MunicipiOpinió

Au idò! Mamballetes, que el pi ja és aquí!

El poble fa la festa, i sense aquest, no hi ha festa.

Tota festa viva és aquella que sap adaptar-se al moment i evoluciona. El poble fa la festa, i sense aquest, no hi ha festa. De fet, tenim festes que han desaparegut o gairebé no tenen participació perquè o bé no s’ha sabut adaptar al moment o bé la societat ha deixat de fer-se seva aquella festa o tradició. També hi pot haver altres factors pels quals una festa mor, però no entrarem en detall, en aquest moment.

Mallorca viu un boom de neo festes, però dins aquest boom no hi ha Pollença, tal com es qualifiquen aquestes festes, encara que podríem dir que sí. Una seria el dia 26 de juliol, les canonades d’inici de festes patronals, de 4 rates hem passat a una multitud, i una altra espontània, per dir-ho de qualque manera, que s’ha anat ofegant, i és la tala del pi a Ternelles, una setmana abans del 17 de gener.

Potser no entra dins la categoria de neo festa, perquè no hi ha hagut una creació prèvia, ni una comitiva o grup de gent que organitzàs l’anada a talar al pi, com un esdeveniment lúdic a introduir dins el calendari. Però si és cert que en els darrers 25 o 30 anys, aquest dia va deixar de ser una jornada de la brigada municipal, a ser una petita festa on participava cada vegada més gent. Fins i tot, durant uns anys es feia un arròs brut, ja que hi arribava a anar molta gent.

Aquests darrers anys, però s’ha posat fre a aquesta anada, i les restriccions han anat a més. Sense cap dubte, la restricció no és municipal, és de la propietat. No passa el mateix a Formentor, on hi ha barra lliure per anar a talar el pi, sense sorteigs, sense apuntar-se prèviament, etc., creant baix la meva humil opinió un greuge als qui només viuen el Pi de Sant Antoni a Pollença poble.

Només vull posar de manifest una reflexió, el debat els darrers anys només se centra en qüestions que a vegades solen ser ridícules, com són la mida de l’arbre per exemple i que només es parla de la festa, una vegada han passat els reis. O de les ridícules retransmissions d’IB3, que ens fan empegueir i que han creat situacions surrealistes en els darrers anys. De debò és necessari el directe? Ens mereixem aquesta imatge davant la resta d’illencs? Pot ser amb un resum després del telenotícies bastaria. Pens que la tradició es mereix un respecte i qualque dia qualcú hauria d’entomar la cosa de forma seriosa, més enllà de la seguretat de la festa que és molt i molt important, també s’hauria de parlar de per què hem arribat aquí on hem arribat. Una anècdota, les rodes del carro, si mirau els titulars de diaris d’aquell any, des que es varen rompre no s’ha fet res per recuperar les antigues, s’havien de fer a Campanet, etc., unes de ferro vuit dies abans d’anar a talar el pi, i les altres… Comissió de festes? Qui és la comissió? Podríem tenir noms i cognoms? Podríem tenir una foto d’aquests responsables? Més que res per allò del sabó al pi, etc. I em deman, Que no seria bo fer una obreria de Sant Antoni? Que treballàs a partir del 18 de gener per fer una festa millor cada any. De fet, perquè no canviar Ternelles i dur el pi d’un altre lloc i poder així donar llibertat a gaudir d’aquesta jornada com gaudeixen els qui van a Formentor a talar el pi. Però així com som a Pollença, festes passades, coques menjades, i ja parlarem del pi de Sant Antoni 2025 passats els reis, perquè ara ja ve La Patrona.

Au idò! Mamballetes que el pi ja és aquí!

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button