EntrevistesEu MollMunicipi

Alfonso Jaume, l’odontòleg mollero que porta solidaritat a l’Àfrica

Coneixem la seva història i el projecte humanirati que té en marxa ara fa setze anys al continent tropical

L’odontologia té un paper fonamental en la societat actual. Una bona salut bucodental no sols contribueix al benestar físic, sinó que també té un impacte significatiu en la qualitat de vida i la confiança de les persones.

Mantenir una bona salut bucal és essencial per prevenir malalties i afeccions bucals. A més, s’ha demostrat que hi ha una forta relació entre la salut bucal i la salut general, ja que certes malalties bucals poden tenir repercussions en altres sistemes del cos, com ara el cardiovascular i el respiratori.

A la societat d’avui, l’odontologia té un paper important en la igualtat d’accés a l’atenció mèdica. Tots els individus, sense importar-ne l’edat, el gènere, l’origen ètnic o el nivell socioeconòmic, han de tenir accés a serveis dentals de qualitat. Garantir que tothom pugui rebre l’atenció necessària per mantenir una bona salut bucal és l’objectiu principal del protagonista d’avui, l’odontòleg Alfonso Jaume Campomar.

D’una cama de l’Hotel Bellavista i de l’altra de Can Serra

Alfonso és del Port de Pollença de tota la vida, el coneixen per ser de l’Hotel Bellavista i de Can Serra. Es considera “optimista, constant i també ben caparrut -bromeja-“. Des de sempre ha estat una persona que li ha agradat la gent, ser pen mig, sortir, viatjar, etcètera. Per això, quan va arribar el moment de decidir cap a on volia encaminar la seva vida es va decantar per la tradició familiar i se’n va anar a estudiar odontologia a Barcelona. Allà, el seu darrer any de carrera una professora li va introduir un tema que acabaria sent, temps després, l’inici d’un gran projecte.

La volta al món en sis mesos

Quan Alfonso va acabar la carrera, amb vint-i-tres anys, va decidir viatjar. En un principi, havia de fer la volta al món al costat d’un amic seu, però per diferents raons el seu acompanyant no va poder anar i Jaume va emprendre la que seria una de les “millors experiències de la seva vida”.
Varen ser sis mesos recorrent diferents països: Londres, Los Ángeles, Bali, Singapur i un llarg etcètera. D’aquest viatge va aprendre que “mai estàs tot sol, com diu Celia Cruz” -al·ludint a la cançó de l’artista ‘La vida és un carnaval’-. Continua, “desenvolupes una espècie de sentit que et fa estar obert a la vida, a les afinitats amb les persones, a tot”, relata.

“Vaig aprendre molt, hi ha infinitat de coses molt diferents a la nostra cultura. Curiositats com els centenars de libel·lules que trobes a l’aeroport de Saigon o la particularitat dels WC a EEUU; entre altres mil detalls que me cridaven molt l’atenció”.

Alfonso Jaume

El seu principal objectiu del viatge era aprendre a fer surf, però al camí va viure “mil aventures i va ser una experiència superpositiva” que, a aquell moment, li va “ensenyar moltíssim i em va fer obrir els ulls d’una manera espectacular”.

El projecte de vida d’Alfonso: Dentistas Sobre Ruedas

DSR va sorgir de la mà de dos joves que havien acabat els estudis a la UIC: Alfonso i el seu company Christian Martín. La introducció d’una professora seva al Senegal i la motivació de n’Antònia -la parella de son pare d’Alfonso- varen ser claus per donar principi a una història que ja fa setze anys que s’escriu.

L’objectiu era treballar en llocs del planeta exempts de serveis odontològics. Per realitzar-ho varen muntar unitats ‘sobre rodes’; clíniques dentals mòbils.

La primera expedició va ser l’any 2007. Varen partir tres mesos fent de dentistes ambulants per dos poblats de Mauritània i tres del Senegal. Aquest viatge va canviar la mentalitat i la vida d’Alfonso.

L’odontòleg recorda aquest primer contacte com una experiència dura: “no sabíem que el clima fos tan dur, hi havia temperatures superiors als 50 graus. Tampoc coneixíem l’idioma, ni la cultura africana, però vam anar fent i centrant l’atenció als llocs on veiem les pitjors boques”. Però els següents anys varen continuar anant i aprenent sobre la marxa, amb el pas del temps, varen muntar més clíniques mòbils i varen contagiar a una gran família de voluntaris que continuen compromeses amb la causa.

Alfonso ens explica sobre el projecte ADAMA, “tracta sobre la feina que feim al continent africà des de l’any 2007 i centra l’activitat a un llogaret del sud del Senegal: Missirah“. Es tracta d’un projecte de promoció a la salut on, anualment, voluntaris de diferents àmbits es desplacen fins allà per oferir diferents serveis, especialment en matèria de salut i educació. A més, Jaume afegeix que “cada any anam incorporant altres disciplines tant sanitàries com no sanitàries: medicina general, educació i sensibilització, pròtesis dentals, òptica, tractament de residus, etcètera”.

I arribà una reflexió… “Per què partir tan enfora quan a Mallorca hi ha gent que no pot accedir als honoraris d’un dentista?”

Alfonso Jaume

Idò responent a la pregunta anterior, l’any 2012 es varen posar en marxa per crear la Clínica Dental Solidària Coloma Vidal. Coloma era la padrina d’Alfonso i li va cedir un local perquè pogués muntar-la. Avui, aquest espai dona resposta a aquelles persones que no poden costejar-se els serveis d’un odontòleg a Mallorca.

A banda dels projectes solidaris també treballa a la clínica familiar, on els darrers mesos s’ha “reenamorat de la professió a causa de les noves tecnologies aplicades a l’odontologia”. Alfonso es mostra molt agraït per l’oportunitat que li ha oferit son pare de fer feina a la seva clínica i mentre, gestiona el seu projecte personal pel qual també treballa diàriament.

Referent al futur de DSR només ens pot avançar, ben orgullós, que “venen coses molt interessants”.

El seu secret: la constància i l’optimisme

A. J. ha demostrat la connexió entre la professió de l’odontologia i la solidaritat. A través de la seva dedicació, ha portat l’atenció dental a comunitats desfavorides. El seu compromís solidari s’ha manifestat en la millora de la salut bucal de nombrosos individus, alleujant el dolor i promocionant una millor qualitat de vida.

Quan li demanam a Alfonso que faci una mirada al passat creu que, de moment, ha fet les coses bé. Sobretot, referint-se al seu projecte professional, el qual descriu com “una passada”.

Setze anys després d’haver creat una ONG, el seu exemple ressalta la importància d’unir la vocació professional amb el desig de marcar una diferència significativa en la vida de les persones menys privilegiades, i el seu llegat de solidaritat continuarà transformant somriures i generant un impacte durador en la comunitat. Per al moment, l’odontòleg continuarà treballant en el que li agrada; la seva feina i la Fundació DSR.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button