FormentorMunicipi

Equip de Govern i oposició d’acord en reclamar les boies de Formentor

Demarcació de Costes no ha tramitat la llicència per tenir-les aquest estiu i l'Ajuntament demana la seva instal·lació

L’Ajuntament de Pollença reclama a la Demarcació de Costes de les Illes Balears que es tornin a col·locar les boies a la badia de Formentor per evitar els fondejos d’embarcacions que es duen a terme actualment, sobretot els caps de setmana.

En una nota de premsa, l’Ajuntament explica que enguany no s’han instal·lat, ja que, “Demarcació de Costes no ha tramitat aquesta llicència i no s’ha resolt la seva concessió”. Recordem que aquest espai és gestionat per Projecte Home Son Morro SL durant els darrers anys.

La badia de Formentor, declarada Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i, per tant, una zona de fondeig regulat en la qual està prohibit tirar l’àncora, comptava fins l’any passat amb la instal·lació de punts de fondeig de baix impacte ecològic. Amb aquests, s’evitava que les embarcacions, amb els seus sistemes d’ancoratge, perjudicassin la posidònia oceànica.

El camp de boies dels darrers anys comptava amb sis tipus:

  • Boies blaves: Per a embarcacions menors de 10 metres d’eslora i gratuïtes per a les persones residents de Pollença.
  • Boies vermelles: Per a embarcacions menors de 10 metres d’eslora.
  • Boies verdes: Per a embarcacions menors de 14 metres d’eslora.
  • Boies grogues: Per a embarcacions menors de 18 metres d’eslora.
  • Boies blanques: Per a embarcacions menors de 30 metres d’eslora.
  • Boies còniques: Per a embarcacions menors de 40 metres d’eslora.

Per aquest motiu, des de l’Ajuntament demanen la recol·locació d’aquestes boies per les “praderies de posidònia oceànica com les que hi ha a la badia de Formentor formen els ecosistemes marins més importants del Mediterrani i alberguen una gran diversitat d’espècies, a més, tenen un paper fonamental en la conservació dels ecosistemes costaners, ja que frenen l’erosió de les platges, són la principal font de sediment arenós a Balears i contribueixen a mantenir la transparència de les aigües litorals”.

L’oposició està d’acord, però també lamenta l’estat de la badia d’Eu Moll

Des de Podem Pollença, han expressat a través de xarxes socials que comparteixen “totalment aquesta petició feta per part de l’Ajuntament de Pollença a Costes pel que fa a les boies de Formentor”. Ja que, asseguren, “no tenir-les suposa un retrocés mediambiental greu”. Els darrers dies, també han fet al·lusió a l’estat de la badia del Port de Pollença, saturada de fondejos il·legals que participen en la “degradació i aniquilació del fons marí posant morts a qualsevol lloc”. A més, lamenten el comportament de la ciutadania apuntant que tenen poca consciència: “Quan tenguem una badia totalment morta, només ens quedaran ulls per plorar”.

Alternativa Per Pollença consideren que “per protegir els fons fa falta que les boies estiguin instal·lades i, és evident que Costes no ha fet el que havia de fer”. Així i tot, des del grup pensen que, de igual manera que amb el cas de la badia del Moll, “la solució ha de ser pública i l’Ajuntament, en lloc de fer notes de premsa que no tenen cap efecte -i que segueixen la dinàmica del batle de queixar-se de les altres administracions per dissimular les faltes pròpies- podria demanar una concessió administrativa i gestionar-ho directament”. A més, afegeixen que “ja es va dur a ple, juntament amb Podem, una moció en aquest sentit, i el batle ja ho va deixar clar que no volia encarregar-se’n”.

La coalició municipal Junts Avançam comparteixen la “proposta municipal de demanar a Demarcació de Costes la instal·lació de boies a Formentor per evitar fer malbé les praderes de posidònia”. Ja que, “és una planta autòctona que està ara mateix en una situació perillosa i ara no s’hauria de deixar que tirin l’àncora de qualsevol manera”. Igualment, demanen al batle que també sol·licitin boies ecològiques a la badia de Pollença, ja que “els morts al fons marins és molt greu i fonamental que demarcació autoritzi o instal·li directament dites boies per aturar de fer malbé el fons marí, que es troba cada vegada en una situació més lamentable”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button