EducacióMunicipi

Un any més, una generació de pollencins comença la universitat

Unes setmanes abans de l’inici del curs universitari, enguany tota una nova generació de pollencins i pollencines començarà la seva etapa universitària.

Enguany toca la generació del 2005. Concretament, 74 alumnes van cursar el curs anterior el 2n de batxillerat a l’IES Guillem Cifre de Colonya. A les PAU, 59 alumnes de l’IES aprovaren i sols dos van suspendre aquests durs exàmens. Uns resultats que acostumen a aquest tipus d’èxit per als estudiants de Pollença.

Des de Som Pollença, hem volgut saber quin serà el seu pròxim destí, després d’haver superat amb èxit i no manco esforç i estrès les proves de selectivitat. Per això, hem pogut parlar amb n’Alba Vallespir i en Marc Torrens, dos d’aquests alumnes que aprovaren amb nota la selectivitat i, enguany, han decidit començar els seus estudis a la Universitat de les Illes Balears.

Ell, concretament, ha triat la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE). I n’Alba, la de filologia hispànica.

Els que queden, com en Marc o n’Alba, tot i ser una minoria, no és tan ample enguany com altres. Molts dels seus companys ha decidit anar-se’n a estudiar a fora de les Illes, però la diferència entre els que parteixen i els que queden no és tan gran com en el passat.

El destí majoritari, Catalunya

Com és habitual en els joves estudiants de Pollença, el destí més freqüentment triat on anar a estudiar és Catalunya.

Allà, universitats com la de Vic, Girona o Barcelona (tant la UB com la UAB) són les principals receptores d’alumnes de Pollença.

Els estudiants que anam a Palma a estudiar som uns 20, i els que van a estudiar a fora son uns 30. La destinació majoritària d’aquests estudiants és Catalunya.

Marc Torrens, futur estudiant d’ADE

Tal i com conta n’Alba, per la seva banda, ens explica que no coneix el cas de cap company que hagi hagut d’anar-se’n a un destí més llunyà que Mallorca per un motiu relatiu a que a fora la nota de tall sigui menys elevada.

La gran majoria que se’n va ho fa per viure l’experiència d’anar-se’n fora i canviar d’aires. Veure món i aprendre a viure a un altre lloc és tot un incentiu que, a més, acaba obrint portes.

També es donen casos en que les carreres que es desitjen estudiar no es cursen aquí a Balears car encara no han sigut implementat a la UIB. O d’altres casos com el de Sergio:

En el cas del meu millor amic Sergio, que vol estudiar periodisme, sí que es pot cursar aquesta carrera a Mallorca, però a la universitat privada Madre Alberta. Això, econòmicament, suposa el triple d’esforç que anar-se’n a fora.

Alba Vallespir, futura estudiant de filologia Hispànica

Per altra banda, també s’ha dona qualque cas en que, pel fet de voler estudiar carreres de nova implantació, aquesta es cursa a poques universitats i el seu accés per nota és més competitiu. Per això, sí que qualque alumne ha hagut de canviar el seu destí:

La meva millor amiga, na Noa, volia estudiar una carrera relativament nova i s’ho ha vist complicat perquè es fa a molt poques universitats. Per això la nota de tall és molt alta. En el seu cas, a Sevilla no va poder entrar, però sí a Alacant.

Les carreres més triades

Les carreres que han triat en major nombre els universitaris pollencins han sigut moltes d’elles provinents de l’àmbit del batxiller social. Carreres relacionades amb l’àmbit de l’educació, d’administració i finançes o màrqueting.

Però també no poques de caire més purament científic, com les relacionades amb l’àmbit de la salut o alguna que d’altre enginyeria.

Les humanitats, segon pareix, han minvat i carreres com la de filologia han sigut menys elegides.

Els equips de bàsquet i futbol han perdut efectius de qualitat

La generació del 2005 ha sigut una generació molt exitosa en l’àmbit esportiu. Els juvenils del Pollença i Port F.C, per exemple, van fer campions de lliga i lograr l’ascens a preferent. Les júniors femení del Bàsquet Pollença van disputar el campionat de Balears i els júniors masculí, també del Bàsquet Pollença, han acumulat una gran multitud d’èxits en els darrers anys.

Ara, en part, aquesta generació de campions es separarà una mica degut a l’encreuat de camins que els proposa la seva vida.

Al bàsquet, a l’equip masculí, sols un dels seus components, en Marc Salas, es separarà de l’equip per motius d’estudis, així que el nucli de lequip, també format per una generació més jove, es mantindrà intacte.

Pel que fa a les nines, moltes ja ho han deixat degut als estudis o a que no hi haurà equip sènior a Pollença. Algunes, com n’Alba, està buscant equip a Palma o rodalies per poder seguir gaudint de l’esport.

Al futbol, per la seva banda, la petjada d’aquesta nova vida sí que deixa més empremta.

Amb el fútbol el que passa és que com que molts dels que jugàven l’any passat i que enguany seria el seu darrer any se’n van afora o simplement els hi fa peresa haver de venir desde Palma i, per això, a l’equip juvenil no hi haurà molts de jugadors de darrer any.

Marc Torrens, futur estudiant d’ADE i ex-jugador del juvenil del Pollença i Port F.C.

Una nova vida, i un nou futur per Pollença

En definitiva, aquests joves emprendràn un nou camí i una etapa vital i meravellosa en la seva vida. Una etapa per viure i seguir aprenent. Formant-se per a un futur laboral i, sobretot, tornant més cultes i més sabuts alhora que gaudint de la seva joventut.

Generacions com aquesta seràn el present de Pollença en uns anys, i és una gran notícia pel municipi tenir una generació de joves que es forma, que es prepara per a liderar el seu futur i també, així, el futur d’un poble que necessita gent preparada i amb coneixements per tirar endavant econòmica i culturalment.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button