MunicipiPollença

Quedarà Fartàritx en mans privades per la inacció del Govern?

La propietat de Fartàritx va enviar una oferta de venda al Govern Balear i encara no ha rebut cap resposta

Aquesta antiga alqueria i possessió històrica pollencina podria esdevenir patrimoni públic, arrel de l’oferta de venda que va proposar la mateixa propietat el passat dia 6 de Març de 2020; just a les portes de caure de cap en la pandèmia que ha revolucionat tots els sistemes socials. Una oferta feta en un moment clau; ja que l’estat de la finca en aquests moments és pràcticament ruinós.

La venda de Fartàritx i la seva Cuculla al Govern de les Illes Balears, permetria, segons ha explicat Unides Podem Pollença en un comunicat, posar a disposició de la ciutadania una possessió emblemàtica amb gran valor paisatgístic, mediambiental i etnològic. “Amb la visió del mig-llarg termini, amb els permisos i informes necessaris, es podria restaurar i situar-hi un refugi de muntanya pur i dur, autèntic”, expliquen.

L’estat de la finca en aquests moments és pràcticament ruinós i s’hauria de restaurar

El passat dia 10 de febrer, es va registrar la sol·licitud per part de Podem a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, Medi Ambient i al Consell de Mallorca. Un document per posar de manifest la situació actual de Fartàritx, demanant així al Govern que reaccioni i prengui alguna de les alternatives existents.

La propietat va oferir la venda de la possessió el passat dia 6 de març i a dia d’avui encara no ha rebut cap resposta del executiu autonòmic. A més, va entregar un dossier de venda amb diversos informes tècnics que recolzaven la proposta i facilitaven els procediments administratius. Aquests documents s’han tornat a incloure en la sol·licitud que ha registrat el partit.

A dia d’avui, la propietat no ha rebut cap resposta per part de l’executiu autonòmic sobre la seva oferta

De cara al futur, si Fartàritx, una superfície de 965.524m2 inmersa dis un paisatge de la màxima protecció (AANP i ANEI), es convertís en patrimoni balear; ampliaria les possibilitats de la ruta de Pedra en Sec o podria funcionar com un centre de referència per rebre educació ambiental, realitzar excursions, etc.

“És fonamental prendre en consideració la bona intenció de la propietat, expressada en el desig que la finca quedi en mans d’allò públic, per ús i gaudi de la ciutadania de les Illes i no en mans dels interessos privats”, assegura Podem al comunicat que ha fet arribar.

Un dels problemes majoritaris pels quals, tal vegada, el Govern no ha donat encara una resposta, és la manca de pressupost. Podem Pollença defensa que “ja sigui amb participació entre institucions, amb l’impost de Turisme Sostenible, demanant fons europeus perque la zona és Patrimoni Mundial de la UNESCO, negociant el preu ofert o fraccionant el pagament; la ciutadania no pot perdre aquesta oportunitat.”

Possessió de Fartàritx. Imatge del Punt Informatiu.
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button