Municipi

Arriba el canvi d’hora d’hivern: per què es fa?

Diumenge a les 3 de la matinada seran les 2

A Espanya, es duen a terme dos canvis horaris al llarg de l’any: el d’estiu i el d’hivern. L’horari d’estiu entra en vigor durant el mes de març i finalitza durant el mes d’octubre, moment en què comença el d’hivern.

Concretament, el canvi d’hora té lloc l’últim diumenge del mes d’octubre, que aquest any 2020 cau el dia 25.

Aquest diumenge, s’hi haurà d’endarrerir el rellotge una hora; a les tres seran les dues. Això significa que es farà fosc abans pel que fa al nostre rellotge i que podrem gaudir de menys hores de llum el capvespre.

Però, qui es va inventar això del canvi d’hora? No és una cosa nova, i està relacionat amb la intenció d’estalviar energia.

El primer que es va preocupar públicament per l’estalvi d’energia va ser Benjamin Franklin en 1784 quan va proposar un impost per a les persones que tancaven les persianes quan encara hi havia llum natural i va demanar un major control sobre el consum d’espelmes. No se li va fer gaire cas però les seves idees van prendre forma un segle després en 1884, en la Conferència Internacional sobre el Meridià (Washington) on es va estudiar l’opció que estableix fusos horaris a tot el món per poder estalviar energia. Es va aplicar per primera vegada durant la Primera Guerra Mundial, però es va abandonar per reprendre la proposta en 1973, en plena Crisi del Petroli.

Aquest canvi d’hora genera molta controvèrsia perquè no està realment clar que serveixi per a un estalvi energètic. Aquest acord està regulat per una directiva comunitària i és de compliment obligatori per a tots els membres de la UE. No obstant això, la Comissió Europea ha començat a valorar l’opció d’acabar aquest canvi d’hora, per la seva dubtosa efectivitat i pels problemes que suposa en la salut i en el benestar de les persones.

Per al moment, encara està en vigor i, per tant, aquest diumenge 25 d’octubre a les 3 de la matinada seran les 2.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button