MunicipiPolítica

Un problema afegit a la depuració de l’aigua i el clavagueram: la sal

En un article del diari Ara Balears, al qual hi figura una entrevista amb Juan Bartolomé Calafat, Director General de Recursos Hídrics, apareix Pollença com un dels municipis amb rècord de salinització a la seva depuradora.

En aquest sentit, això presenta un impediment important per a un projecte del qual el govern municipal ha parlat recentment: l’habilitació de la depuradora municipal per a realitzar una depuració terciària.

Com ja hem explicat en altres artícles, una depuració terciària de les aigües fecals representen un gran avantatge i seria un impacte molt positiu per Pollença; es podria usar aquesta aigua depurada per a la neteja viària o per a ús agrícola en tant que es podria regar el camp amb ella. Aprofitar un residu per a convertir-lo en recurs és una de les tasques més eficients que es pot fer en l’àmbit de la sostenibilitat.

Però a aquest impacte tan positiu se li presenta un escoll: la sal. Molts pagesos es queixen arreu de balears que, realment, no poden emprar aquest recurs degut a que l’aigua que se’ls ofereix de la depuradora conté massa sal i afecta negativament als camps.

Pollença, entre els municipis que més contingut de sal presenta a la seva depuradora

Segons l’Ara Balears, les depuradores que ostenten aquest rècord són les d’Eivissa, Capdepera, Platja de Muro i Pollença. Bàsicament, la sal present a la seva depuradora és molt superior a la que permet la legislació.

Els motius són múltiples. En primer lloc, el mal estat de la xarxa de clavagueram, per on es filtra molta aigua subterrània de la mar. En ser un municipi coster i amb la precarietat que presenta el sistema de clavagueram a indrets pollencins com el Moll o Sant Vicenç, això representa un motiu més per intentar subsanar l’estat de les canals.

Però també hi influeixen altres aspectes relacionats amb el turisme. Per exemple, el dessalatge privat de l’aigua, com el d’alguns hotels per abastir-se, les piscines salines cada cop més freqüents i, també els cada cop més freqüents sistemes d’osmosi que empren bars i restaurants i cases privades.

En el tractament d’aquestes aigües i, finalment, la seva gestió que acaba parant a la depuradora, la depuradora reb una gran quantitat de sal per la qual no n’està preparada per eliminar-la.

La gestió de l’aigua, un dels objectius del Govern Balear, i de Pollença

Segons declara Calafat i segons ha repetit nombroses vegades el Partit Popular en campanya electoral, la gestió de l’aigua ha de ser un dels principals temer a tractar a les illes.

En aquest sentit, pot esser vital la reunió passada i la futura visita del Conseller del Cicle de l’Aigua Juan Manuel Lafuente per a tractar de resoldre problemes relacionats amb la Badia de Pollença i la depuradora.

Pareix evident que la depuradora de Pollença no té la capacitat per gestionar el volum d’aigües que li arriben els mesos d’estiu. A més, està obsoleta i la seva estructura corre perill i ha de reformar-se. Per això, pot esser una gran oportunitat per a Pollença el fet que s’aprofiti aquest estat lamentable per a que el municipi sigui una prioritat per al Govern Balear de cara a modernitzar les instal·lacions, habilitar una depuració terciària i, tant de bò, incloure en aquesta remodelació la capacitació de l’infraestructura per a dessalar l’aigua si és possible.

Segons el Director General de Recursos Hídrics, les inversions que serien necessàries a les Illes per posar tot a punt i així com toca, serien multi-milionaries. Però a les seves declaracions hi diu que és un dels objectius més importants que té aquest Govern i dóna a entendre que es farà una gran inversió de cara a aquesta remodelació.

Així doncs, Pollença, que té tants problemes amb l’aigua de la seva badia (avui mateix hi ha tornat a haver-hi una bandera vermella al Moll) i amb el precari estat de la seva depuradora, seria un bon començament per a que aquesta depuradora s’adaptàs, com diu Calafat, a una “depuració del segle XXI”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button