EsportsMunicipiNatura

Secció de Muntanya, el Club Excursionista amb una vida més duradora

Avui hem parlat amb Nino Moreno i Pere Morou per a que ens facin un recorregut a través dels seus 50 anys d'història

El proper dia 7 d’Octubre es celebrarà al Club Pollença un acte mitjançant el qual es commemoraràn els 50 anys d’història de la ‘Secció de Muntanya’. Mitjançant el visionat d’un film produït per Antoni Perelló Valls i Aina Vives en un acte on Joan Carles Palos, guia cultural del Fita a Fita i participant del ‘magazín’ 5 dies d’IB3 serà el mestre de cerimònies, el club excursionista ‘Secció de Muntanya’ es retrà un merescut homenatge.

I és que amb la introducció de les paraules del President del Club, del president de la Federació Balear d’excursionistes i del batle de Pollença, aquest documental de 30 minuts ens parlarà del club excursionista més longeu de Mallorca.

El club més longeu de Mallorca

Segons hem pogut saber en una entretinguda entrevista amb Nino Moreno, director del Club, i Pere ‘Morou’, només hi ha dos clubs excursionistes a Mallorca amb 50 anys de vida: el Grup Excursionista de Mallorca (GEM) i la ‘Secció de Muntanya’. I tot i que els dos es fundaren l’any 1973, el Club pollencí és per uns pocs mesos més antic que el Club fundat a la ciutat de Palma.

Si bé la ‘Secció de Muntanya’ es fundà el 21 de Març de 1973, el Club llonguet es fundà un poc més tard; enllà pels mesos de setembre o octubre del mateix any.

En aquest sentit, hi hauria hagut grups anteriors com el de ‘Lo Femur’, a principis de 1900 o ‘Fomento del Turismo de Mallorca’, el 1905. A Pollença el primer fou el ‘Grup Tomir’, el 1961. Però el que sabem segur és que cap va durar tant de temps com ‘Secció deMuntanya’ i, actualment, és el grup excursionista més antic de Mallorca.

El Naixement del Club, un senyal d’una nova llibertat

El precedent del qual sorgí la ‘Secció de Muntanya’ el trobam en el grup ‘Nord Mallorca’, el qual era un grup d’espeleologia format en la seva majoria per gent de Pollença. Aquest començà a organitzar cada any unes colònies d’estiu en les quals, entre d’actes activitats, es feien excursions.

Aquestes activitats organitzades al marge de cap connotació política o ideològica eren en aquell moment una novetat. Gràcies, com ens han contat Nino i ‘Morou’, a l’entrada d’un capellà progre, es consentiren aquestes activitats. I és que abans, el jovent, no gaudia de cap mena d’activitats organitzades per ell mateix. Tot allò que es podia fer tenia a veure amb algún tipus d’organització que tenia a veure amb el règim.

Els joves, per anar d’acampament, o bé es podien apuntar a les jornades coordinades per la ‘Organización Juvenil Española’ (OJE) que es realitzaven a ‘La Victòria’, de caràcter estatal i tenyida dels paràmetres del franquisme, o bé als Boys Scouts que promovia l’esglèsia.

Així, la possibilitat de formar un grup que es mantingués distant amb les manifestacions ideològiques fou no sols un nou espai per al jovent, sinó també un símptoma que la llibertat s’obria pas en aquells temps dogmàtics.

Alguns Accidents patits per la Secció de Muntanya

En aquests 50 anys de vida, no tot han sigut alegries al Club. En Pere ‘Morou’ ens ha relatat un ensurt viscut per ell i el difunt Miquel ‘Sopera’ en una de les seves excursions.

Un dia, en una sortida feta sols per ells dos per practicar escalada, una de les vies patí algún problema i en Pere va haver de mantenir subjectant amb la corda el seu company Miquel, que s’havia colpejat en amollar-se la via, fins que va passar per allà una colla del GEM i va poder donar-li un cop de mà. Al final en ‘Sopera’ va poder ser enduit a l’hospital i tot quedà en una anècdota que en Pere recorda entre somriures i sospirs que li recorden un amic que ja no hi és.

Però sens dubte l’episodi més trist viscut per la ‘Secció de Muntanya’ és aquell en que un dels seus membres, Xavier Socias Alorda, hi perdé la vida en una excursió que estava realitzant al Pakistán. L’any 1992, en un intent de pujada a un cim de l’Irán Pik, ell i el grup d’excursionistes amb que anava van quedar atrapats en un tram de la pujada per culpa d’una tempesta. La força de la mateixa els deixà atrapats al seu campament i, malauradament, ell i altres membres del grup van perdre-hi la vida.

L’organització a l’actualitat

Actualment la ‘Secció de Muntanya’ és la única secció que hi queda dintre del Club Pollença i en formen part més de 300 socis. Un Club Pollença que, recordem-ho, s’originà com a Club Ciclista.

En la seva trajectòria, ha participat en la organització de gran multitud d’aplecs excursionistes. Per exemple, en els ‘Aplecs excursionistes dels Països Catalans’ que es celebra cada any a alguna altre regió catalano-parlant i cada 4 anys a l’illa.

A dia d’avui, la seva implicació en la organització de curses de muntanya és ben notable degut a que és la responsable de la organització de tres curses de renom a Mallorca: la ‘Serra Nord’, la ‘Cursa del Tomir’ i la ‘Mallorca 5.000’ (que es celebrarà aquest proper 21 d’octubre i que co-organitza amb el grup ‘Matinam per Somiar’ d’Inca)

Aquestes curses, però, ténen un origen relativament recent. I és que no va ser fins al 2001 que es començaren a organitzar aquestes carreres de muntanya que a dia d’avui ens són tan habituals. Les mateixes es potenciaren per part d’excursionistes de grups com la ‘Secció’ que començaren a interessar-se per aquesta modalitat.

De forma rutinària fa una sortida excursionista al mes per als seus socis. Sortides que no són gens fàcils per algú que no n’estigui preparat. I cada any els seus membres recorren la ‘Travessa’ creuant la Serra des d’Andratx a Pollença.

El seu futur

Les perspectives de futur de la ‘Secció de Muntanya’ són ni més ni manco que aguantar 50 anys més fent excursions.

A dia d’avui, el president del Club és Miquel Llompart Cànaves, de sols 28 anys. I amb la gran afluència de corredors que proliferen a Pollença i, a més, amb els èxits que van recollint, segur que aquests propers 50 anys quedaràn curts.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button