Municipi

Com ajudar els animals en l’onada de calor

Consells i recomanacions per ajudar als animalons davant les altes temperatures que estem vivint aquests dies

Les altes temperatures de l’estiu ens poden passar factura, però no només a nosaltres, els gossos, gats, ocells i altres animals també les pateixen. Però podem ajudar-los a fer més suportable l’onada de calor.

Els cussos i moixos regulen pitjor que nosaltres la seva temperatura corporal. A diferència dels éssers humans, ells no expulsen la suor per la pell, sinó que ho fan a través dels coixinets dels peus. L’exposició d’aquests animalons durant molt temps en un lloc on faci molta calor pot ser molt perjudicial per a ells. Per això, avui repassarem alguns consells i recomanacions per ajudar a cussos, moixos, ocells i altres animals de la fauna silvestre davant de l’onada de calor que estam vivint aquests dies.

Com ajudar-los?

Quan un cusset o moixet pateix un cop de calor sol mostrar els següents símptomes: No vol moure. La respiració és molt ràpida. Vòmits i tremolors. Està marejat i trontolla. Li augmenta el ritme cardíac. En casos més extrems els cops de calor poden produir sagnats i fins i tot la mort.

Davant d’un cop de calor és molt important moure a l’animal a un lloc fresc, donar-li beure aigua fresca i mullar el cap, coll i potes amb aigua freda. Un cop estabilitzat és imprescindible portar-lo al veterinari.

A més, per evitar el cop de calor es recomanen les següents actuacions:

  • Que tenguin sempre aigua fresca al seu abast per evitar la deshidratació
  • No deixis mai al teu cus tancat al cotxe
  • No treure’ls a passejar a les hores en què les temperatures són més altes
  • Evitar que faci molt exercici
  • Cerca llocs frescos
  • Si el cus viu al jardí ens hem d’assegurar que tingui una ombra
  • Pentinar-lo per eliminar els pèls morts que bloquegen l’expulsió de la calor

Quant a les aus són bastant sensibles a la calor, sent organismes que no suporten bé les altes temperatures. Això succeeix sobretot en espècies com els canaris i els periquitos. Usen el seu plomatge, generalment, com un climatitzador, tant per a les temperatures altes com per les baixes. Altres, però, deixen el bec obert, un mecanisme per perdre temperatura corporal.

Les aus urbanes poden morir per les altes temperatures i nosaltres podem evitar-ho amb un simple gest: posar un bol d’aigua a la finestra o pati.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button