Eu Moll

Les festes de Sant Pere al Moll

Les festes de Sant Pere són una oportunitat per al Moll per fer-lo lluïr front als visitants a l'hora que els locals en fan comunitat

S’acosten les festes de Sant Pere, patró dels mariners. Al Moll de Pollença, com a poble de tradició marinera, són una data especial.

Els dies ténen cada cop més hores de sol. Les temperatures començen a ser estivals i la temporada turística es troba al seu punt àlgid. Les festes de Sant Pere al Moll són a un moment de l’any en el que fa goig viure a un poble de costa, a una badia com la de Pollença.

Un s’imagina el moll fent bona cara, endomassat amb paperines, amb uns dies que són una oportunitat per fer comunitat entre els habitants d’aquest llogaret. Un moment en que es pot veure contrast entre les tradicions locals i la massa de turistes. A més a qualsevol visitant, tot i que en certa manera no hi participi, li agradaria trobar-se un poble coriós i en festes, descobrint tradicions locals.

Les festes de Sant Pere al Moll, com les de la Verge del Carme, són una oportunitat per al Moll de fer poble. De fer poble reivindicant una identitat plena de particularitats. Per desgràcia les tradicions, i així també els oficis com el de la pesca, es van transfomant tan de pressa que acaben essent llunyanes per a les noves generacions.

A un lloc que ha arribat a esser tan multicultural com el Port de Pollença, amb la combinació d’immigració i, sobretot, posta al servei de tots els espais locals al servei del turisme, les identitats cauen en l’oblid. És important, aleshores, que sobretot els joves mantenguin allò que han construït els seus avantpassats.

Que els joves coneixin la història de la petita consciència colectiva de la gent del Moll és important, i encara més que se’n sentin partíceps fent esdeveniments que comptin amb ells. Això no vol dir, però, que tots els esdeveniments hagin de ser festes que, precisament, acaben despersonalitzant-los.

La consolidació d’una consciència identitària passa per a que els joves escoltin les històries dels seus majors i del seu lloc. Conèixer-les condueix a estimar-les. I sentir-se’n partícep vol dir que es promoguin els esdeveniments per a la gent d’aquí i que un es senti acompanyat de gent que sent pròxima i a qui acudeix dia a dia.

A més, aquest tipus de festes i de consciència són també un atractiu estètic per als visitants. Un bon nombre de turistes al Moll són visitants habituals que vénen a disfrutar del poble cada any. Inclús un gran nombre d’ells acaben convertint-se en residents a qui els agrada aprendre la cultura d’aquí i les singularitats del lloc. És, aleshores, un bé a explotar i a compartir.

Potser fent més comunitat arribem tots a estimar més la nostra badia, un poble que és una joia que vénen a visitar cada any milers de persones. I poguem fomentar una convivència que centri la multiculturalitat en torn a una estima per aquest lloc.

Els nins ja no juguen a una plaça que es veu més trista del que un pot recordar. Les persones majors, abans, seien a la fresca les nits i els nins els anàvem a escoltar les seves històries sobre la pesca i sobre el poble quan corrien altres temps. D’alguna manera, s’ha d’intentar implicar els joves en aquesta consciència colectiva per a que es pugui estimar una badia que s’està perdent. Per a que es pugui millorar aquest indret que és Pollença i el seu Port.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button