CulturaGastronomiaMunicipi

Els tradicionals canelons de Sant Esteve

Un plat que s'ha convertit amb indispensable per aquesta data especial

Cada 26 de desembre, la majoria de les cases mallorquines tenen clar el seu menú: canelons de Sant Esteve. El dia es viu amb una barreja de devoció, tradició i delícies culinàries. Els canelons estan arrelats a la història i la cultura de l’illa i són ja una part essencial de la celebració del 26 de desembre, a causa de diverses influències culturals i religioses.

La seva meticulosa preparació converteix aquest plat en una delícia pel temps i l’esforç dedicat. Des de la seva preparació fins a la seva posada a taula, passant per la cocció. Entre els ingredients, a més, es troben la barreja d’espècies autèntics de l’illa i els productes locals i cultivats a la terra. El que dona, per suposat, un sabor inigualable.

Si bé és cert que la tradició ve del vincle amb Catalunya durant l’Edat Mitjana, època en què s’aprofitava la carn que havia sobrat dels dies festius anteriors per fer-ne un altre plat i celebrar la jornada religiosa amb família.

Avui, per tal de no perdre el costum, compartim una recepta de canelons per aquelles cases on encara no tenen el dinar preparat. Bon profit i bones festes!


Ingredients (per a 10 persones)

• 500 g. de carn picada de porc
• 500 g. de carn picada de vedella
• 500 g. de pit de pollastre
• 1 ceba
• 2 grans d’all
• 100 ml. conyac
• 125 g. de salsa de tomàquet
• 150 ml. de brou de pollastre
• 50 g. de paté de fetge de porc
• Sal (al gust de cada casa)
• Oli d’oliva verge extra

Per a la beixamel:

• 50 g. de farina
1 cullera petita de nou moscada
• 4 cullera petita de mantega
• 1 litre de llet sencera
• 36 canelons o
• Formatge ratllat per a gratinar

Elaboració

  1. Netejam el pit de pollastre de restes de greix i la trossejam en daus petits. Reservam les carns. Pelam la ceba i la tallam en daus.
  2. Escalfam 3 cullerades d’oli d’oliva en una paella i afegim la ceba trossejada i els alls sencers i sense pelar. Sofregim la verdura durant uns 15 minuts, fins que comenci a estovar-se.
  3. Incorporam la carn i la cuinam durant 20 minutos, fins que hagi eliminat tota la seva aigua i comenci a daurar-se. Salam. Agreguam el conyac i cuinam uns minuts fins que s’evapori l’alcohol. Afegim el paté i removem bé per a integrar-lo amb la carn. Cuinam 5 minuts més.
  4. Apaguam el foc i trituram la carn, per tandes amb una batedora o un robot de cuina de tal forma que ens quedi com una crema espessa. Passam la carn triturada a un bol i afegim la salsa de tomàquet i barregam bé. Agreguam brou de pollastre fins que aconsegueixi la consistència que volem, de crema sucosa però compacta. Reservam.

Per la beixamel:

  1. Fonem la mantega en una paella. Afegim la farina i removent amb unes varetes la cuinam durant uns minuts.
  2. Salam i anam afegint la llet per tandes, integrant-la amb les varetes abans de continuar afegint més. Afegim la nou moscada i deixam que la salsa es cuini durant 5 minuts. Apagam i reservam.
  3. Cuinam les làmines de caneló seguint les indicacions del fabricant. Una vegada que estiguin llestes les col·locam sobre un drap de cotó humit i les tapam amb un altre drap també humitejat. Així evitam que s’assequin i es trenquin en manipular-les.
  4. Posam un llit de salsa beixamel en la font de forn que anam a utilitzar i començam a emplenar els canelons. Col·locam una porció de farciment en cada làmina i enrotllam per a fer els cilindres de pasta. Anam col·locant els canelons, amb el tancament per a dalt, en la font que hàgim triat.
  5. Cobrim els canelons amb la salsa beixamel i empolvoram formatge ratllat. Amb el forn precalfat a 190 °C cuinam els canelons durant 5 minuts. Passat aquest temps vam pujar la safata a la part superior del forn i gratinam 10-15 minuts més. Ja tenim llestos uns clàssics canelons de Sant Esteban, perfectes per a acompanyar amb una amanida verda i tenir un plat de rexumet.
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button