Municipi
Destacat

El pollencí David Carsí al capdavant de la reivindicació del sector pesquer balear

Els pescadors preparen una aturada col·lectiva si no s'escolten les seves reivindicacions

“Si la cosa segueix així, exterminaràn al sector pesquer”, així de clar i així de contundent. Són les paraules del pollencí David Carsí, president de la Comfraria de Pescadors d’Alcúdia i en aquest moment, cap visible de la reivindicació que aglutina a tot el sector balear de la pesca.

D’encà el canvi en el reglament de control de la Unió Europea, el sector pateix una pressió constant i un estricte control a la seva activitat; una vigilància amb la que no estàn en contra però que, a la vegada, els està asfixiant com a treballadors de la mar. “Entenem que hi hagi mesures de control contra els pescadors il·legals però ens fiquen a tots en el mateix sac i ja no podem més“, explica David.

“Estam d’acord en que s’aturi als furtius però no tots som iguals”

El nou reglament passa per càmeres a bord, geolocalitzadors i fins i tot un diari electrònic establert per a tots els vaixells, inclosos els d’arts menors, a tot Espanya. “Se’ns està llevant la llibertat de dur a terme la nostra activitat, tenir una càmera que et vigili 24 hores és una mesura un poc extrema. Estam molt d’acord en que s’aturi a la gent que es bota la normativa, als furtius, a tots aquells que no ho fan bé; però no tots som iguals i aquestes mesures afecten directament al sector professional de la pesca de les illes”, argumenta David. El pollencí afegeix que Balears no es pot regir per la mateixa normativa que altres comunitats perque a més de comptar amb les seves peculiaritats per la zona en la que es troba i el nivell de protecció en àrees també ha passat per la reducció de nombrosos ports en els darrers anys, vendes i desballestament de barques. Les d’arrossegament són les més afectades. Ara, a Balears, només queden 32 faenant de les 74 que s’arribaren a comptabilitzar.

La reducció del sector està provocant que el consumidor acabi comprant el peix de proveïdors peninsulars quan s’ha pescat a aigües de les illes

“Estam esgotats, cansats de la pressió que ens arriba, presió política i econòmica molt forta. Restricció de dies, restricció de zones, la vigilància; és que és tot a la vegada. Amics i companys ja estàn a punt de vendre les seves embarcaciones perqué no aguanten més. El canvi generacional també s’està perdent; molts fills de pescadors voldrien haver agafat el testimoni però no ho fan perqué no ho veuen clar”, comenta Carsí.

L’exemple de la repercusió d’una reducció tan dràstica del sector pesquer es nota sobretot en una qüestió important; la necessitat de compra de matèria prima pescada a les nostres aigües però venuda des de la península. “L’exemple dels palangrers de superfície és molt fàcil d’entendre, quedaven tres i varen acabar venent les embarcacions; ara els palangrers de superfície de la península venen a pescar aquí, se’n duen el peix a la península i des d’allà arriba al consumidor balear. No té cap sentit. Amb un sector primari com el nostre no el podem deixar perdre, deixar que es perdi la nostra professió“.

Els pescadors preparen una aturada general per reivindicar la seva delicada situació

El sentiment de frustració i preocupació dels pescadors és el que va motivar a David Carsí a realitzar un vídeo per compartir a xarxes socials. En ell, explica la situació real a la que s’enfronta el sector i reivindiquen que no tots ho fan malament. “Sé que hi ha videos de fa anys d’embarcacions fent-ho malament, però això ja s’ha acabat, ja no són aquí. Aquest concepte encara ens perjudica als que quedam. Tots som gent de la mar i estam aquí per ajudar no per esquilmar” afirma contundent. “Entre tots ens hem d’unir i ho hem de lluitar, també en contra dels que ho fan malament, denunciar-ho i que les sancions siguin exemplars, que siguin més contundents amb ells però no amb tots els altres”. Ara, des de la Federació Balear de Pesca i les comfraries, es prepara una aturada reivindicativa per aconseguir que se’ls escolti.

David Carsí, protagonista del vídeo on s’explica la situació dels pescadors de les Balears

David Carsí prové de família pescadora, de generacions enrera. Començà estudiant mecànica però això li va dur a reparar vaixells. D’aquí, i a través de les experiències d’un amic pescador, es va començar a enganxar més i més a la professió. Al 2013 va entrar en la Comfraria de Pescadors d’Alcúdia i és el Patró Major des del 2017. “Crec en la unió i en la transparència; tot es decideix per junta directiva i amb reunions mensuals. També tenim un grup de feina i informam sovint sobre tot el que ens arriba. La transparència i els acords pres per tots fan que la una comfraria sigui sostenible”, explica David sobre la seva feina dins el sector.

El vídeo reivindicatiu ha aconseguit que totes les forces polítiques a nivell local s’hagin reunit amb ells per conéixer la seva situació i pel que sembla, s’acabarà duent al Parlament. També estàn pendents d’una reunió amb Conselleria. Tots els esforços possibles per salvar una situació que defineixen com a crítica.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button