Municipi

Serps autòctones i introduïdes, com distingir-les i com actuar?

Serp ferradura, serp garriga i serp verda; saps com actuar si et trobes alguna i reconèixer quina espècie és?

La presència de serps introduïdes, que representen una amenaça per a les espècies pròpies de Mallorca i del conjunt de les Balears, és una qüestió urgent que ha pres rellevància en els últims anys en què la seva presència s’ha disparat. Amb l’arribada de l’estiu i l’ascens de les temperatures, ja són molts els casos que es comencen a reportar, especialment a la part forana de l’illa.

Com actuar si et trobes una serp?

Medi Ambient treballa en el seu control a través del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB). Qui expliquen que és molt difícil radicar serps invasores on han estat introduïdes per la mà de l’home. Per això, recomanen que es capturin els animals i així sigui possible evitar que augmenti la seva població.

Si et trobes una serp, el més recomanable és atrapar-la, cobrir-la amb una tela, i aïllar-la. Per manipular-la és millor utilitzar sempre uns guants i avisar l’112 o contactar amb les autoritats locals o registrar l’alerta a l’APP Línia Verda COFIB.

Com distinguir-les?

En els darrers dies, el COFIB a Mallorca ha rebut avisos de particulars on se’ls informava que havien eliminat serps de garriga, pensant-se que són invasores. La serp de garriga és una espècie autòctona de Mallorca i de Menorca, on està protegida. La serp blanca es considera una espècie invasora a les Pitiüses i és l’única que es troba a Formentera. És introduïda recent a Mallorca, i a Menorca és autòctona. La serp de ferradura es considera una espècie invasora a les Pitiüses i introduïda recent a Mallorca. A Mallorca, hi ha una altra espècie introduïda: la serp verda. Fixa’t en les diferències abans d’eliminar-les. Si tens dubtes, telefona l’112.

A continuació, adjuntem fotografies proporcionades per la Conselleria de Medi Ambient i Territori on es veu, de manera més dinàmica, les principals diferències entre aquestes serps:

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button