MeteorologiaMunicipiNatura

Una DANA, nova amenaça per mallorca aquest cap de setmana?

Un cop passada la ressaca de la tempesta del passat diumenge, les balears tornen a veure’s amenaçades per un fenòmen climàtic d’alta initensitat.

Per la formació de tempestes intenses i sobtades com les DANAs hauria de ser important mantenir sempre els torrents i clavegueram el més net possible per evitar inundacions com les viscudes el passat cap de setmana o riscs encara majors. En les declaracions a Radio Pollença, el batle Martí March n’ha manifestat la voluntat de revisar el bornals de tot el clavegueram per tal de mantenir-los nets i facilitar la circulació de l’aigua de cara a previsibles tempestes futures d’aquest finals d’estiu. Doncs bé, potser en patim una abans del que ens pensam si aquest proper dissabte es confirma l’arribada d’aquest corrent fred.

imatge de les inundacions a Sant Vicenç d’aquest passat diumenge

D’altre banda, si bé les precipitacions del passat cap de setmana superaren els 60 litres per metre quadrat en una hora, en aquestes properes plujes s’estimen uns 20 litres per metre quadrat en una hora.

Què és una DANA?

Una DANA (Depressió aïllada en nivells alts), és a dir, a causa de l’arribada d’una borsa d’aire fred separada de les corrents del pol. Aquesta borsa aïllada de corrent polar s’aïlla i s’introdueix en les corrents continentals més càlides. Contrastant bruscament amb les temperatures de la superfície i, més notablement, amb una temperatura de la mar més càlida que mai com vivim a dia d’avui.

Els efectes de les ‘gotes fredes’ seràn més importants com major sia la temperatura de la mar, ja que el vapor d’aigua ascendeix més ràpidament degut a la menor densitat de l’aire calent i es condensa, formant ràpida i sobtadament núvols de gran altura, molt carregats de precipitacions.

Les DANAs solen esser d’efectes més adversos al final d’estiu degut al contrast de temperatures. però poden donar-se a qualsevol època de l’any, i no totes les DANAs ténen perquè presentar fenòmens metereològics tan adversos.

Això sí, amb l’augment de l’escalfament global, patim el risc que aquestes tempestes siguin cada cop més intenses.

En principi, serà una alerta groga

Encara no es pot preveure amb quina intensitat arribarà aquest front d’aire fred el cap de setmana. Es preveu que el nivell d’alerta sigui groc. Durant tota la setmana, el sol pot alternar-se amb nuvositats i precipitacions aïllades i, el cap de setmana, haurà de veure’s com avança la borsa d’aire fred.

Estar preparats de cara al final d’estiu

Com s’ha dit, serà vital estar preparats de cara a aquest final d’estiu on les altes temperatures viscudes i els termòmetres han batut rècord en quant a la temperatura de la mar poden xocar amb l’arribada del fred de la tardor. Tenir els torrents i claveguerams ben nets podrà ajudar a que els impediments de les tempestes no siguin tan elevats.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button