CulturaMunicipi

L’encant de la Sibil·la: un cant tradicional que perdura

Els horaris de les Matines de Nadal i misses de Nadal a Pollença i al Moll

A Mallorca, quan arriba l’època nadalenca, les llums no són l’única tradició que ens embriaga. També el mític cant de la Sibil·la enlluerna la celebració de la Nit de Nadal, omplint les esglésies d’una atmosfera única.

Els orígens de la Sibil·la remunten a una figura mítica de l’antiga Roma: una sacerdotessa profètica es convertí en portaveu de profecies i interpretava els esdeveniments divins amb el poble. Aquesta tradició ha perdurat des del segle XIV gràcies a l’entusiasme dels mallorquins per conservar aquesta enriquidora herència cultural.

Es tracta d’un cant que més enllà de ser una actuación musical, comparteix un missatge d’eperança i reflexión espiritual, d’acord amb l’arribada del Salvador i la promesa d’un nou començament. Una mescla de misteri i devoció que es converteix en protagonista cada 24 de desembre.

La veu de la Sibil·la és entonada per una jove que llueix la vestimenta tradicional, a qui acompanyen els escolans. És a dir, persones compromeses amb la preservació d’aquest costum tan arrelada i que es transmet generació a generació per tal de conservar-la com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Un poc més d’història

Una de les figures més destacades per la conservació del cant de la Sibil·la a Mallorca, fou Jeroni Santandreu. Aquest músic i sacerdot es dedicà durant el segle XVII a difondre aquesta expressió artística i espiritual, contribuint a consolidar-la.

No obstant els canvis i adaptacions que ha experimentat al llarg dels anys, ha conservat la seva essència mística. Fins que entrat ja el segle XIX, es va convertir en un símbol de la resistència característic de la cultura mallorquina.

La Sibil·la a Pollença

Avui les Matines de Nadal tendran lloc també al nostre municipi. A les 18 hores, a la Parròquia del Port de Pollença, amb Martina Salas com a Àngel i Aina Gual com a Sibil·la. I a les 20 hores, a la Parròquia de Pollença, amb Alba Lorenzo com a Àngel i Joan Martorell com a Sibil·la.

Així mateix, com és costum, demà dia 25 també se celebren misses al matí de Nadal a ambdues parròquies: a les 10:30 hores al Port de Pollença i a les 12 hores a Pollença.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button