CulturaEntrevistes

Esbrinam què és i què vol transmetre l'espectacle InmorthIA

La funció no pot esser més innovadora. Un nou gènere, el pseudomusical, que combina disciplines artístiques amb Intel·ligència Artificial; hologrames, apps mòbils, vídeo,... i molt més!

Si bé darrerament han sortit multitud d’empresaris i experts en noves tecnologies avisant dels perills del desenvolupament de sistemes d’Intel·ligència Artificial, precisament el pseudomusical InmorthIA vol fer-nos arribar un missatge d’acollida de manera conscient i sense por de les eines de l’Intel·ligència Artificial.

A través de la combinació entre mitjans tècnics i creació cultural, les disciplines artístiques podràn arribar a fer un salt a una multidisciplinarietat immersiva. Pot esser, aleshores, una oportunitat per apropar la digitalització a la societat de manera agradable i, a sobre, no sols des d’una vessant irreflexiva.

Fer anar de la mà el goig de les noves eines tècniques i una explicació adeqüada de com són, com és el seu funcionament i quins són els seus perills, pot esser una adaptació a la nova era digital gaudint dels seus avantatges però també aprenent-ne un ús correcte.

Això és el que l’espectacle InmorthIA vol fer aribar als seus espectadors el proper 16 de Juny a les 21.30 hores al Claustre de Sant Domingo (Pollença). A través d’un espectacle mai vist abans a Pollença, combinant un arsenal de tecnologia, atreviment i, sobretot, talent.

Per conèixer millor les particularitats d’ InmorthIA hem pogut parlar amb Tomeu Crespí, bateria del grup, que ens ha il·lustrat sobre el seu funcionament i ha reflexionat amb nosaltres sobre l’actualitat i futur tecnològics:

P: Què és un Pseudomusical i quin és l'objectiu principal d'aquest espectacle?

Un Pseudomusical és un nou gènere artístic alternatiu de petit format que combina dos elements fonamentals: música en directe i multidisciplinarietat artística. Tots els elements es combinaran per formar un espectacle temàtic/conceptual únic.

El Pseudomusical arriba al panorama artístic amb l’objectiu d’evolucionar els espectacles de petit format en directe, generant experiències úniques i diferents.

La màxima aspiració d’un Pseudomusical és ser la referència de la transformació post pandèmica dels espectacles de petit i fins i tot mitjà format.

En aquest espectacle integrem 10 cançons de música rock en directe, Intel·ligència Artificial (IA), projeccions de vídeos, hologrames 3D, narracions i entrevistes en vídeo, monòlegs/reflexions, pintura en directe, sorteig d’un quadre, Llibre Smart i la participació del públic a través d’una App mòbil. L’obra proposa un viatge cap a un futur anomenat “InmorthIA”.

L’objectiu principal d'”InmorthIA” és apropar al públic el concepte de l’impacte de la Intel·ligència Artificial i la digitalització de la societat a través de la cultura.

Tomeu Crespí

El projecte està rebent molt bones crítiques per part del públic i dels programadors, com per part d’institucions com és el Consell de Mallorca afegint el projecte al seu catàleg CACIM de propostes culturals i també rebent la candidatura des premis estatals d’Intel·ligència artificial convocats per AMETIC i el ministeri d’indústria.

P: El vostre espectacle, a part de ser un show artístic multidiciplinar, té també una funció didàctica i reflexiva sobre la Inteligència Artificial. Què dirieu que els cal conèixer als espectadors sobre el funcionament de la I.A per entendre millor la obra?

Bé, el que els demanaria als espectadors sobretot és que vinguin a gaudir i passar un bon moment. També que vinguin amb una actitud “open mind” sobre el que concerneix actualment al concepte d’Intel·ligència Artificial.

Des de la tardor del 2022 s’està parlant molt sobre aquest tema, tant per bé com per mal, i com sempre, davant d’una revolució tecnològica hi ha una revolució mediàtica. La Intel·ligència Artificial ha suposat durant dècades importants avenços en múltiples sectors, com ara el sector industrial, la robòtica, la medicina i la mobilitat.

En aquest 2022 i 2023, s’han posat a disposició del públic general models de Intel·ligència Artificial generativa, que representen un pas important en la interacció home-màquina, tot i que encara es troben en etapes inicials en les quals queda molt camí per recórrer en termes tècnics i de regulació.

