CulturaEntrevistesMunicipiPollença

El cant de la sibil·la de la soprano Marta Bauzà

Coneixem un poc més sobre la vida de l'artista, resident a la capital francesa

Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2010, el cant de la Sibil·la és d’origen medieval i de melodia gregoriana que va arribar a Mallorca de la mà de Jaume I “El Conqueridor” per convertir-se en la tradició nadalenca més característica l’Illa. Així, cada 24 de desembre, aquest cant paralitza i emociona a parts iguals als assistents a les tradicionals Matines.

Enguany, el nostre municipi comptarà amb dues misses. Per una banda, la de la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels on la sibil·la serà Marta Bauzà Soler, l’àngel; Martina Sales Orell i Bartomeu Crespi Bisañez el sermoner. I per altra, la de l’església de la Mare de Déu del Carme del Port de Pollença on protagonitzarà les matines Neus Ramon Cànaves sent la sibil·la, Aina Gual Torres l’àngel i Isabel Rotger Riera el sermoner.

Marta Bauzà, directa des de la regió Parisenca

La pollencina sempre ha estat lligada al món de la música. Des de petita ja va anar a l’Escola de Música de Pollença. Més tard va decidir estudiar cant a Barcelona i d’allà va volar cap a Alemanya per continuar formant-se. Després de viure uns anys allà, ara viu a París, on té casa seva i feina. Bauzà es dedica de manera professional al cant, principalment, fent òperes com a soprano.

I és que fa només dos dies que la protagonista de la nit de Nadal de Pollença ha arribat al municipi.

“El meu futur pròxim, de moment, és a França, però passa per venir sempre que puc a Pollença”

Marta Bauzà

No és la primera vegada que interpreta la figura de la sibil·la, però de segur “serà molt especial”, ens comenta. La soprano ha estat la protagonista d’aquesta vetllada en diverses ocasions: representant la figura dues vegades a Pollença i una al Port de Pollença. A més, un any també va ser l’àngel. Però de tot això, ens comenta, fa 19 anys.

“Me fa molta il·lusió tornar a cantar la sibil·la després d’haver educat i entrenat la veu. Així podré experimentar la diferència amb les altres vegades; essent una nina i ara”

Marta Bauzà

La vigília de Nadal i gener a casa

Ahir, dia 23 de desembre, es va dur a terme una missa a la Parròquia de la mà del Bisbe de Mallorca, Monsenyor Sebastià Taltavull. Una missa especial pels majors del municipi on varen tenir el privilegi d’escoltar en primícia el cant de la sibil·la, l’àngel i el sermoner. Marta Bauzà ens ha contat que “va anar molt bé amb un públic molt especial, ja que varen venir usuaris d’AFAMA i de la residència i varen poder gaudir. Per ells és una missa molt important, però molts no venen dia 24 perquè és tard”.

Usuaris d’AFAMA i de la residència de Sant Domingo esperant l’inici de la misa presidida pel Bisbe. 23 desembre.

Marta ens explica que aquesta nit de Nadal l’aniran a veure els seus pares, la seva parella i amics. A més, està molt agraïda perquè sap que hi ha pollencins i pollencines que la van a veure als concerts i de segur no fallaran a la cita d’avui vespre.

“Anim a tothom a què venguin a Matines, ho gaudeixin i es puguin emocionar”

Marta Bauzà

Podreu escoltar aquest tradicional cant de la mà de la soprano pollencina a les 20 hores a la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels. I si us quedeu amb ganes de més, podreu tornar a gaudir de la seva veu el pròxim 27 de gener a l’església del Convent de Sant Domingo a les 19.30 hores, amb un repertori recuperat de Baltasar Samper.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button