EntrevistesMunicipiPollença

Antoni Perelló, apassionat de la fotografia i la natura

Coneixem al fotògraf pollencí, qui ha unit hobbies per convertir-los en la seva professió

La fotografia, en totes les seves formes i expressions, és una disciplina que transcendeix fronteres i cultures. Des de capturar l’essència d’un instant efímer fins a plasmar la majestuositat de l’arquitectura. La fotografia desperta emocions, narra històries i documenta la bellesa del món que ens envolta.

En aquesta entrevista, ens endinsem en l’univers de la fotografia a través dels ulls i el treball del pollencí Antoni Perelló, un artista visual multifacètic que es dedica a explorar i fusionar els diversos camps d’aquest art. Des de la fotografia de paisatge fins a l’arquitectura, passant per la fotografia esportiva i l’art.

Els inicis de capturar imatges

Antoni Perelló Valls (Pollença, 1997) té una cama de Can Xumetó i l’altra de Can Butxaca. Personalment, es destaca com un individu que combina el seu caràcter tranquil amb un esperit aventurer. Afirma: “M’agrada fer moltes coses per la natura d’una forma molt gaudidora. Laboralment, dedic molt de temps a la meva feina, som ambiciós però sabent on estan els límits. També se fins a quin punt treballar i poder gaudir dels meus moments.”

La vida de Toni és una narrativa de descobriment i evolució. Va cursar els seus primers estudis al CEIP Joan MAS i després a l’IES de Pollença. Durant el batxillerat, va fer la transició del camí científic a l’artístic a Inca, on el seu interès per la fotografia va començar a florir -encara que ja es va iniciar quan era petit i els seus pares li van regalar una càmera per Nadal-. No obstant això, en concloure aquesta etapa, el món de l’arquitectura i el disseny també el va captivar. Toni confessa: “Vaig començar a dubtar si endinsar-me en aquest món, però finalment vaig decidir fusionar l’arquitectura amb la fotografia.

Després de la seva decisió, el pollencí va prendre un camí educatiu que el va portar a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears i després a una especialització a l’Escola d’Arts Visuals de Palma. Durant els seus estudis, Toni no només va aprendre tècniques tradicionals, sinó que també va explorar la seva faceta artística.

Amb una determinació inflexible, el fotògraf va començar a fer feina mentre estudiava, cosa que li va permetre arrencar a fer fotos en l’àmbit immobiliari, interiorisme i arquitectura. Aquesta decisió va marcar l’inici d’una carrera que s’ha desenvolupat durant set anys.

“Natural i polit”

Toni es destaca pel seu estil únic en la fotografia d’arquitectura. Ell mateix ho descriu com “molt natural i polit”, una forma de fotografia “exclusiva que s’adapta a l’autenticitat dels llocs capturats”. Amb el temps, la seva feina ha evolucionat igual que els seus clients, i ara es dedica a la fotografia de luxe.

En contrast, creu que el seu estil en la fotografia de paisatge i esport “no es pot definir amb precisió, encara que el veig marcat, però no sabria descriure’l“, comenta. Sigui com sigui, les seves imatges destaquen per l’autenticitat i vitalitat. A més, Toni s’aventura en peces artístiques, incloent-hi quadres, minimalisme i extraccions amb les quals sovint decora casa seva.

Encara que Perelló va estudiar, considera que la seva formació “sempre ha estat bastant autodidacta”.

“Sempre he anat fent pel meu compte, en constant evolució. Tenc aquesta ambició d’aprendre. A més, tenc molt clar que si no avanç o no em vaig actualitzant en aquest món hi ha molta competència i puc quedar obsolet”

Per ara, ens conta que amb el seu projecte, s’està professionalitzant en la “fotografia outdoors i els esports de muntanya” i ho suma a la fotografia d’arquitectura i interiorisme. Però quan li demanam pel futur afegeix que té algunes idees més en ment. El que ens pot avançar és que té la intenció de compartir els seus coneixements.

La seva dedicació i talent li han valgut diversos reconeixements al llarg dels anys. Va ser finalista al Certamen Art Jove el 2017 i va guanyar el premi Formentera Fotogràfic Estrella Damm el mateix any. També va rebre la beca David Font Tete el 2017. El 2021 va guanyar el premi a la Fotografia de Muntanya i ha participat en exposicions com MO 2019 o ‘La caixa dels records’ d’AFAMA 2022.

Córrer per la muntanya o cuinar, entre els seus moments preferits

En el seu temps lliure, Toni és un amant de la natura i gaudeix viatjant per la muntanya. Va ser arran d’un viatge als Pirineus que va descobrir una de les seves passions: “Fa quatre anys em vaig aficionar bastant a córrer per la muntanya”, diu. El seu esperit inquiet el porta a explorar activitats “que van més enllà del convencional, com l’escalada”, ens explica.

“Sempre m’ha agradat fer coses diferents, el que no era “lo normal”. Per exemple, si la gent jugava a futbol; jo provava l’escalada o anava a córrer per la muntanya. Sempre m’ha agradat no entrar dins la normalitat que hi ha hagut… no fer que el que tothom feia”

Toni és un “manetes” en el sentit més literal de la paraula, gaudint de projectes manuals que van des de la restauració d’una camper fins a la construcció d’una taula. A més, li encanta fer feina a l’hort, cultivant plantes, cebes i pèsols -entre altres-, la qual cosa demostra el seu amor per la natura i la vida a l’aire lliure.

Una altra de les seves passions és la cuina, on gaudeix creant plats únics: “m’agrada experimentar, a vegades em surt mel i a vegades no és menjador”, conta graciós.

Un viatge en constant evolució

Quan li demanam sobre el camí fet, Perelló reflexiona sobre el seu viatge fins ara amb gratitud: “Estic molt content, totes les coses que m’han fet dubtar o equivocar-me m’han fet aprendre. No estic al punt que voldria, no perquè no vulgui estar aquí sinó perquè vull continuar creixent. Potser m’hagi equivocat en alguna decisió, però no canviaria res pel que faig ara”, conclou.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button