Municipi

Limiten l’ús de la pirotècnia durant les festes de Sant Antoni

Alternativa i Junts Avançam recorden a l'Ajuntament que ha d'acatar la llei de Protecció d'Animals de les Illes Balears el dia de Sant Antoni a la celebració d'U Pi

A pocs dies de la celebració d’una de les festes més mediàtiques i conegudes de Pollença, la polèmica i els rumors estan servits. La seguretat dels assistents i l’ús de la pirotècnia és una de les preocupacions de l’equip de govern. Però el tema estrella torna a ser si hi haurà gall o no: tot i que els responsables asseguren que actuaran en el marc de la legalitat, els partits polítics a l’oposició s’avancen a una possible actuació inadequada de l’Ajuntament.

Limitació del llançament de pirotècnia i foment del respecte cap al medi natural

Queda completament prohibit fumar, llançar coets i “efectuar qualsevol activitat lligada a l’ús del foc” a les finques de Ternelles i Formentor, ja que s’inclouen dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Igual que l’any passat, l’Ajuntament de Pollença torna a limitar l’ús de la pirotècnia durant les festes de Sant Antoni. També s’ha prohibit “el llançament de coets i petards de categories 2 i 3” durant tot el recorregut que farà el pi. Ara bé, es podran llançar coets de categoria 1 en algunes zones delimitades. Aquests són els que no suposen cap perill per la població ni pel medi i que fan poc renou.

És una mesura que pretén prevenir els incendis i vetllar per la seguretat de tots els participants a la festa. Tomeu Cifre, batle de Pollença, ha assegurat que s’ha de vigilar per la seguretat de totes les persones. “El principal objectiu és que la festa estigui bé i ningú es faci mal”, prioritza.

En la mateixa línia que han limitat l’ús de la pirotècnia, s’han adoptat diferents mesures per preservar el medi natural de les dues finques en qüestió. Es vigilarà que els assistents no facin malbé a la vegetació existent i als animals. “No es podrà deteriorar o eliminar la vegetació natural silvestre, ni les llavors o els seus propàguls”, igual que tampoc “es podran alterar, matar, mutilar, recollir o capturar animals silvestres, els seus ous o les seves cries”.

Altres temes que envolten la mediàtica festa: la polèmica del gall

Com bé explicàvem aquesta setmana passada, Podem Pollença i Alternativa amenacen en denunciar a l’Ajuntament si aquests permeten que es col·loqui un gall viu al cim del pi. Així mateix, avui, el partit encapçalat  per Marina Llobera ha fet públic un comunicat on recorden al batle i al regidor de festes que el seu deure és el “de complir amb la llei de Protecció dels Animals”. El podeu llegir complet en aquest enllaç.

També s’han manifestat des de Junts Avançam. Ho han fet en la mateixa tessitura que els altres dos partits a l’oposició. Afirmen que “Tomeu Cifre Ochogavía, batle de Pollença, i Josep Lluís LLuís Pons, han de garantir el compliment de la Llei de Protecció Animal de les Illes Balears i no poden defugir de la seva responsabilitat institucional”. Així mateix, qualifiquen d'”irresponsables” les declaracions de Cifre en relació a la polèmica de si hi haurà gall o no aquest Sant Antoni. Davant l’ambigüitat de les declaracions del batle sobre aquest tema, demanen que ho aclaresqui de manera contundent. Així mateix, recorden que Miquel Àngel March, exbatle del municipi i cap de llista de la formació política, ja va demostrar fa dos anys que és possible gaudir de la festa sense que hi hagi un gall viu a 21 metres d’alçada.

Tomeu Cifre ha respost dient que no saben què passarà el divendres i considera “que les festes no estan per amenaçar” sinó que “per gaudir-les”. “És una festa popular i tot és mal de controlar”. La seva prioritat ara mateix, explica, és la seguretat dels assistents a la festa.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button