EntrevistesEsportsMunicipi

Joan Toni Moreno: Esportista d’èlit, campió del món i pollencí

Després d'aconseguir l'or mundial, ja té l'ull posat a molts projectes i somia arribar als Jocs Olímpics de París 2024

El palista del Reial Club Nàutic del Port de Pollença, Joan Toni Moreno, ha acabat l’any com a campió del món absolut en C4 500 i campió d’Europa en C2 500. S’ha endinsat dins l’elit del piragüisme espanyol i el seu nom és dins els més grans d’aquest esport actualment. Malgrat que de petit va ser gimnasta, la piragua va conquerir un jove que avui dia ja somia amb arribar als Jocs Olímpics de París 2024.

Som senzill, un poc insegur i simpàtic, però diria que el meu punt més destacable és la disciplina i la manera que tenc de saber-li donar el seu lloc a totes les coses”.

Joan Toni Moreno

Fa nou anys que l’esportista va descobrir el món del piragüisme, va ser després d’estudiar TAFAD a Pollença i de practicar durant cinc anys gimnàstica artística fins que es va desmotivar. Joan Toni cercava un esport que li “ocupes més temps i el piragüisme complia tots aquests requisits”. Ja que, es tractava d’entrenaments “de dilluns a dissabte i era exactament el que cercava -acostumat a venir d’entrenar tres hores diàries- necessitava aquesta despesa energètica“, ens conta.

Primer any de Joan Toni a la piraigua, 2014

Constant evolució i sacrifici

Tot i que el pollencí considera que li ha costat “trobar el seu lloc” i qualifica la seva infància com a “complicada” va ser un febrer de 2014 quan en trobar aquest esport i va “tornar a passar gust, cosa que feia molt de temps que no feia”.

Ara, nou anys després, i després d’haver passat per campionat de Balears, d’Espanya, internacionals i mundials, passa a passa, mesura el seu camí com un “procés lent, però ple de victòries que cada vegada s’han anat fent més grosses”. Referent a aquests triomfs expressa que són els “petits incentius que et van omplint d’esperança i t’empenen a què vegis que aquest esforç i sacrifici realment duu a qualque banda“.

“Ara mateix, aquesta és la meva feina, però tenc clar que és temporal i té data de caducitat. Pot acabar el mes que ve o d’aquí a 10 anys, no es pot saber”. “El que faig és agrair poder dedicar-m’hi i em consider una persona afortunada”. ”Només fa dos anys que som esportista professional, esperem que en siguin més!”

Joan Toni Moreno

El dia a dia del palista és tota una rutina on no es pot “botar cap passa perquè cada petit detall compta”. Ens comenta que depenent del moment de la temporada o del moment físic en el qual es trobi té entrenaments més llargs, més intensos o al revés. El seu dia comença a les 7 del matí i realitza tres entrenaments; dins i fora de l’aigua. El temps que aparta la seva faceta d’esportista estudia el grau de Fisioteràpia a la UIB.

Joan Toni Moreno, un esportista d’or

“No sent que sigui el millor d’una categoria però, sí que puc dir que l’experiència de què et cridin pel teu nom per pujar al podi davant tothom i et donin aquest reconeixement escarrufa i és una vivència única que molt poca gent pot experimentar”.

Joan Toni Moreno

Joan Toni va proclamar-se campió del món absolut en C4 500 el passat mes d’agost a Halifax, Canadà. Xifra l’experiència al país dels llacs com a “molt dura”. Moreno diu que varen arribar una setmana abans de la competició i s’adonà que “el moment de competir és una sola oportunitat. Detalls com aquest augmenten l’estrès, però aquí és quan personalment s’ha de saber gestionar aquestes emocions perquè no et puguin arribar a alterar negativament”. Avui ho recorda com una “experiència brutal”.

Un gran entrenador per un gran esportista

Joan Toni Moreno és una de les darreres mostres que proven l’excel·lent treball que duu a terme des de fa dècades el tècnic Kiko Martín del RCNPP. Pollença i el Lago Esperanza a Alcúdia s’han convertit en referències nacionals i internacionals.

“Estic molt agraït amb Kiko perquè ell ha vist que jo tenia potencial i me l’ha fet treure. Sense ell no podria haver arribat fins aquí i no podria arribar fins on arribaré”.

Joan Toni Moreno

Està clar que el dia a dia de Moreno és dins aquest esport, fins i tot a casa. Ja que, ve de família la passió per les pales dins aigua. La seva germana, MªÀngels Moreno, també gaudeix de practicar-lo com ens va explicar a Som Pollença. Això sí; els moments on desconnecta no li agrada que li “xerrin del món de la piraigua, així evit saturar-me i que tot sigui més lleuger”.

El “Pla A” d’una història per créixer

“Aquest 2022 no ens han sortit les coses com esperàvem i vam haver de tirar de plans B que han sortit tots molt bé. A simple vista és una temporada impecable, però no la que jo tenia prevista.

Joan Toni Moreno

El 2023 ve carregat de projectes. “Tenc posat l’ull al campionat del món absolut en la categoria C2 500 -què és la futura categoria olímpica-, al Mundial d’Alemània -què és classificatori pels jocs olímpics– i aquest darrer és “molt important”. A més, dintre el seu “pla A” també entraria poder participar en els Jocs Europeus de Polònia amb C1 200.

Addicionalment, li agradaria poder anar al Campionat d’Europa sub23 i al Campionat del món sub23. Ja que, enguany és el seu darrer any sub23 i opina que si hi va “podria acomiadar la categoria com toca tornant amb qualque medalla”.

J.A etiqueta la seva carrera esportiva com “un camí que ha anat donat els seus fruits a poc a poc”. Ja que, el seu “nivell d’implicació sempre ha estat el mateix i mai ha donat els resultats desitjats, però poc a poc veig que les coses surten”, afirma.

Amb tot això, es presenta optimista davant aquesta temporada i per descomptat capaç d’aconseguir que aquesta història continuï creixent.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button