MunicipiPolíticaSalut

Una lluita constant: 25N

l'Eliminació de la Violència en vers les Dones és una feina de tots

Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència en vers les Dones. Però la lluita contra aquesta xacra es duu a terme cada dia, ja que gairebé 1 de cada 3 dones ha sofert abusos al llarg de la seva vida. Una violencia que la seva maxima expreció de l’abus inclou l’assasinat, son ja 70 dones mortes les que son considerats casos de feminicidis i assassinats comesos per homes en el que va de l’any.

En forma general, la violència es manifesta de manera física, sexual i psicològica i inclou:

  • Violència per un company sentimental (violència física, maltractament psicològic, violació conjugal, femicidio);
  • violència sexual i assetjament (violació, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, abús sexual infantil, matrimoni forçat, aguaito, assetjament de carrer, assetjament cibernètic);
  • tràfic d’éssers humans (esclavitud, explotació sexual);
  • mutilació genital, i
  • matrimoni infantil.

Per tal d’evitar crims cap a un gènere de la població és necessari fomentar l’empatia i el desenvolupament d’una autoestima equilibrada per a evitar l’aparició d’estereotips de gènere, és a dir, cal fomentar ‘ser persona’ i no ser dona o home. Per poder combatre la violència de gènere, hem d’actuar i prevenir, no desenvolupar conductes que duguin a l’abús o l’assassinat d’un conjunt de la població.

Si veus un acte de violència, el primer consell i més fonamental, no guardis silenci, no siguis tolerant amb el agressor, no sentis llàstima perquè pren consciència de com ell no ho fa. I en segon lloc, no jutguis mai a la victíma, només dona suport, pregunta en què pots ajudar.

Tothom pot ajudar, però a més existeixen telèfons on poder recorre:

  • Contacti amb el Cos de Seguretat competent en la zona, si és la Guàrdia Civil truqui al telèfon 062 o en qualsevol cas al 112. Informí del seu nom, direcció on es trobi i sol·liciti ajuda.
  • Si és possible, avisi a algun veí o familiar que presenciï els fets perquè posteriorment, si hi hagués lloc a diligències judicials, pugui declarar com a testimoni.
  • No modifiqui el seu aspecte. Eviti endreçar-se i no renti la seva roba. No alteri el lloc de l’agressió. Aportació la identitat o la descripció del seu agressor i quantes dades consideri d’interès per a la recerca.
  • L’Institut de la Dona l’informa en el telèfon 900.19.10.10
  • Cridi al telèfon d’atenció als maltractaments 016

El Poder Judicial d’Espanya, ha emès informes sobre els casos de mort per violència de gènere, aquests permeten afirmar que prop del 80% de les dones assassinades no havien presentat denúncies contra el seu agressor. El silenci de les víctimes els ha duit a mort. Es necessita conscienciar de la necessitat de denunciar, igual que a tota la societat. La por no les deixa actuar, la por a possibles represàlies de part de l’agressor.

És indispensable realitzar les denúncies, perquè tots els organismes pertinents puguin començar a actuar, tant en les ajudes socials com en la protecció. D’aquesta manera comença a funcionar la maquinària que arribarà finalment a l’agressor, abans que sigui massa tard. Però el més important és treballar cada dia i prendre consciència del paper que té tothom per evitar més morts innecessàries.

La lluita contra aquesta xacra es duu a terme cada dia, hem d'actuar i prevenir, no desenvolupar conductes d'abús.
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button