MunicipiSalut

Els usuaris d’AFAMA, també ‘van al gimnàs’

I estàn en plena forma!

El centre d’AFAMA és un centre de dia i estimulació cognitiva enfocat a malalties relacionades amb la demència i l’Alzheimer. I l’activitat física és una estimulació a nivell tant corporal com cognitiva.

Avui ens hem volgut apropar al centre per conèixer els seus usuaris i el seu nou acondicionador físic, ara que just farà un mes que hi va començar.

Les activitats físiques que realitzen els usuaris s’adapten a les seves condicions i necessitats. En diferents grups depenent de la seva mobilitat els majors d’AFAMA surten, a poder ser, a l’aire lliure a realitzar uns exercicis que els fan encara gaudir del seu propi cos. Així ens ho han dit, prenent-se aquestes activitats com un goig degut a que els manté actius i amb més vitalitat.

És com anar a ballar!

O “ens faràn tornar joves i després no trobarem novio de la nostra edat!“, ens contaven avui, ben entretingudes, dues usuaries mentre realitzaven els seus exercicis. Per descomptat, és una teràpia que, si bé ja li va bé a qualsevol persona, encara més a la gent gran que no està avasada a practicar ni esports ni activitats dedicades a augmentar les seves potencialitats físiques. Si a això se li suma l’estar en grup, en companyia, a l’aire lliure i amb un esperit falaguer, als usuaris d’AFAMA se’ls fa una teràpia ocupacional que de ben segur millora les seves vides, i les nostres.

Sentir-se sol, sentir-se incapaç de sortir al carrer per impediments físics i altres pors relacionades són sentiments habituals en les persones i, sobretot, en les persones majors. Activitats com aquestes són un tenir cura de les persones, fer comunitat i normalitzar un poc la vida a persones que puguin estar afectades per malalties relacionades amb la demència.

Albert Bosch, el seu nou preparador físic

Albert Bosch Domingo (1998), de “ca’n Patrona”, ha estudiat Ciències de l’activitat física i l’esport a Vic. Té un màster en Alt rendiment esportiu i un altre en prevenció i readaptació de lesions. I ara és el nou fisioterapeuta d’AFAMA. Fa tot just un mes que ha començat i ens relata que està gaudint molt de les sessions gràcies al caràcter rialler dels usuaris i en veure que les persones agraeixen moure’s i sentir-se actius.

El seu treball, específicament, es dedica a programar sessions que, començant des d’un nivell molt bàsic, millorin la mobilitat, flexibilitat, coordinació i també la força dels usuaris. També exercicis que puguin rehabilitar-los d’antigues lesions o enfermetats com l’artrtosi o l’esteoporosi. En aquest sentit, els exercicis s’individualitzen adaptant-se a les necessitats de cada un. Alguns usuaris treballen de peu i d’altres, per necessitat, d’asseguts.

N’Albert creu que en el seu dia a dia aquests exercicis poden suposar beneficis a nivell de flexibilitat i mobilitat, però també sobretot a nivell cognitiu pot ajudar-los en aspectes de motivació, prevenint així malalties mentals com la depressió. Millorar la qualitat del son i dormir així millor, pensar més ràpid i guanyar reflexes. I un llarg etcètera que fa també reflexionar com els entrenaments de força són beneficiosos per a tots nosaltres en quant al manteniment del nostre cos de per vida, i també de les nostres capacitats cognitives.

Per acabar, n’Albert ens parla sobre com és fer feina al centre i amb les persones d’AFAMA:

Estic molt content. He tingut molt bona acollida al centre i la majoria dels usuaris estàn molt motivats. Com a professional em facilita molt la meva feina i fa que la gaudeixi. Els usuaris, molts persones majors, ténen molt a contar i em fan gaudir sols de veure’ls riure. M’entendreix i alhora em fa sentir que feim, entre tots, simplement comunitat, ens ajudam unes persones a altres, i ens ho passam bé

Albert Bosch
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button