb tot, la llei també preveu la creació de l’oficina de suport per agilitzar, modernitzar, simplificar i millorar els tràmits que fan els ciutadans relacionats amb les subvencions de l’àmbit de la Serra de Tramuntana, la qual està prevista que sigui itinerant entre els diferents municipis de la Serra a fi d’evitar desplaçaments.

Cap de Formentor, el cap nord de la Serra de Tramuntana

Per la seva part, la presidenta també ha explicat que la normativa donarà un suport efectiu a l’agricultura, sobretot l’ecològica; ja que fa tot un desplegament d’eines destinades a la recuperació del paisatge agrícola de la Serra i la seva preservació. També estableix règim especial per a la protecció de les oliveres i oliverars, un dels principals valors del paisatge agrícola de la Serra. Altres fites de la llei Serra són la salvaguarda i l’impuls de la utilització de la tècnica de la pedra en sec, declarada patrimoni immaterial per la Unesco, i preservar altres elements específics com ara els sistemes de reg, les teules pintades, els sistemes històrics hidràulics o de drenatge.

La consellera també ha anunciat que, la futura normativa preveu que les edificacions existents de naturalesa patrimonial o etnològica no catalogades, com porxos d’olivar, casetes de roter, sestadors i altres, que han perdut la coberta i, per tant, l’ús, es podran restaurar amb la mateixa tècnica constructiva i els mateixos materials. Quant a l’emergència climàtica, la llei aporta mesures d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, amb el foment de les energies renovables, la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i contaminants, la prevenció davant alteracions ambientals de diferent tipus -tant de contaminació lumínica com acústica- i tot un seguit de mesures de sostenibilitat ambiental també centrades en la mobilitat i a evitar punts de saturació.

Llogaret de Sa Calobra. Font: Sebastià Bota // web Serra de Tramuntana Mallorca
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button