P: Durant l'espectacle us comunicau amb els espectadors mitjançant una App mòbil. Com funciona aquesta comunicació? Amb què podràn interactuar a través d'ella?

De fet,  l’aplicació mòbil és el nexe d’unió entre l’espectacle i l’espectador. És a dir, l’app mòbil permet a l’usuari diferents funcionalitats. La més important és la funció “Sorteig”, mitjançant la qual l’espectador sol·licita un número per participar en el sorteig del quadre que al finalitzar el show es sortejarà entre els assistents. Sens dubte, serà un dels moments més esperats de l’espectacle. Qui serà el guanyador?

Una altra de les funcions importants i sol·licitades pel nostre públic és la consulta de les “lletres de les cançons” que pots seguir en directe. També pots consultar informació detallada sobre l’espectacle i compartir la teva experiència a les xarxes socials a la secció “Boca a Boca”, una nova funcionalitat per als usuaris més actius a les xarxes socials per poder compartir una recomanació digital de la seva experiència

Finalment, pots descarregar gratuïtament un “llibre Smart” amb consells per a adolescents i adults sobre l’ús de les xarxes socials. Un llibre escrit per dos agents tutors experts en l’impacte de les tecnologies en adolescents.

Com a curiositat, l’App mòbil ha estat desenvolupada per un pollencí, el nostre gran amic i col·laborador Amador Magraner Vadell. L’App Mòbil es diu “Inmorthia” i està disponible de forma gratuïta a Android i iOS. (Link Play Store) (Link Apple Store)

P: També, durant l'obra, elaborau una obra pictòrica que es sorteja finalment ente el públic. Hem pogut veure que a cada espectacle el cuadre té matisos prou diferents. Quina relació té e contingut  i forma del cuadre amb la resta de disciplines dutes a terme en el transcorregut de l'obra? Quins matisos determinen que a cada espectacle que heu donat el cuadre sia diferent?

Clar, en aquest sentit, la disciplina artística de la pintura en directe té una tasca molt important al llarg dels diferents espectacles que estam fent. Una de les més importants és representar de manera gràfica i artística els conceptes que giren al voltant d'”InmorthIA”: Conceptes com la digitalització de la societat, l’impacte de les xarxes socials en adults i adolescents, la revolució de la Intel·ligència artificial, la connexió entre l’home i la màquina, l’amor entre humans i robots, la immortalitat de l’ésser humà a través del transhumanisme tecnològic, la recerca de la veritat en temps de fake news i postveritat.

Abans de cada espectacle, l’artista pintor tria una de les idees principals a desenvolupar i delega a la màgia del directe per al desenvolupament total del quadre, resultant una obra única per a cada espectacle. Com a curiositat hem fet una galeria online a la plataforma ‘Opensea’ on es poden veure tots els quadres i versions online que hem fet de cada un d’ells. https://opensea.io/collection/inmorthia

Imatge de Tuco Martín

P: Als vídeos que hem pogut veure sobre l'obra, els mitjans tecnològics dels que disposau faciliten una experiència totalment immersiva on el joc audiovisual fa que l'espectador es pugui sentir gairebé dins d'un altre món. Creus que la diferència que poden marcar aquestes noves eines és que l'espectador no sols pugui sentir-se intèrpret de l'obra, sinó també part d'ella? Aquesta seria també una lluita vers una digitalització que ens fa als usuaris cada cop més passius, essent solament receptors a través de lliscar els nostres dits per les pantalles.

Està clar que el públic és un usuari que ja ha acceptat com a totalment normal en la seva vida el consum freqüent de contingut de vídeo i imatge. Les projeccions de vídeo en el nostre espectacle tenen com a objectiu enfatitzar l’experiència immersiva.

El vídeo i la música en directe es converteixen en un únic contingut que potencia l’experiència de l’espectador. I no només el consum del contingut i els diferents recursos escènics, sinó que el que farà immersiva també l’experiència és la reflexió individual i compartida que l’espectador es crearà durant el show.

Un dels objectius d’aquest i qualsevol Pseudomusical és portar a l’expressió màxima el sincronisme entre: música en directe, la multidisciplinarietat artística i la reflexió de l’espectador.

