Cultura

Pere Salas presenta el seu llibre “L’espanyolització de Mallorca. 1808-1923”

La primera aturada va ser ahir a Palma

Ahir horabaixa, l’Estudi General Lul·lià de Mallorca a Palma, acollí la presentació del llibre “L’espanyolització de Mallorca. 1808-1923” del pollencí Pere Salas Vives.

L’acte comptà amb les intervencions de Llorenç Carrió, Regidor d’Educació i Política Lingüística; Antoni Marimon Riutort, professor d’Història Contemporània de la Universitat de les Illes Balears; així com la del mateix autor, Pere Salas.

Al llarg del llibre parla de que vivim en un món dominat pels Estats nació, el nacionalisme dels quals marca l’agenda política de cada país. És per això que Salas ha volgut reflexar com fou aquest procés, a Mallorca, d’adoptar uns codis de conducta imposats per l’Estat i basats en la cultura castellana, que s’anteposaven a qualsevol altra, com ara la catalano-mallorquina. Aquesta informació la basa des de la invasió napoleònica del 1808, fins a la dictadura de Primo de Rivera, el 1923.

Salas: “les identitats són úniques i exclusives, però també poden ser múltiples”

L’autor, Pere Salas, aprofità l’acte per fer una reflexió sobre aquesta història que conta en el seu llibre, assegurant que “les identitats són úniques i exclusives, però també poden ser múltiples”.

A part, va voler fer una puntualització cap a la figura dels historiadors, dient que “com a col·lectiu professional, són un element fonamental per a la creació de l’Estat nació en l’àmbit ideològic, ja que sacrilitzen l’Estat nació i el generalitzen”.

Cal destacar també l’apunt del professor Marimon, qui assegurà que “darrere aquest llibre hi ha una part de recerca i fonts bibliogràfiques molt important, no només d’abast nacional, sinó també internacional”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button