Eu MollMunicipi

Les tintoreres, una espècie amenaçada

Algunes de les imatges del vídeo són de Pollença

El 50% de les tintoreres que habiten al mar balear estan ferides amb hams i “arrosseguen llargs sedals, alguns amb restes de xarxa i vegetals“, expliquen en una nota de premsa des de l’ONG Shark Med. Han observat el perill que corren els taurons i les tintoreres a quilòmetres de la costa amb un sistema de vídeo submarí remot. És per això, que han posat en marxa un estudi per continuar recollint dades sobre aquests amb el suport de la Fundació Marilles i així poder conèixer millor el seu estat de conservació. Amb el projecte, també pretenen “canviar la distorsionada mala reputació que ha explicat la veritable situació de vulnerabilitat en la qual es troben“.

A la mencionada nota de premsa, el director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban, destaca que “l’únic temor que s’ha de tenir als taurons és la seva extinció“. Al que Agustí Torres, president de Shark Med, afegeix que “l’objectiu principal” és “conscienciar sobre la importància de la recuperació i conservació dels esquals, així com promoure el desenvolupament sostenible de les activitats que més les afecten, exigint canvis reals i concrets en la pesca“.

Les tintoreres, amenaçades pel palangre de superfície

Des de Med Shark, apunten que la “principal causa de mort de les tintoreres i altres espècies de taurons” és la pesca de palangre de superfície. Fins i tot, la tintorera ha estat declarada una “espècie en perill” al Mediterrani per la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa).

A més a més, amb l’observació feta aquests anys, han constatat que els taurons “juguen un paper vital per a la bona salut dels ecosistemes marins“. Per aquest motiu, per contribuir a la seva conservació demanen que es treballi amb hams de baix impacte o tornant els animals al mas sense hams ni cables, que es declarin les Illes Balears com una zona de “no consum de taurons” i que es declarin les aigües del mar balear lliures de palangre de superfície, entre altres.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button