Municipi

Entrevistam a Tomeu Capó, rastrejador de la Covid19 a Pollença

A Pollença la situació està controlada

Al bell mig d’aquesta segona onada per Covid19, hem entrevistat a Tomeu Capó, infermer del PAC de Pollença que du a terme les tasques de rastreig davant un cas positiu.

Ens conta que és una situació molt complicada i que la seva agenda diària es basa en valorar pacients per decidir si els símptomes que mostren són relatius al coronavirus i, per tant, necessiten fer-se la PCR, estudiar els contactes que han tengut els positius amb altres persones i realitzar aquestes proves, lo qual fan entre les 11h i les 13h cada matí.

Es considera contacte estret a aquella persona que ha estat amb un positiu durant més de 15 minuts i a una distància inferior a 2 metres.

Capó ha explicat que, en el cas que hi hagi un positiu, valoren els seus contactes de dues formes: si el pacient és simptomàtic, estudien les persones que han estat en contacte amb ell en les 48 hores abans a que comencés a tenir símptomes. Mentre que si és asimptomàtic, estudien les persones que han estat amb ell durant les 48 hores abans a que la prova donàs positiva. Cal remarcar que es considera com a contacte estret a aquella persona que ha estat amb un positiu durant més de 15 minuts i a una distància inferior a 2 metres.

El que preocupa a molta gent és el nombre de dies que ha d’estar aïllat. Capó afirma que “per molt estrany que pareixi, una persona que ha donat positiu, ha d’estar confinada 10 dies i, si en els darrers tres dies no ha tengut cap símptoma, ja se l’hi pot donar l’alta. Mentre que, els contactes que hagi pogut tenir i que no tenen cap símptoma evident, haurien d’estar 14 dies aïllats, pel fet de no haver mostrat cap reacció al virus i tenir una major dificultat a l’hora de controlar-ho i poder-li donar l’alta”.

Tomeu explica que, en les darreres setmanes, el procediment deia que s’havien de fer dues proves al pacient amb un periode de temps en mig per poder confirmar després si encara donava positiu o no. Des de fa uns dies, els serveis sanitaris estan saturats i, per això, s’ha decidit realitzar només una primera prova.

Ara hi ha més positius perquè es fan més PCR

Un tema que preocupa bastant a la població, és el fet que ara el nombre de positius a Pollença es molt més voluminós que durant el confinament, quan només comptavem amb 1 o 2 positius.

Davant això, el rastrejador afirma que és a causa de que abans no es tenien els recursos suficients per a fer proves a tothom, per lo que si algú es presentava amb símptomes que no eren clarament evidents de Covid19, l’enviaven a casa a fer respòs. En canvi ara, comptant amb recursos suficients, si algun pacient té algun indici de coronavirus, li realitzen les proves de forma immediata. D’aquesta manera, ara hi ha més positius perquè es fan més PCR que durant el confinament, on els casos possiblement no arribaven a detectar-se.

A la gent li costa donar informació dels seus contactes

Fa unes setmanes, la Dra Alejandra Valero ja ens avançava els problemes que ha donat aquest tema, i és que molta gent que ha donat positiu en la PCR, els costa explicar als rastrejadors amb quines persones han tingut contacte, per por, per la responsabilitat que suposa la possibilitat d’haver passat la Covid19 a algú altre.

Capó, d’acord amb l’afirmació de Valero, afirma que quan es fa la llista amb els contactes, directament se demana al positiu que es comuniqui amb ells i que els demani precaució i repòs a casa mentre esperen la cridada del PAC amb les indicacions pertinents.

La situació a Pollença és molt més estable que a altres pobles

Capó ha enviat un missatge una mica tranquilitzador, dient que per ara la situació per mor de la Covid19 a Pollença està bastant controlada i molt més tranquil·la que a altres pobles de l’illa. Segons dades de dia 24 d’agost, hi ha uns 24 casos positius al municipi, tot i que la majoria són de caràcter lleu. Una gran part són asimptomàtics o sense símptomes greus. Només cal destacar un cas hospitalitzat. L’edat d’aquestes persones és bastant variada, però es podria establir una mitja entre els 45-50 anys.

Tot i així, no s’ha de baixar la guàrdia, ja que estam en un punt on el risc de contagi és alt i per tant, hem de seguir sent responsables i conscients de la situació en la que estam.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button