EducacióMunicipi

Tornada a l’escola: llibres o dispositius electrònics?

Famílies i professors opinen sobre quina creuen que és la millor opció

Tot just començat el setembre, ja queda menys per l’inici del curs escolar, la tornada a la rutina i les corregudes que suposa això per als pares: compra de material escolar, uniformes o adquisició dels llibres o, el que ara és més comú i que els substitueix, de les tabletes o ordinadors. Què en pensau vosaltres sobre aquesta dualitat?

Des que les noves tecnologies s’han adintrat dins el món de l’educació, cada any hi ha canvis en el mode d’ensenyar als nins: van aparèixer les pissarres digitals, després els ordinadors portàtils compartits i fins ara, que els alumnes ja tenen el seu propi dispositiu electrònic per a seguir les classes i estudiar, fent gairebé desaparèixer els llibres tradicionals. Davant això, sorgeixen multitud d’opinions sobre que beneficia més als infants i als joves a l’hora d’adquirir coneixements. Anem a parlar amb professionals de l’educació i amb les famílies per saber què opinen sobre aquestes noves modalitats d’estudi dels infants d’avui en dia.

Els nins d’avui en dia ja neixen amb les teconologies dins casa seva.

Graduada en Magisteri Infantil

Tot i que els més petits encara no utilitzen al cent per cent ni una estratègia d’ensenyament ni una altra, és a dir, ni llibres ni dispositius electrònics, sinó que es mouen més per altres tècniques com racons, ambients i àmbits sensorials, utilitzant material d’exploració i manipulació, parlam amb una graduada en Magisteri Infantil perquè ens doni el seu punt de vista.

Estam en una societat que està en constant canvi, per lo qual és convenient anar al dia i adaptar-nos a les noves circumstàncies. És per això que assegura que “els nins, avui en dia, ja neixen amb les tecnologies dins casa seva: tenen tabletes, ordinadors, mòbils…Per lo qual, si van a una classe teòrica i l’han de seguir amb un llibre, molts de pics provoca que no escoltin, s’avorreixin o, fins i tot, molestin als companys“. Davant això, afegeix que considera “que les noves tecnologies són una font per crear interès als alumnes a la vegada que és una eina i una nova estratègia d’ensenyament”.

Exemple de la tècnica racons

S’ha d’aprendre a conviure amb l’educació tradicional i les noves tecnologies.

Professora d’Educació Primària

Per altra part, una professora de Primària, també mare d’una nina de 2 anys, ens mostra el seu punt de vista afirmant que, “més enllà de les opinions que puguem tenir com a professors o com a pares, al final sempre s’ha de cercar el millor pels alumnes, els nostres fills”.

“És un tema complicat”, explica, “trob que s’ha de seguir amb certs aspectes tradicionals, com per exemple seguir tenint un quadern perquè els nins continuïn escrivint a mà i no perdin la pràctica. Però està clar que s’han d’incorporar també, poc a poc, les teconologies, perquè tenen molt beneficis”.

Snappet” és un exemple d’aquestes noves aplicacions utilitzades en els centres escolars, una eina s’ha creat per reforçar els continugts que provoquen més dificultat als nins. Aquesta professora ens explica que “el que es recomana és que se’n faci un ús de 2-3h per setmana. Per això, les hores restants poden complementar-se amb els llibres i una educació més tradicional, ja que s’ha d’aprendre a conviure amb els dos extrems“.

Més enllà d’això però, molts cops la problemàtica sobre si utilitzar un mètode o un altre d’ensenyament, no s’origina en els alumnes sinó en els professors. “El problema no el veig dels infants, sinó més bé del professorat que pugui portar més anys fent classe i es trobi en una situació que no saben com conduir. Tot i així, avui en dia hi ha molts cursos i formacions que els faciliten per poder anar al dia i adaptar-se a aquesta nova forma d’ensenyar”, ha assegurat la graduada en Magisteri Infantil.

És molt costós i les llicències dels llibres digitals no poden reutilitzar-se.

Mare de dos nins d’ESO

Per altra part, hi ha el tema de la inversió econòmica d’aquests dispositius electrònics que preocupa a molts pares: “hi ha certs inconvenients, com ara que és costós, a causa de la llicència dels llibres digitals, la qual has de comprar cada any, ja que caduquen, per lo tant no es poden reutilitzar pels germans o pels que repeteixen curs”, afirma la mare de dos nins d’Educació Secundària. A més, afegeix que “alhora d’estudiar no és massa pràctic si han de canviar de pàgines o tenir-ne vàries obertes a la vegada, ja que han d’anar d’una pantalla a una altra i a vegades es perden. En un llibre es visualitza tot millor“.

Tot i la diversitat d’opinions, tothom coincideix en que les noves tecnologies han estat un punt clau durant la pandèmia i que, gràcies a elles, en major o menor mesura, s’ha pogut continuar amb les classes i les tasques i s’ha après una altra forma d’ensenyament amb la qual haurem d’aprendre a conviure

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X