CulturaMunicipiReportatgesVídeo

100 espelmes per Miquel Bota

Tal dia com avui, Miquel Bota Totxo (7 de juny de 1920 – 20 de febrer de 2005) bufaria 100 espelmes. Tal dia com avui, Pollença recorda a un home que va dedicar la seva vida a la promoció, creació i difusió incansable de la cultura i de l’art.

Poeta, dramaturg, escriptor, professor, pintor i artista amb totes les lletres, Miquel Bota va ser, sense cap, dubte un intel·lectual. Però més enllà del seu extens i fèrtil llegat se li recorda com una persona profundament humana. Els que el van conèixer destaquen el gran talent d’un home humil i senzill.

Nomenat fill il·lustre de Pollença l’any 2006, la seva prolífica carrera en el món de la paraula escrita li va valer nombrosos premis i reconeixements com el Premi Poesia Catalana “Ciutat de Barcelona” (1965) o el Premi Ciutat de Palma per l’obra Tasca Cultura (1973).

Va desenvolupar els seus estudis al col·legi Mont-sion, on anys més tard començaria la seva etapa com a professor de llengua i literatura.

La seva naturalesa curiosa i la seva fam pel coneixement, el desenvolupament i la promoció de l’art i la cultura són, avui, el seu principal llegat.
Va combinar els seus dots per a la dramatúrgia i la poesia amb un important treball com a investigador, conferenciant o periodista.

1955 és un any important per a Bota: es casa amb Maria Perelló i comença la seva etapa periodística. Durant una dècada treballa com a corresponsal per a l’agència de notícies EFE i col·labora en diverses publicacions. La seva passió per la professió li fan mereixedor del Premi a la notícia més periodistica i el Premi al corresponsal més actiu, entre altres.

La seva reputació com a intel·lectual i home dedicat en cos i ànima a la cultura en totes les seves variables li converteixen, l’any 1962, en vicepresident del Festival de Música de Pollença.
Anys més tard, ja assentat de nou a la seva Pollença natal, és nomenat president del Club Pollença i assessor de l’obra cultural de la caixa d’estalvis de Pollença.

Amb motiu del centenari del seu naixement, l’Ajuntament de Pollença, a través de les àrees de Cultura, Mediació Cultural i Biblioteca, ha volgut fer-li un homenatge a un dels seus fills pròdigs.
Per aquest motiu, avui a partir de les 12.00h, la plaça Vella de Pollença s’omple d’art, música i poesia per a recordar a Miquel Bota.

A més, al llarg de les pròximes setmanes, continuaran les activitats entorn a la figura de Miquel Bota, tenint lloc dues taules rodones.
La primera se celebrarà el pròxim 12 de juny i girarà entorn del poema escènic “Vós reinau damunt l’altura. Obra literària” (1949).
La segona taula rodona es durà a terme el 19 de juny i es tractarà una de les obres més emblemàtiques de l’autor: la comèdia musical ” Somnis de pescador” (1958).

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button