Estem molt contents amb l’acollida d’aquest espectacle, sobretot amb la reacció del nostre públic. El perfil sempre sol repetir-se, no saben molt bé què venen a veure, i quan acaba el show les seves expectatives es veuen superades. Això per a nosaltres és el millor triomf d’InmorthIA.

Tomeu Crespí

P: Quin paper hi juga el concepte de 'posveritat' en la vostra obra? ja que feis referència a que es duu durant l'obra una reflexió vers aquest fenòmen actual.

La postveritat és un dels conceptes que tractem a l’espectacle, des del punt de vista de la cerca de la veritat en temps de notícies falses o més conegut com el fenomen de les “fake news”. Un fenomen que s’ha accelerat a través de les xarxes socials i que amb la Intel·ligència Artificial generativa pot accelerar-se encara més.

Aquí la reflexió és molt senzilla, davant d’un món i una societat “infoxicada”, la recerca i el contrast de la informació et farà més lliure.

P: La postveritat, entesa com a fenòmen en la formació de l'opinió pública en que aquesta es veu més influenciada per l'apelació a emocions que no pas per l'anàlisi del discurs racional, és possibilitada  precisament per que els nous mitjans tècnics permeten un bombardeig enorme d'informació i a més, no sols una informació lògicament estructurada i fàcilment analitzable: com és un discurs estàtic, fet a base de paraules; premises i conclusions. Sinó que es tracta d'un discurs que combina la majoria de vegades i de forma dinàmica paraula escrita, àudio, imatges i simbologia. Així les coses, és molt més difícil d'analitzar que l'antic missatge escrit o pictòric i entendre bé què és el que se'ns està dient o arribar lliurement a una conclusió.

Aleshores, en l'art, una experiència immersiva deixa molt espai al goig d'un bombardeig sensorial però poc, pel fet que hi ha molta informació i que succeeix molt aviat, a la reflexió. 

No és això un perill per aquestes noves arts multidisciplinars? Que hi hagi molt plaer estètic però poc contingut reflexiu? Com proposarieu paliar-lo?

Està clar que vivim en una societat de consum i plaer immediat, on cada vegada hi ha menys temps per a la reflexió. Fins i tot, a vegades sembla que la societat involuciona. Precisament, per contrarestar el consum de la immediatesa i el plaer superficial, el nostre espectacle representa un punt d’inflexió que convida a l’espectador a reflexionar sobre l’avanç de la societat en termes de digitalització i intel·ligència artificial.

S’està parlant  molt sobre si la intel·ligència artificial ens substituirà, si reemplaçarà els artistes, escriptors i músics. La intel·ligència artificial és una tecnologia important i transformadora, però crec que és millor utilitzar-la com a aliada, potenciant els nostres trets més humans i delegant a les màquines les tasques més avorrides i monòtones.

De fet, el nostre espectacle és un clar exemple de com hem utilitzat la IA generativa com a aliada per crear un espectacle diferent i millorar la nostra proposta.

Hem integrat diferents intel·ligències artificials en directe, des d’avatars hiperrealistes i models de llenguatge IA fins a assistents de veu programats amb IA. Per fer-ho, hem utilitzat eines de IA generativa com Synthesia, ChatGPT, Alexa, Midjourney i Google Assistant.

Per tant, InmorthiA és el primer concert Pseudomusical de Rock estatal que incorpora la intel·ligència artificial com a element principal tant en el guió com en la generació de contingut per a l’obra.

Per concloure, cal esmentar que el nostre artista pintor, Sebastián Bauzá, incorporarà per primera vegada la IA generativa en directe al Claustre de Pollença el proper 16 de juny. Utilitzarà eines com Dall-e i Midjourney per inspirar-se i crear un quadre en directe. Controlarà el resultat final i realitzarà el control de qualitat en directe, perquè ell és qui governa el seu art.

Que no ens faci por el futur ni ningú. Tot està per fer, sempre hi ha un món nou per construir basat en encerts i errors. Anem a per ell cada dia. Viu el futur en directe.

Ens veiem el proper 16 de juny al claustre de Pollença. Aconsegueix les teves entrades anticipades a ticketib.com: 5€ anticipada o 10€ Taquilla. fins als 12 anys gratuït.

Entrades anticipades aquí:

https://ticketib.com/ca/events/inmorthia-concert-pseudomusical-de-rock-a-pollenca

Tota la info del show aquí: https://www.hydexxi.net/inmorthia-el-mundo-del-manana/ 

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button