MunicipiPollença

La gran batalla entre moros i cristians

"Pollencins, alçau-vos que els pirates són aquí!"

Dos bàndols enemistats amb Joan Mas i Dragut al capdavant. Uns amb roba de dormir ben blanca i pals de fusta. Els altres, amb vistosos vestits que delaten els seus orígens més orientals i afilades espases. Entre crits i emoció combaten tots per prendre Pollença de nou. Ara bé, el simulacre d’enguany ha tengut un to feminista: les dones hi han lluitat.

Com mana la tradició, els cristians han tornat a guanyar la partida. Joan Mas ha alçat el seu poble en armes i els seus fidels seguidors no han decepcionat. La vcitòria és seva, així com va ser el 1550.

Mare de Déu dels Àngels, assistiu-mos. Pollencins, alçau-vos. Que els pirates són aquí!

L’animada multitud, però, no s’ha conformat amb prendre els carrers de la vila. Han de donar les gràcies a la Mare de Déu dels Àngels per haver-los ajudat a derrotar les tropes den Dragut. Ho han fet dins l’església amb els pals ben amunt, com aquells que saben que han fet història. Entonen el “Puix Patrona”, de Costa i Llobera, i “Visca Pollença” per omplir la vila d’orgull i honor.

https://www.facebook.com/sompollenca/videos/484355875464311/
Els cristians cantant, orgullosos, “Puix Patrona” dins l’església de Pollença

S’ha de recordar que és l’acte central de les festes de La Patrona, les que veneren la Mare de Déu dels Àngels. A trenc d’alba, la banda de música entonava l’Alborada per anunciar que el gran dia ja havia arribat. Els cossiers i la dama també han dansat en honor seu. Tot plegat ha donat pas al tan esperat simulacre entre els moros cristians.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button