Municipi

De quan Pollença fou pionera en educació

L'higiene, la gran coincidència amb l'actualitat

Tot i que enguany sigui un inici de curs escolar difícil i atípic, mai és de més fer una mirada al passat per veure com era la situació fa cents d’anys i que això, ens doni forces per afrontar aquests mesos d’incertessa i preocupacions.

Cap a l’any 1879, a Pollença es creà una Institució d’Ensenyament que seguia un nou model basat en la filosofia krausista, laica i liberal, una iniciativa de Don Guillem Cifre de Colonya; un model que no es seguia ni en les ciutats més modernistes, com Barcelona o Sevilla. Així, es muntaren unes classes mixtes, dins diferents habitacles de la pròpia casa de Cifre, on els alumnes podien accedir a les seves classes, totalment lliures de càstigs corporals.

Uns anys envant, Don Guillem es casà amb Clara Hammerl, una professora prussiana que s’incorporà a la Institució educativa del seu marit. D’aquesta forma, cada dijous realitzava excursions lucratives que seguien els principis coeducatius de la Institució Lliure d’Ensenyament, convertint-se Pollença, en un punt clau i pioner en educació.

Cap al 1908, Hammerl prengué la direcció del centre educatiu després de la mort del seu marit, així com també de la Caixa d’Estalvis que havia creat, i que actualment coneixem baix el nom de Colonya.

Sembla que tot torna i pareix curiós com Hammerl, junt a altres figures rellevants de l’època en l’ensenyament, va donar molta importància a la higiene dins l’aula, doncs es tractava de temps de moltes malalties i infeccions. Ara podem dir que la higiene també és molt present en el nostre dia a dia i que, com Guillem Cifre i Clara Hammerl conseguiren, esperem que poc a poc la situació educativa, i la general, es vagi normalitzant.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X