La meteorologia és la fascinant disciplina que ens ajuda a entendre i preveure el comportament de l’atmosfera. És un art que combina ciència i observació. Els meteoròlegs són els artistes que interpreten les complexitats de l’atmosfera per traduir-les en pronòstics comprensibles per a tots nosaltres. Són experts que exploren els patrons climàtics, analitzen dades i utilitzen tecnologia avançada per oferir-nos informació crucial sobre el que ens ofereix el cel.
Avui, tenim el plaer de conèixer més de prop a la pollencina que ens manté informats sobre el temps dia a dia des dels inicis de la televisió autonòmica, la geògrafa i meteoròloga d’IB3 Xesca Cifre Cànaves.
La vida a segona línia d’Eu Moll
Xesca Cifre (1976) es defineix com una persona reservada, insegura, sortidora i matinera pràctica. Mollera de tota la vida, va haver-hi uns anys on es va mudar a Pollença, però per diferents motius va haver de tornar al Port de Pollença. En aquell moment el va “redescobrir tornant a viure al carrer de la padrina, el de tota la vida” i ara li encanta, ens explica.
De Can Llana per part de pare i de la terra nova per part de mare, recorda el seu interès pel temps des de tota la vida. Quan era petita, passava els estius a ca la padrina, a segona línia d’Eu Moll. Com tenia la platja tan a prop ella valorava més els dies de pluja.
“Record apuntar a una agenda si plovia o feia una tempesta. M’encantava aquest clima i no haver d’anar a la platja”
Les primeres passes al món del clima
Xesca va passar per l’Escola Miquel Capllonch i l’Institut Pollença. Durant aquesta segona etapa, ella tenia molt clar que volia anar a estudiar a Barcelona. Fou arran d’una visita a l’Institut de la UIB, on explicaven el nou grau que oferirien -Geografia-, que va unir les dues idees i va decidir traslladar-se a la ciutat comtal. El primer any fou “complicat”, ens conta, ja que “em vaig enyorar molt, vaig fer les maletes i me’n vaig tornar a Mallorca. El segon curs vaig matricular-me a la UIB, però setmanes abans de començar la meva amiga Aina Cifre em va convèncer per tornar a Barcelona i viure juntes. I així va ser; vaig viure a Barcelona set anys“.
Va ser a la capital catalana on es va iniciar la seva passió per la meteorologia. Motivada pel seu professor Javier Martin Vide, va començar aquest camí i va realitzar unes pràctiques de sis mesos a TV3, com a becària de Tomàs Molina. “Foren uns mesos molt bé empleats, vaig aprendre moltíssim“. Això sí, aquests mesos varen coincidir amb els d’estiu -del 1999- , no va tornar a Mallorca -com solia fer els mesos de descans d’estudi- i va sortir elegida per ser dama l’any 2000.
“Record estar tota sola al pis i que les meves amigues i família em cridaven. Estava histèrica botejant tota sola”.
Aquest estiu no va poder anar molt als assajos, però l’any següent va anar tot beníssim i ho recorda com una meravellosa experiència.
Posteriorment, va fer feina durant un any al Canal Meteo, una plataforma on feia feina amb geògrafs i físics per fer la previsió del temps a diferents webs del món. Xesca recorda que feia les previsions per una web d’Itàlia.
Després d’una temporada a Barcelona, Xesca va tornar a Mallorca i va treballar en diversos àmbits, des de guia turística fins a professora de secundària a Monti-Sion. El seu camí va passar per televisió local amb la TV de Calvià i va culminar amb la seva participació a IB3, on exerceix com a meteoròloga des de 2005.
La vida com a dona del temps
El dia de Xesca comença ben prest. La seva rutina entre setmana es basa en aixecar-se a les 04.30 hores de la matinada i a les 5.50 ja està fent una crònica per IB3 ràdio.
“La ràdio m’encanta. És el mitjà on pas més gust fent feina”
Després prepara el programa Méteo on diàriament ens explica el temps. “A l’equip del temps som cinc: Marc, Tomàs, Dani, Miquel i jo. Cadascú té el seu rol, i tots cinc som molt friquis de la meteorologia. Ens emocionem quan hi ha episodis de temps extrem. Tenim un grup de WhatsApp que bull quan s’aproxima una tempesta, sigui quina sigui l’hora; poder compartir aquesta afició és molt xulo“, expressa la pollencina.
Quan li demanam com viu ser la dona del temps i si la reconeixen ens conta que hi ha de tot: des de gent que li demana per la meteorologia al gimnàs o al supermercat fins a gent que li comenta el temps com a típica conversa d’ascensor i realment no sap si ho fan per establir conversa o perque saben qui es.
“També reb comentaris que no tenen a veure amb el temps, com per exemple, si m’han vestit amb una jaqueta que no els agrada, etc, hi ha gent sense filtres” comenta divertida.
Salut mental i física per davant
En el seu temps lliure, Xesca gaudeix de l’esport, especialment del senderisme i la muntanya, també del gimnàs, de teràpia, són activitats que li donen vida. També li agraden els concerts i sempre troba temps per escoltar música, especialment indie espanyol i música en català o escoltar Catalunya Ràdio. Li agrada divertir-se i sortir amb les amistats a fer unes cerveses. Mare de dos fills, Martí i Jaume, amb el seu home Lluís, Xesca busca l’harmonia i la salut mental i física.
Quan li demanam si canviaria alguna cosa del realitzat fins ara, és molt clara: hauria començat abans amb l’esport.
“Si ho hagués sabut m’hauria posat a fer esport abans, per la salut mental i física. És sanador. La muntanya em dona vida”.
Per altra banda, també li agrada molt viatjar i li hauria agradat fer-ho més.
“Hem viatjat, però viatjaria més, no ho hem fet perquè li hem donat prioritat a altres coses”
Amb salut i energia com a prioritats, Xesca mira cap al futur desitjant continuar així, tant ella com la seva família. Amb un somriure, destaca: “Continuem fent això, tots quatre, tota la família, amb harmonia, així va bé”.
Amb tot, convidem a tots els lectors a continuar gaudint de les previsions meteorològiques de Xesca Cifre a IB3. Una apassionada meteoròloga que dedica la seva vida a comprendre i compartir el fascinant món del temps atmosfèric.