EconomiaMunicipi

10 de desembre: Dia Mundial dels Drets Humans

L'activista i política india Hansha Mehta evità que els drets fossin només per l'home

Cada 10 de desembre se celebra a tot el món el dia dels Drets Humans. Ho fa, des de l’any 1948 on succeí la Declaració Universal de Drets Humans per part de l’Organització de Nacions Unides (ONU). Aquella històrica declaració va proclamar com inalienables el conjunt de drets que inherents a tot ésser humà. Aquesta, consistia en el fet que tothom té els mateixos drets, independentment del seu origen, religió, sexe, idioma, ideologia, etcètera. Per desgràcia, més de set dècades després, molts d’aquests drets continuen sent violats en diferents parts de món.

Aquest any l’ONU ha volgut recordar que el context actual de crisi sanitària i econòmica ha de ser aprofitat per insistir en la importància dels drets humans. A més, recorden que una reconstrucció socialment justa ha de passar necessàriament per l’erradicació de qualsevol classe de discriminació. Ja sigui l’actuació davant de les desigualtats, l’impuls de la participació i la solidaritat i el foment del desenvolupament sostenible.

Hansha Mehta, la dona que va evitar que fossin drets de l’home

Fa 72 anys i gràcies a l’impuls d’una altra dona, Eleanor Roosevelt, l’Assemblea General de Nacions Unides a París aprovava la Declaració Universal de Drets Humans. A aquest mateix esdeveniment, el 1948, una desconeguda activista i política índia dels drets de la dona, Hansha Mehta -de les poques dones que estava participant-, va haver de lluitar per canviar una de les frases claus de l’article 1. Mehta, va reemplaçar el “Tots els homes neixen lliures i iguals” per “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals”.

Mostra més

Articles relacionats

2 comentaris

  1. sin ir más lejos aquí mismo ahora no se respetan,por parte de un gobierno dictatorial,en connivencia con algunos sanitarios y la mayoría de pseudo periodistas,que es entendible son empresas privadas para ganar dinero y se deben a sus patrocinadores y subvenciones ,no a contrastar informacion

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back to top button
X